България е 54-та по конкурентоспособност

Швейцарската икономика е най-конкурентоспособна, сочи доклад
Обновена: 3 сеп 2014 08:41 | 3 сеп 2014 08:13,
22
България е 54-та по конкурентоспособност
Снимка: Reuters

Най-конкурентоспособната икономика в световен мащаб е тази на Швейцария, следвана от Сингапур, САЩ, Финландия и Германия, сочи годишният доклад за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум,цитиран от Ройтерс.

Успехът на швейцарската икономика, която е на първо място за шеста поредна година, се дължи на нейната ефективност, иновациите и макроикономическата стабилност. Швейцария обаче среща трудности при намирането на квалифицирани работници.

Едни и същи десет държави заемът първите десет места в глобалната класация за конкурентоспособност за трета година поред, сочи докладът на Световния икономически форум. В първата десетка на най-конкурентоспособните страни са още Япония, Хонконг, Холандия, Великобритания и Швеция.

От страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. най-добре позиционирана е Естония - на 29-то място. Други страни от ЕС като Румъния, Португалия и Латвия са подобрили позициите си. Същото се отнася и за Гърция, която от 91 се е придвижила на 81 място в световната класация. "Това показва, че приложените реформи са дали резултат", коментира докладът. Китай се е изкачил с една позиция нагоре до 28-мо място, а Русия с цели 11 до 53-то място. Индия се е сринала с 11 позиции надолу до 71-во място и вече е най-слабо конкурентоспособна икономика в групата на бързоразвиващите се страни БРИКС. Бразилия е на 57-мо място.

На последна позиция в класацията тази година е Гвинея.

Според доклада България заема 54-та позиция сред 144 изследвани държави, съобщиха за БТА от Центъра за икономическо развитие, който е партньор в България на базираната в Женева организация.

Оценките в доклада за глобалната конкурентоспособност са основани на оценка на институциите, инфраструктурата, здравеопазването и образованието, размерите на пазара и макроикономическата среда, пояснява Ройтерс.

(БТА)
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
До Shark 16. преди 9 години
"Е и, какво от това, не разбирам защо ми цитираш всички тези страни, те не са споменати в класацията."Ако четеше, преди да плюеш щеше да разбереш, че са споменати. Пбщо сред първите десет страни пет са от ЕС. Как направи извода, че ЕС са неконкурентни. Ама що ли питам и аз човек, който се изказва по неща, които не е чел.
17
1
 
5
 
! Отговори
Дракула преди 9 години
Shark, атакистче малоумно толкова си ***, че това вече е престъпно, България е на 54то място, защото е пълно с такива *** като теб. А това, че България храни Германия е най-големият виц.
16
3
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Наистина матрицата нещо се освети и почнаха да излизат масово черни, но това е положението!
15
3
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Колега Смит, ние тук произвеждаме имигранти и бъдещи янкита, сиднита, ингилизи, гърци и италианци!
14
4
 
4
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 10. Е и, какво от това, не разбирам защо ми цитираш всички тези страни, те не са споменати в класацията. Говорим за Швейцария, какво общо имат тук Таджикистан, Мянмар и т.н. Щом една страна, която НЕ Е член на ЕС е с най-конкурентна икономика, веднага възниква въпроса ЗАЩО?И защо само една Германия е напред, нали целта на ЕС беше да се повиши стандарта на живот във всички страни -членки, как така изведнъж Германия конкурентоспособна?Докато сриваха нашите заводи немските работеха на 1000% з
13
3
 
5
 
! Отговори
Адам Смит преди 9 години
Лъжете колеги!!! Аз в моя труд "Богатството на народите" съм сложил България на 254 място от 144 изследвани държави в Гвинея поне произвеждат банани и каучук!!!
12
2
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Относно Швейцария- там кравите са *** и мармоти опаковат шоколада, но доскоро в техните банки и тайни вреше от нацистки, ислямистки и комунистически капитали, а другото е прах в очите!
11
3
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ако имаш пред вид ония мишки в НПО-тата, че живеели добре си прав, но това да си изменник не значи, че си умен. Един ден като ви хване Народният съд за гушите, ще видиш колко си бил умен!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-зле сме да така е! Обаче сме също така на първо място и по брой форумни оплаквачи на глава от населението, киснат вкъщи и чакат да им се подобри я образование, я икономика, я БВП... Истината е че умните и инициативи хора живеят добре, а опкаквачите не...
9
2
 
8
 
! Отговори
йееее преди 9 години
По простотия и тъпанарщина сме на първо.
8
1
 
4
 
! Отговори
до 7 Shark преди 9 години
До Shark"И защо Швейцария е най-конкурентна икономика? Има ли някой който да не знае отговора, а! АМИ ЗАЩОТО НЕ Е ЧЛЕН НА ЕС!! ЕТО ЗАТОВА."Само за протокола: Таджикистан и Мянмар не са членове на ЕС. От друга страна Холандия, Великобритания и Швеция са.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айдееее стигааа плююю бееее! Ми дигни си газъ и промени нещо!!!
6
6
 
7
 
! Отговори
Shark преди 9 години
И защо Швейцария е най-конкурентна икономика? Има ли някой който да не знае отговора, а! АМИ ЗАЩОТО НЕ Е ЧЛЕН НА ЕС!! ЕТО ЗАТОВА. ПО СЪЩАТА ПРИЧИНА И ТУРЦИЯ БЕЛЕЖИ ИКОНОМИЧЕСКИ РЪСТ. ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ САМО ГЕРМАНИЯ, Е МИ ДА, КАТО СЪЗДАДОХА 4-ТИ РАЙХ ПОД ПРИКРИТИЕТО НА СЪЮЗ, ЗАЩОТО ВИДЯХА ЧЕ С ВОЙНА НЕ МОГАТ ДА ПРЕВЗЕМАТ ЕВРОПА!! ИСТИНАТА Е ЧЕ ЦЯЛА ЕВРОПА РАБОТИ ЗА ГЕРМАНИЯ И ЧЕ БАБА МЕРКЕЛ НАЛАГА ПРАВИЛАТА В ЕС. НЕЗАБАВЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС, НИКОЙ НЕ НИ ПИТА ДАЛИ ИСКАМЕ ДА ВЛИЗАМЕ
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do vchera se govorishe za Turciq, che e edna ot nai barzo razvivashtata se ikonomika v sveta?
4
6
 
6
 
! Отговори
Световния икономичес преди 9 години
много са извинямане, ама сме допуснали печатна грашка в позицията на булгария! да се чете 154 място, вместо 54! демек, много сори
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте само Китай - 28 мястоКое в тази класация ме касае?ЕТО ТОВА е от значение и касае хората ето тази класация:dnes.bg/world/2014/05/10/avstraliia-nai-dobrata-strana-za-jiveene.224996,3Ето,4-та поредна година на 1во място!!!!!!доходи 10% по високи от американските, безплатна здравна система, пенсиона, средна продължителност на живота 84г., бизнес климат, уреденост, дъждовни джунгли, острови, красота и райско мястопоздрави от същото място
2
4
 
6
 
! Отговори
недоразбрал преди 9 години
Това класация за страни от 3-тия свят ли е :))
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дивашка туркия къде е ХА ХА

Спонсорирани публикации