Бизнесът очаква по-малко инвестиции тази година

Прогнозите за 2017-а също са за намаление с над 8%
8
Бизнесът очаква по-малко инвестиции тази година
Снимка: архив, БулФото

Предприемачите очакват инвестициите през настоящата година да са с 15.2% по-малко в сравнение с предходната 2015 година, съобщи Националният статистически институт. Данните са от инвестиционната бизнес анкета на НСИ.

Най-голям относителен дял в инвестициите през 2016 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (37.7%), следвано от енергетичните и свързаните с водата сектори (24.2%) и производството на недълготрайни потребителски стоки (20.7%).

По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2017 г. са за намаление на обема на инвестициите в промишлеността с 8.4% спрямо 2016 г., като около 34% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.

Отново производството на стоки за междинно потребление формира най-голям относителен дял - 40.8%. След него се подреждат енергетичните и свързаните с водата сектори и производството на недълготрайни потребителски стоки - съответно с 30.4 и 15.8%.

По направление на инвестициите през 2017 г. с най-голям дял се очаква да бъдат тези за увеличаване на производствения капацитет - 35.2% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността.

На второ място, с 26.2% дял, са предвидените инвестиции за заместване на износеното оборудване, следвани от тези за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - с 23.6%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - с 15.0%.

 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Право Писов преди 3 години
До Изгърбич Задвратян

другари, под-лога е оня грънец дето го разкарват санитарите. и освен ако не ви гложди собствената съвест едва ли има причина думата да е цензурирана
5
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 3 години
в страна дето пенсиите решават изхода от изборите няма нужда от инвестиции, а от *** и инвалидни колички.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да технолозе някои си играе на цифров специалист ма има да учи много докато се научи като хората аматиор
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да мошеннически истории и лъжи и завист тая завист побърка народа кои подобре пита се едно що не се постави на другата страна да види как е да ма не на кои както му изнася че да види как е да се сблъска с живота а не да приказва глупости като някои хора
2
0
 
2
 
! Отговори
Аз съм българче преди 3 години
В БГ бизнес няма ,има Далавера.Чуждите фирми правят бизнес ,българските все по Бай Ганьовски си действат-ще укрият оборот,няма да плащат пълни осигуровки на персонала си,ниски заплати пък после реват по медиите НЯМА кадри,е ми те отидоха на запад пазара вече е общ набийте си го в мутренските глави.Затова и няма чужди инвестиции населението намалява.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то от кадърност по тоя повод искам да попитам една компетентна дама де знае всичко и може да се поставяла от другата страна заедно с шефа си мисля че нее щото ако сее поставила като гледа как се работи и тя и шефа им просто работата щее съвсем друга може да има всичко но едно нема мозък на развитие