За 610 млн. евро: KBC придоби ОББ и Интерлийз

Петър Андронов ще бъде ръководител на надзорния и управителен съвет
Обновена: 14 юни 2017 10:19 | 14 юни 2017 09:42, Екип на Investor.bg
6
За 610 млн. евро: KBC придоби ОББ и Интерлийз
Снимка: архив, Reuters

Белгийската банка KBC приключи успешно сделката по придобиване на Обединена българска банка (ОББ) и Интерлийз от Националната банка на Гърция за общата сума от 610 млн. евро. Сумата представлява 1,10 пъти материалната счетоводна стойност на ОББ и Интерлийз за 2016 г.

Придобиването, което беше обявено на 30 декември 2016 г., е одобрено от съответните регулаторни органи и антимонополния орган, предава Investor.bg.

За придобиването KBC ще използва налични средства, става ясно от съобщение на банката.

Сделката ще има много ограничен ефект от 0,54% върху солидната капиталова позиция на КВС, като коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) ще се задържи много над минималните регулаторни капиталови изисквания. В края на първото тримесечие на 2017 г. коефициентът CET 1 на KBC беше 15.7%.

ОББ, СИБАНК и ДЗИ заедно стават еталон за банко-застрахователна група в България – един от основните пазари на KBC със стабилни макроикономически основи и допълнителен потенциал за навлизане на финансови услуги на пазара. След придобиването KBC ще започне активна дейност в сферата на лизинга, управлението на активи и факторинга в България и ще предлага на клиентите си пълна гама от финансови услуги. През следващите месеци предстои да се извърши постепенна интеграция на оперативно ниво.

На днешните първи заседания за корпоративно управление на ОББ като част от KBC, ОББ ще вземе решение за състава на своя надзорен и управителен съвет, който ще се ръководи от Петър Андронов – настоящ Кънтри мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК.

"Днес, 10 години след като групата ни започна дейността си в България, правим голяма стъпка напред в страната. На българския пазар, който е сред основните ни пазари, вече ставаме нов силен играч и ще оставим отпечатък във всички сфери, в които работим – банкиране, застраховане, управление на активи, лизинг и др. Ангажиментът ни в България е дългосрочен и намира отражение в стратегията ни да сме сред пазарните лидери, както е на всички основни пазари на KBC. Разширяването на дейността ни в страната, използването на компетентността и динамиката на ОББ и СИБАНК и предлагането на общи продукти и услуги ще ни помогнат да постигнем тази цел и да си осигурим успех в бъдеще", казва Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Group NV, цитиран от пресцентъра на KBC.

Според главния изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов тази нова обединена финансова група ще укрепи и засили настоящата позиция на групата на българския пазар и ще допринесе значително за местната икономика. "Очаквам с нетърпение сътрудничеството с новите ръководители и служители. Убеден съм, че като обединим усилията си, ще станем еталон, предпочитан от клиентите”, добавя той.

"Тази сделка значително засилва позицията на KBC в България и е чудесен пример за стратегическия подход на KBC на основните ѝ пазари. Уверени сме, че от съвместната работа на ОББ и СИБАНК ще има положителен ефект както за клиентите на тези два силни бранда, така и за българската икономика като цяло", добавя и Люк Попелиер, главен изпълнителен директор на бизнес звено "Международни пазари” в KBC Group. 

Белгийската KBC , която е собственик на "СИБанк" в България, обяви в края на декември 2016 г., че придобива ОББ – четвъртата по големина банка в България. В началото на тази година белгийската банкова група подаде и уведомление към КЗК за сделката. Комисията даде зелена светлина в края на април.

"Заедно с продавача трябва да прехвърлим акциите след заплащане, да регистрираме новата собственост и да поемем оперативното управление на банката и на другите компании, които ще станат част от финансовата група КВС. Процесът на подготовка, който започнахме преди месеци, ще приключи и след това ще започне същинската интеграция в различните направления до месец след приключване на сделката. Държим на коректността пред широката общественост и клиентите на СИБАНК и ОББ - сегашни и бъдещи, да бъдат информирани, че чисто формално и юридически двете компании не могат да се слеят от първия ден и ще продължат да работят известно време като отделни банки", каза преди няколко седмици в интервю за Investor.bg Андронов.

През 2007 г. KBC придоби СИБАНК и ДЗИ. През последните години значително се увеличи сътрудничеството между СИБАНК и ДЗИ в банкозастрахователната дейност. В момента СИБАНК е на девето място по общи активи. Банката обслужва своите 240 000 клиента от сегментите ритейл (физически лица) и МСП чрез мрежа от около 100 клона и чрез електронни канали. СИБАНК има активи на стойност 1,6 милиарда евро (за първите три месеца на 2016 г.), кредитен портфейл на стойност 0,9 милиарда евро и депозити на стойност 0,9 млрд. евро.

ДЗИ, чиито сфери на дейност са животозастраховането и общото застраховане, има пазарен дял съответно в размер на 11,1% и 10,9%.
 
Основаната през 1992 г. чрез сливането на 22 български регионални търговски банки ООБ от 2000 г. е част от финансовата група на NBG. ОББ има мрежа от 190 клона на 691 банкомата на топ локации в цялата страна. Тя е четвъртата най-голяма банкова група по общи активи (3,5 милиарда евро) с 7,4% пазарен дял към края на март 2017 г. ОББ обслужва около 875 000 клиента от ритейл сегмента и има 9,7% пазарен дял при ритейл кредитите. ОББ има силно присъствие и в сегмента корпоративно банкиране, като има 7,6% дял при корпоративните кредити.

Банката е постигнала добри резултати при печалбата преди провизии. Банката има силна капиталова позиция (коефициент CET1 в размер на 22.8% към края на март 2017 г.), като отчете най-високия коефициент CET1 сред големите банки по базовите и неблагоприятните сценарии при прегледа на качеството на активите и стрес тестовете, проведени през 2016 г. През първото тримесечие на 2017 г. съотношението разходи/приходи беше 45%, като банката се нареди сред най-рентабилните банки в сектора.
 


6
Още по темата: ОББKBCИнтерлийз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слаба държава нито в политиката нито ВЪВ финансите ни има.
Белгия е ПО малка от България.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чиновниците в банките с всяко мърдане НА пръста е 20лв.
Но дават им взимат
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОББ са си много добре даже - с тия такси и проценти, с които постоянно цакат клиентите си. Ето ви няколко примера - за осчетоводяването на паричен превод от чужбина, което означава просто да заведат парите по сметката, ти взимат 21 лева. Кредитна карта струва 50-60 лв. годишно. При трето теглене за месеца от спестовен влог - 10 лв. Дебитната ти карта се е повредила? Няма проблем - плати си и ще тя я преиздадем! Ето така банките трупат печалби.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
610 милиона евро!!!
А Иван Костов я продаде за 2,7 милиона евро преди 20 години.
2
0
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Т.ъ.п.а.н такъв, КБС са най-сериозния инвеститор за последната година. Точно това е добра новина, ОББ след обявяването на покупката преди време, само се свиват, дано цената, платена за тях да е адекватна. СИ+ОББ май стават втората по големина банка по активи!
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тикви-3 се готви да фалира следващата банка.