Защо не успяваме да догоним европейските доходи?

Какъв ръст на БВП е нужен на България, за да изпълни тази си цел?
17 авг 2017 22:42, Екип на Bloomberg
95
Защо не успяваме да догоним европейските доходи?
Снимка: Reuters

Ръстът на БВП с 3,6% за втората четвърт на годината спрямо същия период през 2016 е една добра тенденция, която започна още от 2015 – ръст от около 3% през всяко тримесечие, като това се очертава като трайна тенденция. Трябва обаче да си зададем въпроса дали това решава основния въпрос, основния ни комплекс – достигат ли нивата на доходите в България средноевропейските.

Това коментира икономистът и бивш финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова проф. Христина Вучева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„С този растеж ще ни е нужно много дълго време, за да догоним средноевропейските доходи, но очевидно ръстът е добър в сравнение с предишните години", каза още тя.

Какъв ръст на БВП е нужен на България, за да изпълни тази си заветна цел? Според бившия първи финансист растежът трябва да е доста по-висок, ако не и двоен. 

По думите на Вучева това обаче не може да бъде постигнато в близко време поради два основни фактора – липсата на ресурси, и, най-вече, липсата на квалифицирана работна ръка. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
17
 
! Отговори
Бизнеса преди 6 години
Защото не плащате и къдърните избягаха остана само смачкани от живота оскотели хора или крадливо ,мързеливо и неуко шефско съсловие.Днес стока за 50 хиляди беше бракувана защото 800лв за предишния склададжия нощна смяна бяха много за шефа....А новия дето е на минимална заплата изключвал охлаждането вечерите да не хабяло ток напразно щото вън било хладно(най-вероятно да не му шуми нощем докато спи.)....
84
1
 
24
 
! Отговори
аьаььаьа преди 6 години
Защото в Бг е пълно с картели. Няма реална политика и конкуренция.
83
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, сега чувам, че сме зле.Вожда от колко време говори какъв ръст имаме, какъв остров сме на стабилността в Европата, а аз - нали му имам 64% доверие и даже ми расте доверието, както ме убеждават, а освен че съм доверчив и вярвям на Вожда си мисля, че опозицията е поръчала тази статия, за да клати Стабилната Герберска България.
82
0
 
26
 
! Отговори
seira преди 6 години
КОЙ ИЗГОНИ ИНВЕСТИТОРИТЕ ОТ БГ?!ПРИМЕР ДАДЕ "ДРУГАРЯ" ИВАН КОСТОВ, ПРИ ЧИЕТО УПРАВЛЕНИЕ СЕ "ВЪВЕДЕ" И СТАНА МАСОВА ПРАКТИКА, ДА СЕ ИЗНУДВАТ ИНВЕСТИТОРИТЕ, КАТО СЕ "ДОПУСКАТ" ДА ПРАВЯТ БИЗНЕС В БГ САМО, АКО УЧРЕДЯТ СЪВМЕСТНА ФИРМА С "НАШИ ХОРА", КОИТО ПАРАЗИТИРАЙКИ КАТО "СЪДРУЖНИЦИ" ИЗТОЧВАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИЗТОЧВАТ ПЕЧАЛБИТЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ!!!
81
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
малко бял,много индианец
80
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В 2008 г. РЪСТЪТ НА БВП БЕШЕ 8,2 %
79
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените в БГ и развитите държави са РАВНИ за храни,облекла,лекарства, техника, авто....а това са ОСНОВНИТЕ пера. Тук плащам повече за наем, застраховки, услуги, транспорт и кръчми. Но все пак 3700? които получавам в Ирландия са си доста повече от 1500те лв в България за същата работа. Остават и за Майорка 2 пъти в годината и 400? за кола и за кръчми. Не се заблуждавайте,че имало реципрочност на доходи/разходи..качеството на живот е В ПЪТИ различное,някои се примиряват да чистят къщи за 10?/ч
78
6
 
40
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
"Защо не успяваме да догоним европейските доходи?" Територията може да е в Европа но населението и няма нищо общо с европейското!
77
7
 
22
 
! Отговори
До 65 преди 6 години
Стига сте плюли по администрацията! С такова отношение ще стигнем до там, че заповедите за назначаване и пенсиониране сами ще си ги пишете и сами ще си администрирате компютрите, сами ще си водите деловодство и финансиите! Тогава ще се оцени работата на администрация. Доказателство е , че днес лекарите се занимават 80% с чисто административни функции! Лошото е , че по времето на соца заплатити по министерствата бяха далеч по-ниски, отколкото в производството, че даже и в с.стопанство.
76
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не успяваме да догоним европейските доходи? Отговорът може да е само един - разрухата в страната тръгнала след 1989г. и още не се е спряла плюс разразилата се корупция.
75
5
 
32
 
! Отговори
Re: Олег преди 6 години
Кой ли?Такива политкомисари като Костов, комунисти, които се пребоядисаха на "демократи".Отговорете си сам кой предизвика кризата и имаше интерес БГ да не е индустриална държава, да не е конкурент в селското стопанство. Кой налага квоти? А? Кой направи БГ енергийно зависима, А? Моделът е един същ. В момента Украйна минава по същия път.Във Великобритания за апартамент голям, парно, ток газ, вода - 80 евро.В БГ - за същото - 100 евро. Най-честните бяха Филип Димитров, Виденов, Дертлиев.
74
2
 
25
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Кой дойде през 95-та година лятото да убие на околовръстното войниците от транспортни войски? 14 войника кой ги уби някой външен ли? dnes.dir.bg/news/katastrofa-voynitzi-19750939
73
8
 
32
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Вашта комунистическа логика ми е ясна!Айде да ми обясните тогава кой накара Жан Видеонов през декември 96-та година да затвори студентските столове и да ни остави гладни като кучета в чужди градове? Някой лош чичко дойде и го накра да остави студентите гладни без пари ли? Кой дойде лош чичко да изнесе реколта 95 от зърно в лошия запад за да няма хляб до реколта 96? Кой лош чичко дойде при кретаща икономика да фалира всичко? Кой заведе вътрешния министър при манекенките докато умираха полицаи?
72
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Zaradi komunisticheskite kapitalisti koito ne plaschat.Bylgarskiqt kapitalist nai-stisnatiqt v sveta kapitalist ize.dnik
71
5
 
39
 
! Отговори
Костов глупости преди 6 години
Костов беше политкомисар в УНСС"Карл Маркс" - комунист. Май забравихте дивашката приватизация на Костов. Мистър 10% и репликата "Иване, кажи си". Летище София, само лотовете струваха стотици милиони. Един милион избит рогат ***. Хектарите изкоренени лозя. Хората по селата плачеха. На Виденов му трябваха 1 милиард, никой не ги даде, кризата беше предизвикана отвън. Когато Костов вижда условията на МВФ - казва "БГ я чака устойчива мизерия"- но подписва. Стига с това величаене на предателите!
70
0
 
44
 
! Отговори
нас недогонять преди 6 години
Даже не сме разбрали, че ги догонваме. Ми казвайте ни ги тия работи по-рано. Аз мислех, че вървим в обратна посока.
69
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Костов, НАТО и Европейски Съюз ? Объркан съм, като метросексуален тинейджър от Амстердам.
68
0
 
40
 
! Отговори
костов преди 6 години
Костов нищо не е поел, МВФ пое нещата в свои ръце да ни "оправи", Костов само разписа по едно ДА на членство в НАТО и ЕС и си изпълни ролята на спасител. Между другото ако Виденов е играел сам, сега щеше да притежава половин България, а историята показа, че това не се случи. Хората, които го издигнаха в БСП обаче станаха милионери за негова сметка. Силите, които го мразеха отвън хапнаха добре от българската софра също.
67
13
 
22
 
! Отговори
олег преди 6 години
По тоя Виденов метод е приватизиран Полимери Девня.Костов завари гладен и беден народ с фалирали банки, празен НОИ, фалирали предприятия.Виденов пое при ДДС от 18% и го остави 22%. Костов пое ДДС от 22% и го остави на 20%. Повече никой не посмя да го намали след него....
66
13
 
23
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До виденов и костов 65 Някой бил пречил на Виденов от вътре и от вън.Важен е крайния резултат -фалит на държавата.Виденов предизвика изкуствена инфлация за да стопи вътрешния дълг на държавата и инфлацията излезе извън контрол.Костов постъпи по друг начи.Разпродаде фалиралите държавния предприятия със стотици милиони дългове .а "жълти" стотинка, освободи огромен паричен ресурс и държавата тръгна.Сега ясно ли ти е ?

Спонсорирани публикации