Терминал за втечнен газ - въпрос на политическа воля

Добре е да сме транзитна страна на ирански газ, според експерт
Обновена: 6 май 2015 19:50 | 6 май 2015 19:33, Екип на Bulgaria On Air
58
Терминал за втечнен газ - въпрос на политическа воля
Снимка: архив, Ройтерс

Година и половина е необходима за изграждането на терминал за втечнен газ, но въпросът е дали има политическа воля за това, коментира в предаването Денят On Air енергийният експерт Васко Начев.

Повод за коментара му стана призивът на заместник-председателя на ЕК с ресор енергетика Марош Шефчович държавите от Югоизточна Европа да се насочат към изграждането на подобни терминали.

По думите на енергийния експерт призивът е дори малко закъснял. Той допълни, че това е начинът, който дава възможност и право за доставки на газ. Начев подчерта, че България и Европа като цяло трябва да търсят нови опции за доставки на газ. „Едни такива опции въздействат върху крайната цена”, коментира той.

Енергийният експерт определи като много добър вариант изложеното пред Bulgaria On Air предложение на иранския посланик Н.Пр. Абдула Ноурузи България да стане транзитна страна на ирански газ за Европа. По думите на иранския посланик идеята може да бъде реализирана с тристранно споразумение между Иран, Турция и България.

Енергийният експерт Васко Начев коментира още, че желанието и възможностите на Турция да бъде транзитна страна на природен газ са различни неща. „Те нямат никакви газохранилища, дори да искат, те не биха могли да препродават газ, биха могли да бъдат добра транзитна дестинация”.

Начев подчерта още, че конкуренцията на газовите пазари е „жестока и тепърва ще навлиза в нова фаза”. По думите му "Газпром" трябва да се преориентират. Той посочи, че не би се учудил, „ако загубят от турския пазар”.


58
Още по темата: Васко НачевBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Въпроса с втечнения газ е въпрос на държавническо мисленел Само че такова животно 'държавник" в България не се е вясвало от десетилетия. Латвия например си е решила газовия проблем с кораби които и втечняват газ. Така че ако имаше държавническо мислене има и готови решения не е необходимо да се измисля велосипеда.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Борисов ще каже че не отговаря на Европейските критерии
32
1
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 7 години
Не е въпрос на политика, а на здрав разум. Много по-дабре е да имаш 5 източника на горива отколкото само 1, дори и този един да е много изгоден. Така няма да можеш да бъдеш притискан и манипулиран и в случай на прекъсване на доставките от един източник, няма да имаш проблеми.
31
1
 
2
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Аз съм с двете ръце ЗА! Всъщност тук преди време имаше идеи за доставка на Азърбеджански през Грузия. Терминала който товари кораба е скъп. Той трябва да бъде акионерно дружество на получателите по линията. Терминала на получаващото пристанище е в пъти по-евтин. Може да е Българска собственост без проблем. При нарушаване на доставките /Русия нападне Грузия/ може да се използва от други доставчици.
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
енергийният експерт Васко Начев вместо да соментира за политическа воля да вземе и да направи анализ дали е икономически изгодно. Латвия има терминал за течен газ, но цената на която го купува е многоо висока...
29
7
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Втечненият газ в момента е доста по-евтин от руския за България.
28
7
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До Гешев Аз пък искам да ти задам няколко въпроса на тебе: 1. Какво лошо има да се произведат суперхора? 2. Какво нередно виждаш в чипизацията? 3. Защо мислиш, че генномодифицираните храни са вредни? Аз смятам, че е добре на такива като тебе да сложат чип - като на говедата тагчета на ушите.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя цирк ,вече сме го гледали. Къде е ,който пишеше за ,,плаващият терминал за втечен газ,, Вече трябваше да работи в Прибалтика .Къде си бе!
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брех ! Според Тиквата ,то не бе ,,диверсификация,,,,диверсификация,, после ,,хъбче ,,,,хъб,, и накрая ,тряс ,,Турски поток,,Сега, ако -ЧервеноГербер от Банкя започне да припява нова ария,,втечнен газ ,,199% нищо няма да стане . Ама нищо!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен32 По скора идва момента на ,,безплатния Сорос....чиа.....18 трилиона....205 милиарда ..тик...так...И после ...Народен съд....Нароооден....ха ,ха.Идеее..!Н
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато надниците намаляват винаги има сплотяване на рубладжии. Тежко е да ти плащат по капейка за коментар!
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Газпром не играе по правилата ..Преди години заради санкциите Турция е изнудвала да свали цените , Иран не свали цените каза че няма да прави дъмпинг на Руския газ. Сега Газпром свали цените за Турция в ущърб на Иран.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иран никога няма бъде с никой нито със Запада нито с Изтока.. И има достатъчно сили за да бъде независим..
21
1
 
1
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Докато не свърши войната САЩ-Русия,сериозен проект няма да стартира,само някои палиативни решения!Само че дотогава от България може нищо да не остане...
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Терминал за втечнен газ - въпрос на политическа воляДобре е да сме транзитна страна на ирански газ, според експерт---------Също така е добре да сме транзитна страна и за газ от Марс или от Луната, според всякакви други хора.За да целунат подметките на чичо САМ, закопаха и АЕЦ Белене и Южен поток и де що можаха. Свириха фанфари за Набуто, а сега пак ни баламосват с поредната химера.Изгониха питомното, сега ще ми гонят дивото...Така е, когато управниците не ги интересува националния интерес.
19
0
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
До бай Вълчо от Хисаря МНОГО ТОЧНО ----НО ТОЗИ ТРЬБОПРОВОД ЩЕ СЗНАСЯМЕ ---ЕКСПЕРТИ КАТО ТОЗИ НАПИСАЛ ТАЗИ ,,УМНА,, СТАТИЯ---ВСИЧКИ ТЕ СА ОТ НАБОРА НА БОРИСОВ ТАКА ЧЕ НЕМАТ ,,АНАЛОГ,,
18
2
 
7
 
! Отговори
Псевдо-експерт преди 7 години
Той посочи, че не би се учудил, ако (Газпром) загубят от турския пазар.Какви са тези експерти-гадатели, които угоднически предсказват загуба за политически оплюван доставчик, а също така угоднически не се "сещат" да констатират, че БГ под натиск и шантаж и не без угодническата помощ на подложните ни управници, вече е загубила колосално?Не сакам на мене да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле. С такива експерти и управници - напред към светлото бъдеще: Празни и скъпи терминали за газ!
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изпушихме тотално ей,изпушихме като мотор без масло!!!!!!Изпуснахме питомното,сега ще гоним дивото!!!!Терминал за втечнен ирански газ!!!!!На кой ще го продаваме бре??????На каква цена??????Кой ще го купи?????Конкурентен ли ще бъде по цена и количества на тези от Русия??На куково лято и си ги приказваме и мъдрим едни колкото да не заспим!!!!!!!Да ти предлагат да си газов доставчик за Европа и да дойдат двама американски сенатори и чиновници от еврокомисията да ти го закрият?!!?!?!ТЪПО,ТЪПООООО!!
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накъде ще транзитират? Руснаците ще оставят малък капацитет през Украйна за Средна Европа, отпада целия балкански полуостров, Италия, Австрия и т.н. За нас остава само собствена консумация - еднакво скъпи руски, марсиански, македонски, гръцки, турски, сръбски газ. Вече сме напълно диверсифицирани от националните предатели.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Добре е да сме транзитна страна на ирански газ, според експерт"А на руски газ - още по-добре...

Спонсорирани публикации