Много хора нямат елементарни познания по финанси

В живота всичко има финансови измерения, смята зам.-ректор на бизнес училище
Обновена: 11 май 2015 14:15 | 11 май 2015 13:02,
2
Много хора нямат елементарни познания по финанси
Снимка: bgonair.bg

За по-добър бизнес климат у нас трябва да се започне с финансово образование още в училищата, в ранна възраст. А за тази цел цялото ни общество трябва да се научи да поема рискове. Така един студент по финанси възприема възможността за специализирано икономическо обучение в гимназиите и прилагането му на практика.

Според Владимир Найденов, на когото му предстои да получи диплома по финанси, учениците трябва да бъдат финансово грамотни и да разбират бизнес принципите на обществото.

"Много хора се страхуват от това да вземат кредит. Кредитът е привилегия за обществата, които живеят в условията на пазарна икономика. Той ви дава възможност да консумирате повече от това, което произвеждате. Разбира се, финансово грамотен човек трябва да осъзнава, че човек, който взима кредит, заменя бъдещо потребление със сегашно. Но човек трябва да е финансово грамотен, за да прецени докъде могат да му стигнат силите", каза Владимир Найденов, студент по финанси.

Дори в специализираното бизнес училище, постъпват много млади хора, които нямат базисни познания по финанси, обяснява заместник-ректорът доц. д-р Вирджиния Желязкова. И определя това като празнина и отговорност на държавата.

"За да може тези хора, когато завършат и отидат да си извадят една кредитна карта или изтеглят един потребителски кредит, да могат да се ориентират. Защото в живота ни всичко има финансови измерения", каза доц. д-р Виржиния Желязкова.

Владимир Найденов признава, че самият той е допускал грешки във финансов план, което е коствало бюджета и личните му средства. И дава няколко препоръки, които са и негови лични водещи принципи.

"Когато живеете под възможностите си, когато се стремите това винаги да е така, спокойно можете да посрещнете дори непредвидени разходи, които в живота на човек са много. Направете своите грешки, докато сте млади, тогава човек може да понесе най-големият стрес, по възможност бъдете иновативни", посъветва Владимир.

Вероятно след десет години ще бъдем по-убедени, че бизнес климатът в България е добър, смята бъдещият финансист. Само когато положим усилие обаче, ще имаме реални резултати в дългосрочен план, смята той. Затова и не вярва, че примерът на Вълка от Уолстрийт е реалистичен.

Вижте повече по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари