"Булгартабак" продаде водещи марки на British American Tobacco

Със сделката чуждата компания ще има 40% пазарен дял у нас
Обновена: 12 апр 2017 10:27 | 12 апр 2017 10:26, Камелия Цветанова
15
"Булгартабак" продаде водещи марки на British American Tobacco
Снимка: Булфото, архив

British American Tobacco (BAT) купува водещи марки на производителя на цигари "Булгартабак".

Стойността на сделката е над 100 млн. евро, като така базираната в Лондон компания ще стане собственик на водещите брандове на българския холдинг - Victory, Eva Slim и GD, съобщиха от BAT, цитирани от Investor.bg.

Част от сделката е и придобиването на дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция".

С реализирането на сделката BAT ще има пазарен дял от 40% у нас, нарастващ значително от сегашните 12%.

Предложеното придобиване е предмет на антитръстови одобрения и се очаква да приключи до средата на 2017 година, става ясно още от съобщението.

BAT има опит в придобиването на тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа, посочват  от компанията.

Компанията има представителство в България и беше един от кандидатите за приватизацията на "Булгартабак" преди няколко години. Компанията обаче се отказа в течение на търга през лятото на 2011 година, сочейки като мотив "причини от търговски и стратегически характер".

Няколко дни по-късно Агенцията за приватизация у нас определи австрийската БТ Инвест за купувач на 79,38% от капитала на "Булгартабак" за сумата от малко над 100 млн. евро.

BAT ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията, допълват още от компанията.

В началото на март  "Булгартабак" съобщи за 16,8 млн. лева консолидирана загуба за 2016 година. Отчетът показа спад на продажбите с 30% до 383 млн. лева през миналата година. Основната причина е спирането на продажбите за Близкия изток, обясниха от холдинга.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
гошо преди 7 години
от 4 месеца не пуша и спестих данъка на колата за 4 години!
12
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Това е за благодарност към господин Пеевски заради неистовата контрабанда към Сирия и Идил сега американските му партньори му казват благодаря.харчи ги за липосукция .
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А фабриките продават ли? Виктори вече ще се произвежда в румънските фабрики на БАТ. Честито още румънски цигари в БГ.
10
2
 
9
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До ХахНищо не разпродават. За Булгартабак българския пазар е едно нищо. Капка в морето! Те си запазват Близкия Изток, където така или иначе се пласира 90 % от продукцията им.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега булгартабак бе собственост на трте прасета Пеевски, Мутрон с поддръжката на Цацата.И какта става когато мутри решат да правят бизнес те разчитат на контрабанда фалшиви бандероли и кражби от държавата и тютюнопроизводители.Контрабандата през Турция спря и те фалираха. Вижте какво прави комсомолския секретар БАНЕВ и Гергов с подарените от държавата предприятия. Но виновни няма?
8
0
 
12
 
! Отговори
Az преди 7 години
Булгартабак продаде на БАТ и на снимкта цикари на Philip Morris....евала журналистика!
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще ги бастисат за да няма конкуренция.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ауууу, "цели" сто и кусур работни места!
5
3
 
20
 
! Отговори
Хах преди 7 години
Боце и Шиши разпродават бизнеса
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е. сега вече ще разрешат да пушим и ще ни убеждават в полезността на цигарите.... но много интересно- защо рекламират кока кола и никой не смее да рекламира че това е отрова....с кока кола иожеш да измиеш пожълтелите вана .мивка...да премахнеш ръждата .дори да почистиш двигател на колата си....Но нали това е америкс -продукт...-та си траем...оставете парче месо в кола .вижте какво става с него...мнозина от нас вече са го пробвали....
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В началото на март "Булгартабак" съобщи за 16,8 млн. лева консолидирана загуба за 2016 година. Отчетът показа спад на продажбите с 30% до 383 млн. лева през миналата година=Тц! Загубата бе очаквана - кой луд ще плаща 5-6 лв за цигари и респективно по едно 100-150 лв/месец, за да се трови ?! КОЙ е тоя мега ***?!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какъв ти е проблемът с това? :)Щеше да е кофти при положение. че парите от Булгартабак отиваха в държавната хазна, а не в джоба на Делян Пеевски.
1
2
 
27
 
! Отговори
Добро утро преди 7 години
Съсипването на булгартабак продължава - няма ли прокуратура

Спонсорирани публикации