Криза е: Спад на БВП с 8.5% за година

БВП на един зает намалява с 5.6% през второто тримесечие
37
Криза е: Спад на БВП с 8.5% за година
Снимка: БГНЕС

Брутният вътрешен продукт възлиза на 27 395 млн. лв. по текущи цени през второто тримесечие. Преизчислен в евро, БВП е съответно 14 007 млн., като на човек от населението се падат 2 016 евро. Сезонно изгладените данни показват спад от 8.5% на БВП през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и понижение от 10.0% спрямо първото тримесечие на 2020 година.

БВП на един зает намалява с 5.6% през второто тримесечие в сравнение със същото тримесечие на предходната година, по предварителни данни на НСИ.

Заетите лица в икономиката са 3 511.7 хил., а общият брой отработени часове е 1 358.1 милиона. Структурата на заетостта по икономически сектори през второто тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на 2019 г. показва увеличение на относителния дял на аграрния сектор.

На едно заето лице се падат 7 800.9 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 20.2 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през второто тримесечие на 2020 г. намалява реално с 4.9%, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 2.8% за същия период.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2020 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 7 772.4 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 19.9 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7 130.9 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 18.6 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1 340.7 лв. БДС на един зает и 3.4 лв. за един отработен човекочас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: бвпзаетостнси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Георги Г. преди 3 години
До 1Вие дъртите кратуни сънуващи Русия, едни от страх, другите от носталгия. Не схващате, че причината спадът да е нисък е заради нас, които се трудим (ама според вас тва работата зад компютър, не е работа и не разбирате що ни плащат) в една сфера която Гешев, Тиквун и Шиши не могат да пипнат и понеже не ни е страх че ще ни вземат хляба протестираме.
35
0
 
0
 
! Отговори
2020 преди 3 години
Данните не са верни.Явно който е писал не разбира от икономика. Моля да си провери цифрите
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронапротестращите са виновни!Не работят!
33
2
 
6
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Моля? Как криза бе, преди 3 дни шкафа каза че икономиката в света била спряла, само при нас се развивала и всичко било много добре. Как така криза???? Я го намерете и го питайте пак.
32
1
 
1
 
! Отговори
До31 преди 3 години
Как да не пишат,я виж партенките от ПИК как обработват общественото мнение!
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да се радваме, че спадът е само толкова при такива крадци в управлението. Не пишете нищо за акцията на държавната бухалки в Хиполенд от рано тази сутрин и за съсипването на още един бизнес?
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Израел дава близо 1 милиард всяка година на малки фирми... Особено в иновативния сектор.Така се гради икономика и силен бизнес и същевременно се стимулират младите да работят. Аз ги разбирам, че тук само пият. Какво да правят? Нямат работа... Ако създадат бизнес той крета година две и умира, защото няма пазар... Всичко става един кръг.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако държавата продължава да спи с финансирането на млади компании или такива произвеждащи неща.... Няма да излезем от калта никога. Има толкова иновативни млади фирми и просто боксуват, защото нямат начален капитал. Една фирма може да върне на България парите за година или месеци. В Европа има големи играчи търсещи евтини стоки, но тук просто не може да тръгнеш.
28
2
 
7
 
! Отговори
Долу герб преди 3 години
Сега не мога да разбера как в скапания ЕС днес стана ясно, че Франция дава 1.5 млрд евро на пежо ситроен да строят завод за батерии с тотал за 5 млрд евро! Явно недопустимата държавна помощ е само за *** от България и герб. 30 г не спасихме нито едно държавно и не създадохме ново. Е за това на Запад ще бягат всички образовани, защото там вечно държавата бута технологиите напред. А тук още спорим това на улицата асфалт ли е и по кое БДС е?
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хазната е празна.Горанов затова избяга.Тулупа тегли заем след заем за да си купува комфорт.Чака ви тежка зима.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стабилната икономика с -8Смятайте другите как са :D
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто тоя спад няма как да е верен,защото тук имаме съчетание на Covid-19 криза и крадливо-корумпирани управление,спадът на БВП ще е най малко двуцифрен!
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нощните ни шкафчета са пълни като трезори на швейцарски банки, де я виждате тая криза.
23
0
 
11
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
При Петьо Еврото и жена му няма криза.
22
5
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
Като докарате руските подгъзурници на власт пак ще се повтори историята от 1996-97 г.А сегашната криза, ще ви се струва като финансов рай.Лошото е,че тогава русия беше в насипно състояние,лесно се откачихме но днес е с познатия си вълчи апетит за поробване на други държави.И стъпи ли руския ботуш у нас,сбогом свобода,сбогом Европа,сбогом на съвсем приличния ни стандарт в момента.Вие протестиращите сте лузъри и за съжаление ще съсипете живота на кадърните и трудолюбивите българи
21
4
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Добрите ресторанти и хотели са пълни.Въпреки старата и новата госпожа министър на Туризма !
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, страх ни е да идем на бpъснар и до фитнеса също и до платена обществена тоалетна. . Съсипа ни икономиката тоя вирус, въпреки мъдрото управление и е време за нови кредити и дългове и преструктуриране на бюджета .
19
2
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До ЕлемагНомера с "прилапването" на бизнеси отдавна не се прилага в цивилизованата, част на страната.
18
3
 
6
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
16 значи като не крада и не съсипвам,съм неудачник?Какво става с тия хора в тоя сайт бре.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да изтеглим още 16 милиарда заеми и да се увеличат заплатите полицаите и администрацията. Може и пенсиите да се вдигнат с по два-три лева.