Евростат сметна: Безработицата ни е под 6%

Най-много хора са без работа в Гърция, най-малко - в Чехия
36
Евростат сметна: Безработицата ни е под 6%
Снимка: архив, БулФото

Равнището на безработица в България се е свило до 5,9% през юни спрямо 6% през май. През същия месец на миналата година безработицата в страната ни бе 7,8%, съобщава европейската статистическа служба Евростат на сайта си.

Безработицата в еврозоната леко се е понижила през юни до 9,1% спрямо 9,2% през май и 10,1 на сто през юни миналата година

Това е най-ниското равнище на безработица в европейския валутен съюз от февруари 2009 година и е по-добро от очакванията на анализаторите, анкетирани от Фактсет (Factset), за безработица от 9,2 на сто, отбелязва Франс прес.

В целия Европейски съюз безработицата миналия месец е останала без промяна на месечна основа - 7,7 на сто, задържайки се на най-ниското равнище от декември 2008 година. Преди година показателят бе 8,6 на сто.

През юни по оценки на Евростат 18,725 милиона души са били безработни в ЕС, като от тях 14,718 милиона са били в еврозоната. Така спрямо май броят на безработните е спаднал със 183 000 в ЕС и със 148 000 в еврозоната.

Сред страните членки на ЕС най-ниска е била безработицата през юни в Чехия (2,9 на сто), Германия (3,8 на сто) и Малта (4,1 на сто). Най-висок показателят е бил в Гърция (21,7 на сто през април 2017 г.) и Испания (17,1 на сто).

Младежката безработица в ЕС е била 16,7 на сто през юни спрямо 16,9 на сто през май. За еврозоната показателят се е понижил до 18,7 на сто спрямо 19 на сто предходния месец.

В България младежката безработица се е повишила от 13 на сто през май до 13,2 на сто през юни. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: безработицаЕСзаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Зорница преди 6 години
А де? Излиза че някой не знае изобщо кво иска от хората! Нито младите мериджеи искат да дават пари за обучение на кадрите.Нито държавата иска хем да имаш доходи,хем да си квалифициран кадър.Ами защо обвинявате тогава синдикатите че пречели,като вие държава и работодатели си пречите сами едни на други?И хората започват да имат усещане че живеят в лудница!
22
0
 
1
 
! Отговори
Зорница преди 6 години
Вижте сега,стига с тея вицове че ни писнаха.Отивам аз в бюрото по труда.Предлагат някакви позиции,аз нямам съответно същото образование или квалификация и им предлагам да изкарам курс за да усвоя необходимите умения.Записвам се.Да обаче от същата фабрика в която съм видяла че ми съответства курса и позицията която търсят-ме искат да започна веднага.А когато в бюрото им казах че искам да изкарам и курсовете и да работя отговорът беше-НЕ МОЖЕ! Трябва да си безработен за да караш курса.А сега де
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ha to povechrto narod e vun v chujbina i bilo pod 6 %
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако получаващият по 500 лева на месец го броят за работещ човек-може.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен29 Държавата не прави нищо но иска да се гласува.
18
2
 
16
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Анонимен 11 Разбира се че ако не си регистриран се водиш работен. Щом нямаш време да се регистрираш като безработен, значи си трудово ангажиран. Всички от малцинството са работни.А и "заплати" получават.
17
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Аз на Евростат ли да вярвам или на Корделка.Ниската безработица е в резултат от 200 000 раб. места ,създадени от БСП по време на Орешарски.Нали помните?
16
2
 
19
 
! Отговори
Виц преди 6 години
Това да не е виж на деня?Какви 6% ги гонят, нещо от рода на 36% по скоро но какво ли разбирам аз. Вървя си по улицата, работен ден и където погледна насядали хора без работа, кафетата пращат ще се счупят, хора насядали по пейките... въобще някой работи ли в тази държава.Малкото останали млади и те ще се изнесат да знаете и тогава, бай Иван на 89 ще ви ремонтира колата и баба Пена на 77 ще ви лекува.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В страната са останали 100 хиляди политици и 1 милион пенсионери и безработицата е 0,1 %.
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България - страната на работещите бедни.
13
0
 
25
 
! Отговори
Nerazbiram преди 6 години
То и хора не останаха в България , безработицата може да падне и още , барем страната да се стабилизира, но и това е още по малко вероятно
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безработицата расте, но внасят работници от чужбина и те компенсират.
11
0
 
24
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Това са само регистрираните безработни. Реалната безработица е няколко пъти по-голяма - има голям брой нерегистрирани дълготрайно безработни.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и второто е че е имало бол работа ама мързеливи сме били
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато не си се регистрирал на трудовата борса се водиш зает с работа==========Държавата не е способна да осигури работа на 40% от населението поради дълбоката политика на Саксония именн и затова всеки трети е емигрирал
8
2
 
18
 
! Отговори
Евала преди 6 години
До Боко ТикватаБраво Боко, за това те избираме ОТНОВО. Направо викам на следващите избори да си само ти с две кандидатури и да избираме дали да ти казваме "Боко" или "Бойко". Само не знам дали ще ни стигне суджука за още един мандат ама ще прощаваш...
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези от евростат кой филм са гледали
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да има безработни след като всички такива са в чужбина.
5
0
 
18
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Тая работа няма как да е истина!Тия 6% правят 120 хиляди души ако приемем,че цялото трудоспособно население е 2млн.Ако е 2,5млн.-150хиляди.Обаче "шведите" са поне 1,2млн. от тях 600хил. в трудоспособна.Въпросът е колко от тях работят???????? Виж ако безработицата се изчислява на база на цялото население-може.
4
1
 
22
 
! Отговори
Истината. преди 6 години
Безработен в България е само този който е регистриран в бюрото по труда! Такъв е закона.Ако човек няма работа и не е регистриран в бюрото по труда, тогава статистиката не го отчита и автоматично се приема че този човек е "икономически неактивен". Изводите си ги правете сами.

Спонсорирани публикации