От Лондон до Бирмингам – за 49 минути

Великобритания ще вложи 32 млрд. паунда във високоскоростната жп отсечка
10 яну 2012 20:40, Бойчо Попов
15
От Лондон до Бирмингам – за 49 минути
Проектът се сблъска и с критика. Снимка: Reuters

30 години след френския TGV и 20 години след германския ICE и Великобритания реши да строи своя високоскоростна жп отсечка. Първото трасе вече е в етап на планиране, предаде BBC.

Първият етап от отсечката, която ще свързва Лондон с Бирмингам, се очаква да бъде готов до 2026 г., като в последствие линията да бъде продължена и към северната част на Острова.

Според транспортния министър Джъстин Грийнинг трасето ще съкрати времето за пътуване от Лондон до Бирмингам до 49 минути, като по него ще се движат влакове със средна скорост от порядъка на 360 км/час.

По-късно се предвижда линията да бъде продължена в две направления – към Манчестър и към Лийдс, които се очаква да бъдат завършени към 2033 г. Грийнинг обяви линията за „най-значимия проект в транспортната инфраструктура от изграждането на автомагистралите насам”.

Преди да се стигне до приемането му обаче проектът срещна силна съпротива от страна на екоорганизации, които твърдят, че предвиденият маршрут минава през местности с красива природа и ще навреди на околната среда.

Грийнинг обаче контрира, че строителните планове ще бъдат преработени и ще включват повече километри тунели в сравнение с първоначалните предвиждания.

Още международни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, прав си.И ако влакът има закъснение винаги ти осигуряват друг транспорт...дори такси! Без коментар за тоалетните. Нашите са още в 3-ти век.
14
0
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Не знам дали изобщо си пътувал с английските железници но много бъркаш!!!И от писанието ти съм сигурен че не си!!!!Пътувал съм много пъти и мога да кажа че направо човек да му е кеф да пътува с тях!!!!Човек пътувал с английските железници и после качвайки се на нашите разбира колко сме назад!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
3
 
4
 
! Отговори
bravo преди 12 години
12, ейййй, един да мисли с главата си, а не със сляпа бг омраза към бг управлявашите! Бойко поне маистрали строи, царя, Доган и Сергей какво направиха?? Високоскоростните влакове са от 30 г. във Франция, праветя си сметката колко са "напред" UK...
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие май нищо не разбирате... в УК им изтича мандата и те не си играят трябва да посъберат малко пари... всички комисионни ще вземат управляващите в момента...
11
4
 
10
 
! Отговори
асфалт преди 12 години
Пожарникарят: Че асфалтираме бедежето! И влаковете че фърчат с 200 километра в час по асфалта!
10
6
 
11
 
! Отговори
Гарантирано от &quo преди 12 години
За разлика от Великобритания, *** няма да вложи нито 32 млрд. лева във високоскоростна жп отсечка и нито една стотинка за БДЖето! Гарантирано от "герб"!
9
6
 
24
 
! Отговори
за 1 , асфалтояда преди 12 години
Свирко ***, в Европа има магистрали от 80 години. Хитлер построи немските от бетон и още стоят, затова там нямат ограничения на скоростта -гладки са.........а ние сме назад заради *** ,като тебе дето се оставят 45 +22 години ги управляват крадци на кашкавал
8
1
 
24
 
! Отговори
bbbgb преди 12 години
София-Перник 1 час
7
1
 
16
 
! Отговори
vtm1 преди 12 години
те са измислили железниците и те ще си направят високо скоростен влак,ние само си чешем пръстите на компютара и не мислим за БГ.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ама влака е по-скъп от автобуса там, не е като тука - социална служба, е как искате да работи нормално
5
2
 
19
 
! Отговори
Do $ преди 12 години
Ами пътувал съм с доста влакове и не мисля, че са най-лошите железници в Европа тези на Великобритания. Не знам от къде черпиш информация за това твърдение?
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 3пии повечко хапчета
3
40
 
5
 
! Отговори
$ преди 12 години
Бре! Пък аз мислех по магистралата.Но тяхната приватизация на ЖП транспорта ги върна в епохата от 19 век. Най-лошите железници в Европа.
2
13
 
25
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
еи гламари вижте какво правят нармалните хора.не като вас със съкращаване на влакове и хора ще печелите.
1
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най-значимия проект в транспортната инфраструктура от изграждането на автомагистралите насам.Тия са няколко ери пред наш Бойко!