Имотният пазар се връща към обемите преди кризата

Първото тримесечие на 2017 със 70% ръст в България
12 юни 2017 18:12, Екип на Bloomberg
26
Имотният пазар се връща към обемите преди кризата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 се очаква обемите на инвестициите в недвижими имоти да възстановят нивата си от пика през 2007. Това каза Георги Киров, директор инвестиции Colliers, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Инвестициите в недвижими имоти през първото тримесечие на 2017 отбелязват ръст от 70% спрямо същия период на предходната година, каза Киров.

"Очакваме 2017 да покаже по-големи обеми спрямо 2016. Типично е през първото тримесечие да има по-малко продажби, защото инвестиционните фондове харчат средствата подобно на бюджетните предприятия - по-малко в началото и повече в края на годината. Шансовете обемите да са повече от 2016 са доста сериозни".

За първо тримесечие на 2017 абсолютната стойност на инвестициите в недвижими имоти е 2,8 млрд. евро за ЦИЕ, а за цялата 2016 е 12,2 млрд. евро, отбеляза гостът.

"Разликите между държавите в Централна и Източна Европа все повече се стопяват. Може би България бе до миналата година държавата, която показваше разлики спрямо останалите държави от ЦИЕ. Чехия, Унгария и Полша са страните, които правят най-голяма част от обемите за целия регион. Всички останали държави възстановиха преди година и половина нивата на инвестициите в областта на недвижимите имоти от 2007. През 2017 очакваме тези обеми да се възстановят и в България".

"Рискът за България не е толкова местен, български, а свързан с глобалните промени на пазара - кога ще ни повлияе. При нас разликите между пик и дъно са много съществени и плаши много инвеститорите. В момента пазарът е в отличен контекст - има недостиг на определен тип имоти, за разлика от други държави, където има излишъци. Ако световните пазари изпаднат пак в рецесия, това би било проблем, но това няма да бъде проблем, произтичащ от нас".

Какъв тип инвеститори привлича България? Имаме ли потенциал да се изравним с Чехия, Унгария и Полша? По какво българския пазар прилича на румънския? Може ли председателството на България на ЕК да се превърне в притегателен фактор за инвеститори в областта на недвижимите имоти? Какъв е обемът на незаетите офис площи в София? Какво е характерно при сегмента на жилищата? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Мдааа преди 3 години
Ако наистина се е възвърнала към нивата от 2008-та значи скоро ще се пукне балона. Тогава имаше пренасищане, което осигури жилища за почти 10 години в София. Стискайте братя, цените ще падат!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията се отнася за бизнес имоти, а не за жилищни. Сега чакат бизнесмени бягащи от Лондон, за да прилапат някой друг милион за скапаното ни строителство.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей тук в Атина са по 15/17 хилядарки двустайни 50кв. жилища и е по евтин живота не от София, а от Пловдив. Тук има криза, ама и живот, в бг все едно си ч 22:00 аса. в дивия Запад - призрачно всичко, няма никой, камо ли за псуване след
20
1
 
1
 
! Отговори
Ezlo преди 3 години
Bravo na katarskite kamerierki!
I imotnia pazar sa ochistili...
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените на имотите у нас се надуват и този балон ще се спука. В тази област европейския опит не го знаем и приемаме. Мой познат строи къща в Чехия с ипотечен кредит. Там парите се превеждат от банката на фирмата след подписване на акт 16, а не като у нас клиентът да изплаща ипотека без да е изкопан трапа за сградата и без да е ясно дали изобщо ще се изкопае а фирмата няма да фалира.
18
6
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
В Маями цените за по-ниски и при това всичко е завършено а не да ти стърчат траби ... смяххх
-------

Само дето в Маями за тия пари ще живееш в маломерен двустаен с външен коридор или кокетна къщичка с алигатори в задния двор.
И лятото ще изпукаш от жега и влага.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балонът ще се спука както обикновенно става и много бълъчковци ще изгорят
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТрАби?
15
1
 
11
 
! Отговори
Припадам преди 3 години
Направо припадам като видях вчера обява в Сф- 50кв м, незавършен за €1450 на метър. Хахахаха. В Маями цените за по-ниски и при това всичко е завършено а не да ти стърчат траби ... смяхххх
14
1
 
16
 
! Отговори
nkavrakov преди 3 години
Цените на имотите са БАЛОН в момента!
В момента купуват неориентираните и излъганите от брокерите.
Умните хора спряха с покупките след началото на 2017 г.
От края на 2017 банките полека лека ще вдигат лихвите.Не купувайте в момента жилища нито кредити теглете.
Ситуацията с пазара на жилища е ненормална и цените са с 30 %над реалните надути.
13
6
 
3
 
! Отговори
Така е преди 3 години
До Анонимен 12 Прав си приятел.Само за година сега се строи повече, отколкото за 45г.соц.възход.Нямам в предвид само жилищата.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вицовете, че не можело да се боядиса построеното от Т.Ж... И за какво да се боядисва? Който иска си санира и боядисва. То в София се построи толкова много, и продължава да се строи, че Т.Ж. е минат отдавна и то със съвременни сгради, а не панелки.
11
0
 
3
 
! Отговори
Stamat преди 3 години
I na imotniq pazar da my EbMkta!
10
3
 
24
 
! Отговори
спеца преди 3 години
Какво се строи бе овчар некви маломерни боксониерки без канализация и път. Гледат да се лапнат паричките на Ит-та последните останали с кешовица в Бг ,всичко ще стои празно като по морето призрачни гледки от бъдещето.
9
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко се строй на всякъде . В големите градове имотите поскъпнаха доста , което означава повишено търсене. Кризата вече е минало.
8
2
 
14
 
! Отговори
азе преди 3 години
с балончета играят послушните деца, балончета се пукат с паричките на балъчетата
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната поръчкова статия на герберастката имотна мафия.
Балонът се спука. Който е инвестирал в жилеща до Нова година ще издуха яко супата.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фейк Нюз!
5
2
 
21
 
! Отговори
Българка преди 3 години
Блъф - няма кой да ви вярва ,ще чакаме да влезем в ЕС за да паднат и лихви и цени -смешници
4
1
 
21
 
! Отговори
Брокер гладен преди 3 години
Тия па само сделки сънуват. Не 300 % са скочили с Котката Жанет дето прави кларинет ,мечтания дом -кредит за панелна шопска клоака и подобни къв пазар кви 5 лева