Ток от блатото: Торф за производство на евтини батерии?

Учени от естонски университет разработват технологията
18 окт 2021 22:37, Анисия Иванова
18
Ток от блатото: Торф за производство на евтини батерии?
Снимка: Pixabay

Торфът, изобилстващ в блатата в Северна Европа, може да се използва за евтини натриеви йонни батерии за използване в електрически превозни средства, твърдят учени от естонски университет.

Натриево-йонните батерии, които не съдържат сравнително скъпите литий, кобалт или никел, са една от новите технологии, които производителите на батерии разглеждат, докато търсят алтернативи на доминиращия литиево-йонен модел.

Учени от естонския университет в Тарту казват, че са намерили начин да използват торф в натриево-йонни батерии, което намалява общите разходи, въпреки че технологията все още е в начален стадий.

„Торфът е много евтина суровина - наистина не струва нищо“, казва Ен Луст, ръководител на Института по химия в университета.

Процесът включва загряване на разложен торф до висока температура в пещ за два-три часа. Университетът очаква правителството да финансира малка фабрика в Естония, за да изпробва технологията.

Дестилаторите в Шотландия сушат малца над торфени огньове, за да овкусят уискито, а някои страни от Северна Европа използват торфа за гориво за заводи и домакинства или като тор.

Тъй като блатата се източват за добива на торф, те отделят уловения преди това въглероден диоксид, което поражда опасения за околната среда. Но естонските учени казват, че използват разложен торф, отпадъчен продукт от традиционните методи за извличане, който обикновено се изхвърля.

Натриево-йонните батерии, използващи торф, ще трябва да докажат, че са търговски изгодни и могат да бъдат произвеждани индустриално, каза Лукаш Беднарски, пазарен анализатор и автор на изследвания за батериите, пред "Ройтерс".

Целият материал на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина пък произвежда газ от боб и то в големи количества
11
0
 
0
 
! Отговори
Мартин Кръстев преди 1 месец
До коментар 8 ток от *** се произвежда и в България ако не вярваш Софийска вода ползва отпадъците от канализацията за производство на ток.
10
1
 
2
 
! Отговори
естонската Цаца преди 1 месец
разбира се че след британските
9
1
 
2
 
! Отговори
естонската Цаца преди 1 месец
естонски учените най-учени учените във света!!!
8
1
 
0
 
! Отговори
Taню преди 1 месец
Анонимний... Японската нация векове наред ползва човешките фекaлии в оризищата и тн, а после и в преработката на стомана. Може и те да са от превъртялите...
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Превъртяха учените по света ! Утре от човешкиИзпражнения ще кажат, че ще експериментират ток да правят
6
1
 
6
 
! Отговори
Г-н 420 преди 1 месец
В Бразилия по блатата има риба 2 м. която прави ток 860 волта.С него убива крокодили 150 волта са необходими за крокодил.Гледаите видеото в ютубе.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Титаните по физика в бг.днес пишат - йонни батерии - аз други БАТЕРИИ не знам и очаквах да обяснят как може и по друг начин да се транспортира електричество.
4
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Чакам препоръка от ек да се гори екологичен торв - също както са правели първобитните западноевропейски сел'таци през средновековието.Все пак ес е за нови технологии и зелен напредък.
3
0
 
13
 
! Отговори
rusnak преди 1 месец
Хахахаха, е то торфа също е в най-големи количества в Русия.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Давам къща в Бояна за декар блато край село Арчар...
1
1
 
14
 
! Отговори
Айдеее преди 1 месец
Шрек забогатя !