Предлагат задължителна застраховка на къщи и апартаменти при бедствия

Само 10-15 процента от щетите от наводненията през това лято ще бъде обезщетени
3 окт 2005 15:22,

Държавата да събира пари от собствениците на недвижима собственост за обезщетения при катастрофи и природни бедствия, предлагат застрахователните фирми. Това каза пред журналисти днес Даниела Конова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

С тази нов данък трябва се облагат всички къщи и други сгради, включително някои инфраструктурни обекти, посочи Конова.

Минималната сума е за оценка на къща не може да е по-малка от 20 000 лв. Годишната такса ще е е малка - в порядъка на 0,02 промила от оценката на обекта и няма да е повече от 30 лв. годишно, каза Конова. С тези пари ще се покриват щети при наводнения, земетресения и свлачища.

Предложението ще бъде внесено в Народното събрание и може да влезе в новия Кодекс за застраховането, който вече е в парламента. Според Даниела Конова действията при застраховка от катастрофи трябва да се запишат в отделен закон и таксата за така наречения Катастрофичен пул да се събира заедно с Данък сгради.

Само 10-15 процента от щетите от наводненията през това лято ще бъде обезщетени, защото масовата практика е хората да не застраховат имуществото си, а държавата да обявява много ниска балансова стойност на своите обекти.

Много често общински имоти, лечебни заведения и училища се застраховат върху стотици пъти по-малка от действителната балансова стойност, добавиха от
асоциацията. Така собствениците не плащат високи премии, но и обезщетението е ниско, каза Даниела Конова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации