Председателството ни на ЕС – все по-скъпо!

Не е ясно все още каква сума допълнително ще бъде отпусната
42
Председателството ни на ЕС – все по-скъпо!
Снимка: кадър Bulgaria ON AIR

Служебното правителство ще иска увеличение на разходите за подготовката на председателството ни на ЕС от 44-то Народно събрание. Заложените 150 млн. лв. за периода 2016-2018 г. няма да стигнат, стана ясно от думите на вицепремиера Деница Златева в МС.

Тя не уточни сума, защото било въпрос на "преценка по целесъобразност". Златева обаче посочи, че ресорните министерства и институции заявили за тази година над 130 млн. лв. при предвидени 50 млн. лв. Претенциите били свити в опит за вместване в отпуснатата сума, но имало фактори, които налагат ръст на разходите – например изискванията към сигурността.

Миналата година по данни на Министерството на финансите са изхарчени към 23 млн. лв. Днес МС е приел постановление с допълнителни разходи в размер на 37,2 млн. лв., а прогнозното разпределение за 2018 г. е в размер на 32,1 млн. лв. Към тази сума се прибавят по 9 млн. лева за постоянното представителство на България в ЕС, където има допълнително командировани служители.

От гласуваните днес средства 10 млн. лева са за Народното събрание, за продължаване на ремонта на зала "Света София", който започна миналата година, 8 млн. лева се предоставят на МВР.

14 млн. лева получава Министерският съвет, от които 8 млн. лева за ремонт на Дом 2 в резиденция "Бояна" и 6 млн. лв. за Националния център за подготовка на председателството – за техника, хотелско настаняване, кетъринг, преводи и др.

1,2 млн. лева отиват за НСО за техника за сигурността и превоза на делегатите. 2,8 млн. се отпускат по бюджета на МВнР, а 500 хил. лв. на Министерството на културата за културната програма. Над 380 хил. ще изхарчи транспортното министерство за ремонт на правителствения ВИП.

За ремонта на НДК до момента са отпуснати 17 млн. лева.

Златева коментира, че обществените поръчки, които ще бъдат обявени, се подготвят от времето преди служебното правителство, а търговете ще са прозрачни.


42
Още от
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дали пазят място на тази експертка на Позитано? Може би ще я пратят посланник?
39
0
 
2
 
! Отговори
глупости преди 10 месеца
Ами скъпо е, защото калинките имат нужда от обучение: уроци по английски, работа с компютър, правораздаване. Това си е сериозно перо за началниците на матриала
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моля по бюджетни въпроси да се изказва само финансовият министър!
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Висша форма на елементаризъм...за неграмотните!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази вицепремирка много ама много се е уляла.
Личи си че дълбоко е бъркала в кацата с меда.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мене ме нема в целата схема.
34
0
 
3
 
! Отговори
яао преди 10 месеца
ууу тая кви бузи е отпрала :)))))))))
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ползите от ЕС са за да има далавери под масата.
За тези които за в схемата.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви са ползите от този Европейски съюз, ами той постоянно ни набутва с нови и нови харчове, разходи, заеми и при това сме най - бедната страна в Европа! А наште управници са най - коленопреклонните лакеи на една абсолютно прогонила бюрократична машина. Чак се изхвърлят от престараване да се харесат. Брюксел си избра пак верния паж Бойко и ето какво се случва! Пари за болни и социално слаби нямаме, но за разточителни банкети и церемонии касаещи мероприятия на Евросъюза веднага и ВИНАГИ се намират! Защо сега С. Трифонов не организира един протест, или това е извън 3те про-герберски точици в
31
1
 
0
 
! Отговори
Лошо преди 10 месеца
До Анонимен 29
Жалко, нищо не се получи с този ПР-елементаризъм....не е изпълнена целта на активното мероприятие...духовете сега нещо не се разбунтуваха...лошо, лошо
30
0
 
6
 
! Отговори
опетков преди 10 месеца
Нито лев повече на тези тунеядци. И милиард да им се отпусне, ще го опукат. Много важно, че било европейско председателство, това са пари на вятъра.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се подвеждайте...тези брътвежи са въдица за рибоци...за наивници! Иначе за новото НС си е заложена бомба...но къде е всъщност финансовият министър...
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това са едни безумни пари за едно чисто ядене и пиене на наши и чужди пиявици на държавна ясла! Смисъл - нулев!!! А от ремонтите и покупките комисионът ще е брилянтен!
27
3
 
1
 
! Отговори
Спокойно преди 10 месеца
Новият кабинет ще има думата за необходимите средства за председателството! А сега да се бунят духовете, просто е излишно и елементарно, и никой няма да се хване на подобни изказвания. Спокойно само...изпълнявайте там опорните точки, но вече никой не обръща внимание...
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А за домовете за сираци и изоставени деца нямате ли някой милион?А за пенсионерски домове,бедни хора или здравеопазване?
25
1
 
11
 
! Отговори
Гост преди 10 месеца
Да се проверят всички поръчки на НДК от началото на 2017г. и сключените договори!
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това не е проблем ГЕРБ ще ни вдигнат цената на парното с 60% и пари ще се намерят.... даже и ще артисат за партийната каса
23
0
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 10 месеца
Извинявай не погледнах, че си писал почти същото. Поздрави
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мда, фирмите на Цветелина, Дебелян и Черепа доста са поизгладняха при Служебното правителството. Цар Тиква трябва да се погрижи за тях и при третия си мандат. Нали затова ни го върна Мутро-Олигархията.
21
13
 
0
 
! Отговори
Хах преди 10 месеца
Скоро толкова провинциални коментари, които показват комплекса за свръх малоценност на авторите не бях чел.