Модернизират Боровец на три етапа до 2015 г.

Изпълнението на проекта ще създаде условия за цялостното подобряване на инфраструктурата на тази част от Софийска област
12 май 2005 15:06,
Модернизират Боровец на три етапа до 2015 г.
Снимка: Булфото

Правителството прие концепция за развитие на курорта Боровец, която включва и Самоков, и Бели Искър и обхваща периода до 2015 година. Основната цел е да се повиши качеството на предлагания туристическия продукт в региона, което означава превръщането му в туристическа дестинация и предлагане на целогодишен туристически продукт, каза министърът на културата и туризма Нина Чилова на пресконференция след заседанието.

Изпълнението на проекта ще създаде условия за цялостното подобряване на инфраструктурата на тази част от Софийска област и включването на всички природно-географски, икономически, социални и културно-исторически ресурси за развитието на различните форми на туризъм, насочени към целогодишната
експлоатация на курорта и прилежащите зони, съобщи правителствената информационна служба.

Изпълнението на концепцията ще позволи на България да се кандидатира за домакин на Олимпийските игри през 2014 г. Концепцията ще бъде реализирана на три етапа. Първият е до 2007 г., като целта е да се постигне двойно по-висока заетост на туристическата база в Боровец. В този период трябва да се доизгради туристическата инфраструктура в курорта, за да се разшири предлагането на услугите извън възможностите за ски-спорт.

Ще бъдат разширени пистите, съобразно европейските стандарти и изискванията за категоризирането им. Ще се увеличи легловата база в района на стария център на Боровец - "Яйцето-Песъко", и в района на Широка поляна. От една страна, новото строителство трябва да е съобразено с изискванията за ниска етажност, плътност и интензивност, а от друга - да се запази и развие традиционната вилна структура.

Предвид на капацитета на изградените писти и прилежащата инфраструктура легловата база на курорта трябва да бъде не повече от 7500 легла.

Вторият етап започва след изработването, съгласуването и приемането на кадастралния план, на общия и подробните устройствени планове в региона с поетапното развитие на туристическата база в региона "Бели Искър - Самоков - Боровец". Предвижда се да започне изграждане на туристическо селище в
района "Самоков - Боровец" с капацитет 6500-7000 легла.

Специализирани туристически центрове ще бъдат създадени в местностите над Бели Искър, Соколец, Боровец и др. През лятото те ще се развиват като пунктове за планински туризъм.

Третият етап засяга устройството на зоната над 1400 м. В районите на местностите "Шумнатица-Бялата поляна" и "Гвардейска поляна-Меча глава" се предвижда изграждането на ваканционни и вилни селища, малки хотели - общо до 1000 легла. Там ще бъдат построени специализирани обекти за селски туризъм - битови заведения, мандри и други.

В района на "Бялата поляна" е възможно да бъдат определени терени за построяването на голф-клуб с игрище.

С изпълнението на Концепцията в района на комплекса Боровец ще бъдат разкрити 10 000 работни места в хотелиерството, ресторантьорството, обучението по планински спортове, в поддръжката на съоръженията, туристическата инфраструктура и др.

В момента капацитетът на Боровец е 5500 легла в 38 хотели и вили и 7300 места в ресторантите и заведенията за хранене и развлечения.

По-голяма част от скипистите за алпийски дисциплини са изградени в края на 60-70-те години на XX век, съобразно тогавашните стандарти - с ширина 30 м. За да отговарят на съвременните изисквания, е необходимо да бъдат разширени.

Сега пистите в курорта се обслужват от система от въжени линии и влекове с общ капацитет от над 12 000 души за час. В комплекса има една кабинкова линия с дължина 4827 м, три въжени линии с обща дължина 5200 м., десет ски-влека с дължина над 5000 м и капацитет от около 6000 души на час. Боровец разполага с шест машини за изкуствен сняг, както и с две осветени писти за нощно спускане и писта за сноуборд със собствен влек.

Министър Чилова отбеляза, че Концепцията е съобразена с изискванията за опазване на околната среда и с плана за управление на Националния парк "Рила".

Според заместник-министърът на културата и туризма Димитър Хаджиниколов ще са необходими около 150 милиона лева за изграждането на инфраструктурата на курорта и останалите населени места в региона. Инвестициите ще се осъществяват поетапно, съобразно планираните етапи по проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации