Вредно ли е да се намалява ДДС-то?

Подобна мярка може да застраши изпълнението на бюджета
22 фев 2017 10:45, Екип на Investor.bg
21
Вредно ли е да се намалява ДДС-то?
снимка: pixabay

Когато дойде време за избори, кандидат-депутатите ни заливат с идеи за икономически просперитет на България. За съжаление, повечето предложения са кое от кое по-абсурдни. Приличат си само по едно – преливат от популизъм и са лишени от елементарна икономическа логика.

Дори идеи като тази за поетапно намаляване на ДДС от 20% на 18% (предложението е заложено в предизборните програми на Реформаторския блок и Глас Народен, както и на Да, България), е представена без адекватна обосновка и детайлен анализ. Защото намаляването с близо 10% на един от най-важните налози за държавната хазна би следвало да бъде анонсирано с конкретни разчети до какво ще доведе и как ще се отрази на фирми и граждани.

Безспорно най-големите приходи в бюджета са от ДДС. Едва ли ще бъде пресилено, ако кажем, че постъпленията от данък добавена стойност са гръбнакът на държавната хазна. Само за 2016 г. от този налог са събрани 8,5 млрд. лв., при планирани 8,4 млрд. лв.

Косвените налози са най-сериозното приходно перо, което ясно показва дали има раздвижване на вътрешното потребление, защото тези данъци се плащат именно от потребителите.

Истината е, че хората не работят, за да плащат данъци. Те спестяват, за да увеличат своето богатство, а данъчната политика трябва да стимулира именно това.

Дали обаче понижаването на ставката по ДДС ще доведе до намаление на цените и стимулиране на потреблението?

"По-високото потребление води до повишен икономически ръст. Проблемът е, че ефектът от стимулирането на растежа с намаление на ДДС не е дългосрочно. Това би имало ефект през първите 2 години, ще направи икономиката по-силна, но след това ще се абсорбира. Особено ако има повишение на долара, например, ефектът ще изчезне. Горивата пак ще поскъпнат. Под въпрос е фискалният ефект от тази мярка. Тук става въпрос за ниво на еластичност. Истината е, че нямаме проблем с потреблението и съответно нямаме нужда да го стимулираме. Имаме проблем с бюрокрацията. България е на първо място по административна тежест. За да стимулираме инвестициите и спестяванията не е нужен по-нисък ДДС, а цялостна икономическа стратегия", коментира пред Investor.bg член на Фискалния съвет, който пожела да остане анонимен.

Знае се, че данъците могат да променят цените на пазара и да деформират поведението на стопанските субекти.

Данъчната система не трябва да пречи на ефективното разпределение на ресурсите.

Промяната на косвените данъци може да има пряк ефект върху инфлацията (намаляващ или стимулиращ). Това може да повлияе на състоянието на разпределение на данъчното бреме. Евентуално намаление на ставката може да увеличи търсенето пропорционално на разходите на домакинствата. По този начин промяната в ставката ще се отрази повече на богатите, докато по-бедните могат да предпочетат да увеличат спестяванията си, вместо да харчат повече.

"Всички разговори за намаляване на данъци, особено за ДДС, са неадекватни! Никой в България няма проблем с данъците. Намаляване на ставката на косвения налог до 18% звучи популярно, но зад тази идея не стои нищо. Категорично това няма да доведе до намаляване на цените. Партиите трябва да се фокусират върху качеството на администрацията. Данъчните закони трябва да бъдат замразени поне за 3 години. Постоянните промени объркват хората. Нужно е време да се установят практиките. И защо никой не говори за ефективност на разходите и качество на публичните услуги? Това е много по-важно от намаляване на ставката по ДДС", коментира за Investor. bg Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите.

Какво мнение защитава икономистът Владимир Каролев вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неадекватни са също и търговските споразумения с Канада и САЩ от това ще изгуби народа и държавата защото също ще отпаднат приходи печелят само и единствено големите чорбаджии отново ще има вдигане на такси и данъци за навакса не на загубите
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДДС-то е косвения данък който изхранва органите на държавата, но по правилния въпрос е трябвали да изхранваме такава държава с наще данъци. Да се налага да се оправям сам за всичко, какво прави държавата за мен.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вредно е за престъпниците и народните любимци които го крадат. Болшинството от новоизлюпените милионери на България са крадци на ДДС . Помислете си само. Само за Коледа българите похарчили 10 милиарда лева и в хазната трябва да влязат 2 милиарда, трябва ама не са внесени а са откраднати не без помощта на всички управляващи без изключение . Та като си направи сметка човек то за няколко големи празника ДДС_то е колко националния брутен продукт на България.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Др. Радев и др. Герджиков , затворете държавата и нищо да не работи , спрете тока , водата и всички пътища докато не се избере БСП на власт. След това назначете за началник на затвора в Белене др. Това Томов , защото това му е наследстван пост от баща му . Ура..а...а...а да живее БКП-БСП .
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се намалял ДДС щял да пострада бюджета.А,че от този на практика най-голям и всеобхватен ДДС страдат всички българи и всички дейности в страната не ги интересува.Бюдетът не е свещенна крава.Може да се приеме нов такъв. Това ДДС ни прави бедни и прости.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А знаете ли ,че на филийките със сирене ,дето ги дават в училищата, също се начислява ДДС ? На SMS-ите дето ги пущаме за някое болна дете ,ДДС-то у 20 % ?
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10 % от 8,4 милиарда са 840 милиона лева. Ние тая година колко пари платихме на руснаците за няма нищо ? Щото ни мързеше да се съдиме с тях ? А колко пари губиме от високите цени на горивата ? А от специалната цена на газа за България ? А колко пари похарчихме за южен покот, тройния шлем и дразни други плащачки-хранилки ?
11
0
 
6
 
! Отговори
Haahha преди 7 години
Тогава защо във всички развити страни от ЕС без значение дали е Римски Император или МЕркел са ниски.Напротив хората ще купуват повече и ще има повече ДДС като са евтини стоките.Освен това си има 5 млн потребители на лекарства и пенсии и помощи.Те са константа - 2 млн роми и 3 млн пенсионери - винаги гладни,недоволни,болни и искащи още и още и още.....
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези пък искали да падне ДДС на лекарства и храни от първа необходимост. Голям смях, че нали точно тези стоки формират над 30% от оборота в държавата изобщо....
9
0
 
0
 
! Отговори
Bignatov преди 7 години
Rarechkov, bg stopanskata kamara ot bg budjeta kakvo, kolko i kak vzema?
8
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 години
Изобщо не трябва да се намалява ДДС, а да се повиши събираемостта му. Кримининализиране на невнасянето на ДДС със затвор от 3 до 10 години ще свърши известна работа. Аман от гаражни фирмички дето смятат че могат да си го прибират.
7
0
 
14
 
! Отговори
ЗакъсняхаПак преди 7 години
В Германия-шефа на ЕС ДДС за храни и продукти от първа необходимост е 7%. В Австрия е същото положение като за нехранителни продукти,цигари алкохол и др е 18 %.Тази мярка е единствената българска мярка.Ако давате пари за храна 100 лв,от тях 20лв са ДДС. ПРи немското ДДС,ако давате 100лв от тях 93 лв са за ви храна 7 % ви е данъка,има разлика нали? А и това достига до всеки гражданин на България-7млн.Докато великденските пенсии и ромския социал е за определени хора и е подкуп преди изборите!
6
0
 
12
 
! Отговори
ROSEN преди 7 години
До АнонименФирмата като Ви издаде фактура/касов бон частно лице/ Внася дължимото ДДС. А и още нещо - стабилните компании изчисляват своята печалба/разходи, инвестиции/ без ДДС. Те изобщо не смятат колко е ДДС-то, защото това е данък, които се заплаща от потребител-клиент. Това е един от проблемите в малките и средни фирми, защото те си мислят, че ДДС е тяхно - печалба.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз съм навит и като за някой други страни -> ДДС-то да може и крайният потребител да си го взима.Ако на това че съм си купил нещо мога накрая на месеца да си взема ДДС-то вместо фирмата от която купувам да си го взима, то тези 20% ама никак не ме бъркат.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интерсно е защо винаги има статии за това дали е вредно да се увеличават заплати и да се намалява ДДС.Не е вредно намаляването на ДДС - то трябва да е минимално за да стимулира по-голямо потребление на стоки и услуги
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сто процента вредно.Особено вредно е намаляване и махане на ДДС на лекарства, книги, учебници и основни храни (за бедните).Това може да е практика на запад... но те там са мръсни ***.ДДС-то даже трябва да стане над 90 процента. Иначе нашите депутати как ще живят?! Те и без това кретат в пълна мизерия немили недраги. Ама за тях не се сещате нещо!ДДС може да се намали и махне само на луксозни коли, яхти, хеликоптели и вили, но само ако са супер лукс.
2
1
 
17
 
! Отговори
българин преди 7 години
Време е не да се намалява ДДС_то, а да се въведат по-ниски диференцирани ставки за храни, лекарства и книги. Дори в Румъния е така, така е и по белия свят, само при нас се правим на дръж ми шапката като се заговори по въпроса.
1
1
 
17
 
! Отговори
Ганьо преди 7 години
Да се намали ДДС на основните храни и продукти,които са жизнено важни за оцеляването на милиони българи,да се намали ддс на животоспасяващи лекарства ,но и да има контрол над фирмите да не си го прибират за тях

Спонсорирани публикации