Забраниха на оператора на "Фукушима" да стартира друга централа

Фирмата има огромни разходи и иска да започне работа отново
Обновена: 14 апр 2021 19:54 | 14 апр 2021 19:54, Валерия Белчевска
11
Забраниха на оператора на "Фукушима" да стартира друга централа
Снимка: БГНЕС

На оператора на японската атомна електроцентрала Фукушима беше забранено от ядрения регулатор на страната да възобнови работата си в друга централа поради сериозни недостатъци в сигурността, съобщи ДПА, цитирана от БГНЕС.

Органът за ядрено регулиране (NRA) официално е забранил на Tokyo Electric Power (TEPCO) да транспортира ядрено гориво до атомната електроцентрала "Кашивазаки-Карива" или да зарежда гориво в нейните реактори, разположени на брега на Японско море.

Ходът идва само един ден, след като правителството на премиера Йошихиде Суга реши, че страната му ще започне да изхвърля замърсената с радиация вода, съхранявана в атомната електроцентрала Фукушима, след две години обработка, въпреки яростното противопоставяне от местните жители, някои експерти и екологични групи.

Съобщението на NRA бе направено, след като TEPCO отказа да отговори на забраната, въпреки че получи възможност да го направи.

Установено е, че АЕЦ "Кашивазаки-Карива", намираща се в префектура Ниигата, е уязвим за неразрешено влизане на 15 места от март 2020 г. поради дефектни системи за откриване на нарушители, смятат от NRA.

TEPCO е нетърпелива да рестартира тази АЕЦ, тъй като е изправена пред огромни компенсационни плащания и нарастващи разходи след бедствието във Фукушима от 2011 г.


11
Още от ЕС
100 дни след Brexit: Споразумението не работи, бизнесът иска промени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До 1
И японското правителство разрешава. Пише го в статията. Научи се да разбираш каквото четеш.

До 2,3,4
Пич, в случая може и дизайнът на реактора да е помогнал, но основната вина е на некадърността на японците и алчността им (да не действат радикално разрушавайки покривите на реакторите, поради което се събра пара и тнт) да продължат да ползват реакторите.
4
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Алчността на ТЕПКО бе основната причина за мелтдаун-а на три реактора ДНИ след земетресението и цунамито.
А изхвърлянето на радиацията тепърва започва.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кога ще почнете да пишете реално какво става?

Fukushima was the first nuclear plant to be designed, constructed, and run in conjunction with General Electric and Tokyo Electric Power Company (TEPCO).
General Electric Co. won't have to face Japanese plaintiffs' suit stemming from the 2011 tsunami and Fukushima nuclear meltdown
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никога обаче не се споменава че американската Дженерал електрик е също отговорна.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ядреният регулатор на страната забрани на оператора на японската атомна електроцентрала Фукушима да възобнови работата си в друга централа.
МАГАТЕ се отнесе къде по-благосклонно към завалията като му разреши да излее милиони тонове радиоактивна вода направо в океана.