Купуваме родното, 90% от млечните продукти – български

При яйцата българското производство достига до 93%
1 дек 2017 22:43,
15
Купуваме родното, 90% от млечните продукти – български
Снимка: Архив, Булфото

Над 90 на сто от потреблението на млечни продукти в страната се задоволява от българското производство и това не са временни данни, а за 5-годишен период. Това е съобщил зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров при представяне на инициативата "Купувам българско". Тя е в партньорство с основните браншови организации и Националното сдружение на общините в Република България.

При яйцата българското производство достига до 93 на сто от пазара, а при телешкото - 63 на сто.

Зам.-министър Димитров е цитирал и статистически данни за ръст от 28 на сто в производството на плодове и зеленчуци за миналата година. Като цяло има и 3 на сто нарастване на продажбите на български храни за последната година.

Тенденцията за увеличаване на дела на българските храни, които домакинствата у нас купуват, е трайна, което води до ръст в производството на родни продукти и се отразява положително и на износа, е обяснил д-р Димитров.

От 2009 г. насам земеделската и хранителната промишленост имат положително външнотърговско салдо, което постоянно нараства. През миналата година износът на храни и земеделски продукти от България превишава с 1,2 млрд.евро вноса.

Седемдесет и пет на сто от всички изнесени храни са за страните от Европейския съюз. Това е най-скъпият пазар, но и най-претенциозният, което показва, че българските храни са качествени, е казал още зам.-министър Димитров.

Той е декларирал, че държавата се стреми да работи в тясно сътрудничество с бизнеса, а българските производители на храни са успели да спечелят доверието на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
всичко било бьлгарско и изведньж хаиде да сьбираме пари за болно дете на 1 годинас тумор в мозька откьде ни налазиха тези болести в последните 27 години от тезиотровни храни вода и вьздух
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можеха да са китайски, както всички други стоки.
10
1
 
2
 
! Отговори
месара преди 6 години
та къде казва зам. министъра че се продават тия български храни?! щото по магазините храната е химия и отрова, наложени ни от брюкселските милионери! на времето съм пил мляко направо от менчето, ял съм сурово яйце от полога и не съм се разболявал от това, я сега направете това, да видим какви болести ше ви убият. всичко е химия, гмо, оцветители, консерва ти,........, без значение какво пише на етикетите!
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90% от млечните продукти са български, ама друг път! Май нещо пропускате сухото мляко, което се внася от чужбина нон-стоп, ниската изкупна цена на млякото (заради която от години се говори, че закрива производства) и май не обръщате внимание на *** по магазините !!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Варненка, до 9 преди 6 години
Може би защото съм свикнала винаги да играя по правилата. Но си прав за набутването ;)
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВарненкаА защо трябва да питаш някого за кокошките,след като са твоя собственост?Колкото повече сами се набутвате,толкова повече ще ви го набутват.
6
5
 
7
 
! Отговори
Варненка преди 6 години
Купихме си земя край Варна. Произвеждам си зеленчуците. Семената взимам от бабите, когато мога да намеря. Растат на слънце и ги поливам с кладенчова вода, престояла един ден на слънце. Ям онзи български, вкусен домат, прекрасна хрепкава краставица, а какъв пипееер, мммм Истината е в живота, който бабите са водили-на полето и все по-рядко на магазина.P.S. Някой знае ли, имам ли право да отглеждам кокошки за собствена консумация? По документи местността се води селищно образувание. Мерси
5
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Произведени в България, но с вносни суровини.
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не бих купил каквато и да е българска стока.Защото това не е като едно време.
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези лакърдии за растежи ,проценти са Червеногерберски локуми .
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не купувайте бг масло!
1
4
 
30
 
! Отговори
Предпочитам родното преди 6 години
Но.....и него го опорочиха. Унищожиха нашите семена за сметка на европейските и сега ядем домати пълни с коренища,млечни продукти - ментета,подправени с палмово масло и пълни с вода,нишесте и кой знае какво още,кайми от изрезки,нокти,рога,копита и соя....Мечтая за онова родно,ухаещо на родно. Доматите с кристалите,киселото мляко,с нож да го режеш,с прясното да си направиш попарка,ухаещият топъл хляб.......Мечтиииии....

Спонсорирани публикации