IT секторът расте! Носи почти 6% от икономиката на София

Широкият сектор на информационните технологии е силно концентриран в столицата
10 ное 2017 18:15, Бойчо Попов
83
IT секторът расте! Носи почти 6% от икономиката на София
снимка: Ройтерс

За разлика от повечето други индустрии, които са разпръснати из страната, широкият сектор на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) е силно концентриран в София. В града са регистрирани трите мобилни оператора и повечето фирми, които се занимават със софтуер и поддръжка на мрежи.

IT секторът съставлява 5,7% от икономиката на София и отбелязва 50% ръст между 2011 г. и 2015 г. Растежът може да се обясни с факта, че секторът е почти изцяло ориентиран към износ.

Това са два от по-важните изводи в доклада „София – състояние и развитие на IT сектора“, изготвен от Института по пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции (СОАПИ). Документът разглежда точно колко е важна София за широкия ИКТ сектор на база на произведената продукция, добавената стойност, оборота и заетостта в сектора.

Оказва се, че в периода между 2011 г. и 2015 г. делът на IT сектора в широкия ИКТ сектор в столицата нараства значително, като по повечето показатели бързо приближава 50%. Делът му в трите показателя за икономически резултат са доста сходни – 42% от произведената продукция, 48% от добавената стойност по факторни разходи и 44% от оборота през 2015 г. Що се отнася до заетостта, в IT сектора в София са заети 47% от общо заетите в ИКТ. Тези дялове обаче се увеличават значително – само 4 години по-рано, през 2011 г., секторът е съставлявал съответно 27% от произведената продукция, 31% от добавената стойност, 27% от оборота и 38% от заетите в големия ИКТ сектор. Растежът може да се обясни с факта, че секторът е почти изцяло ориентиран към износ.

В периода между 2012 г. и 2015 г. приходите от износ на предприятия от IT сектор в София (определени като приходи от услуги, предлагани на чуждестранни клиенти) нарастват до 78%, достигайки 1,2 млрд. лв. През разглеждания период делът на столичния IT сектор в целия износ на страната се увеличава почти двойно – от 1,4% до 2,1% от общия износ на стоки и услуги. Конкретно в износа на услуги от страната столичният IT сектор заема дял от 8,8%.

На фона на всичко това и на съпътстващия ръст на аутсорсинга в столицатаса налице всички предпоставки IT секторът в бъдеще да придобива все по-голяма значимост за широкия ИКТ сектор, пишат в анализа си експертите на ИПИ. Според тях е много вероятно през 2017 г. този сектор вече да съставлява повече от половината от икономическата активност в него.

Що се отнася до дела на IT сектора в икономиката на столицата, то той нараства с 50% между 2011 г. и 2015 г. - от 3,8% до 5,7% от общия обем на произведената продукция в София, както и от 29% до 47% от обема на широкия ИКТ отрасъл. Чувствителното разширяване на дела на IT през последните години може да се обясни с факта, че повечето фирми в сектора работят за външния пазар, чиито мащаб е несравним спрямо местния. За разлика от IT сектора, телекомуникационните услуги са насочени към вътрешния пазар, който е несравнимо по-малък като обем въпреки постоянното повишение на доходите и потреблението.

Каква е историята на сектора в България вижте в продължението на материала в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
3
 
! Отговори
Бокото преди 6 години
До Брей,Ами толкова. Дори и това звучи доста оптимистично. Ама ти какво очакваш? Десет многоетажни блокове, пълни с IT специалисти?
58
4
 
8
 
! Отговори
хохо преди 6 години
До до 41Малко си неосведомен, но ще ти простим незнанието... :)) Нашите инженерчета по нищо не отстъпват на тези от USA и CANADA :)) Има нашенци които командват армия от индийци ...
57
6
 
16
 
! Отговори
Счетодителка преди 6 години
Виждала съм годишен доход на Софтуерен Инженер 150хил. лева в София..Който е добър и в София печели . А който магаре негоден и в САЩ да иде пак е негодник..
56
2
 
5
 
! Отговори
БиБи преди 6 години
На столицата действително носи приходи, защото там е съсредоточена значителна част от IT специалистите. Добавяме Пловдив, Варна, в по-малка степен Русе, Бургас, Стара Загора.
55
2
 
1
 
! Отговори
hoho преди 6 години
До АнонименТи пък от къде имаш тази информация...
54
3
 
6
 
! Отговори
Брей, преди 6 години
изненадан съм. Само 6%?
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IT и инженерите и физиците няма да умрат и при големи заплати .. Умните хора винаги са малко и дефицит .. При обща деградация на образованието и населението на запад.. Погледнете учебниците по програмиране като Изкуствуто на Програмирането и др.. Учебниците по по математика до 1995г.. Са на по-високо ниво..
52
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IQ тестовете са еврейски метод , псевдонаучен.. Умен означава - Логика и анализ на данни , и то трябва да се справиш много бързо при екстремни условия.. Умен означава да оцелееш при екстремни условия.. Затова добрите университети те поставят в екстремни условия на изпита времето винаги е малко за да решиш на 100% задачите , и отгоре на това допълнителни гадости много често и студена зала за изпита зимата да ти замръзнат ръцете.
51
4
 
13
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Ако 5 бона чиста заплата е западане на ИТ-то, здраве му кажете :D
50
7
 
4
 
! Отговори
до 17 Анонимен преди 6 години
"Тея па заговориха в България за късмет.Сега ще ви кажа на какво се дължи успехът.99 % на връзки. Това е. Ако в България имаш връзки, може да си грозен, дебел, глупав, ***, ***, ***, мързел, да не те бива за нищо, но ще успееш, защото имаш връзки."Да имаш връзки не е ли късмет в живота ?! Да ти имам логиката и мисловната верига ! Като онези, които решават IQ тестове и се смятат за умни !
49
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора не подценявайте родината , София има по-дбър IT сектор от Лайпциг , Дрезден и цяла Източна Германия без Берлин.. В Германия само Карлсруе , Мюнхен и Берлин.. имат по-добър ИТ сектор..
48
7
 
8
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
Софийските офиси ИТ фирмите не са дупки , Всичко е Клас А , Сградата на Вистеон е в Капитал Форд , офиса на SAP , Software AG e в сградата на Уотопия.. На Хюлейт Пакард сградите също много добри клас-А. Какво е Клас- А , тока никога не спира , има и резервоар за минерална вода с тръба за пиене до всеки охладител , и стотици екстри
47
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 41 Да присмивам за приятеля си от Канада Торонто дека дъщеря му работи в Майкрософт мениджър телефонистка.. Казах офиса с езерото е за обслужване на клиенти. няма програмисти и разработчици.. Моят син е в България работи софтуер инженер за Вистеон - развоен център е. Сега е във Виртуалната машина също е развоен център.. Така че да му ега и офиса с патиците и езерото в Торонто
46
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз мисля че статията е поръчкова. От м.март 2016 IT сектора в БГ върви надолу.Обаче малко хора знаят и повечето вярват, каквото им поднесат като информация.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за Германия там няма разлика между електро , машинен и софтуерен инженер заплатите са почти еднакви .. В зависимост от университета дали добър или лош започваш на 2700евро с лош университет и 3500евро с добър университет.. и стигат до 7000евро макс.. но много малко хора взимат големите пари
44
3
 
10
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Бе па не мое да фанем една IT специалистка, мааму стара и късмет!!Са ш треа събирам за зимни гуми на гоуфо, винетка....нафта също
43
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Раздува се балон, който скоро ще се спука.Както става в недвижимите имоти.
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 37 Има сайт payscale там има заплатите за програмисти , инженери електро , машина и други професии .. ЗАПЛАТИТЕ В САЩ СА ОТ 58хил. до 128хил... А следователно 128хиляди долара взимат много малко инженери програмисти ,
41
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПлатена статия.Всички сектори, включително прехваленото IT спадат.Някой просто си е поръчал "залъгалка".
40
7
 
12
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
А случайно не се ли усещаш че си меко казано смешен.От някакво софийско офисче дупка, седнал да се присмива на хората от Майкрософт-Канада.Ами те са 10 000 години пред теб, във всяко едно отношение.Езерото с лебедите до офиса е най-малкото.Ама и завистта е човешко качество, нали.