КЗП продължава масираните проверки на дружествата за бързи кредити

От 1 юни до 15 септември са извършени 88 броя инспекции на 61 дружества
16
КЗП продължава масираните проверки на дружествата за бързи кредити
Снимка: БГНЕС

Продължава кампанията на Комисията за защита на потребителите за контролна дейност на небанкови финансови институции – дружества, предоставящи потребителски кредити.

Поредната кампания на КЗП е насочена към защита на икономическите интереси на потребителите, а именно – установяване спазването на Закона за потребителския кредит (ЗПК), включително и по отношение законосъобразността на събираните такси при предсрочно погасяване или отказ от договори за кредит, като при възникнали основателни съмнения се събират доказателства за прилагането на нелоялни търговски практики съгласно изискванията на Закона за защита на потребителите (ЗЗП), съобщават от КЗП.

Проверките се извършват в офиси и по документи на небанкови финансови институции и са относно спазване изискванията за предоставяне от кредитора или кредитния посредник на преддоговорна информация под формата на „Стандартен европейски формуляр“ (СЕФ); установяване дали задължително условие за отпускане на потребителски кредит е осигуряване на обезпечение – поръчителство или банкова гаранция, както и за посочване в СЕФ на изисканото обезпечение, както и размер на неустойка при неосигуряване на изисканите обезпечения; проверяват се и договори с изцяло предсрочно погасени суми по тях, договори с частично погасени суми или такива с упражнено право на отказ от сключен договор за кредит съгласно чл.29 от ЗПК.

В периода от 1 юни до 15 септември по кампанията са извършени 88 броя инспекции на 61 дружества от небанковия финансов сектор. В хода на проверките са констатирани 88 броя нарушения на ЗПК и ЗЗП, от които 16 броя съмнения за прилагане на нелоялни търговски практики. В резултат на извършените проверки към дата 15 септември са съставени 63 бр. актове за установени административни нарушения (АУАН), издадени са 7 бр. наказателни постановления (НП) и са сключени 5 бр. Споразумения съгласно чл.58г от ЗАНН.

Нарушенията най-често се изразяват в непредоставяне на предварителна информация в определената форма на СЕФ; изискано заплащане на такси и комисионни, свързани с действия по усвояване и управление на кредита; липса на изискуеми реквизити в договори, други.

Към настоящия момент проверките продължават, като за установените нарушения в хода на проверките предстои съставяне на актове за установяване на административни нарушения и съответно образуване на административно-наказателни производства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: КЗПбързи кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
КопамПариОнлайн преди 6 месеца
Всеки който иска да има псевдо банка е в този бизнес. Проверете и събирачите им, че без тях този "бизнес" е обречен.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПРОИЗВЕЖДАЙТЕ МОРСКИ ДРОНОВЕ, КОЙ ВИ СПИРА ? АВСТРАЛИЙЦИТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ СГЛОБЯЕМИ ЛЕТЯЩИ ДРОНОВЕ ОТ ПРЕСОВАН КАРТОН, ПРОПИТ С ВОДОУСТОЙЧИВИ СМОЛИ, КОИТО ПОЧТИ НЯМАТ МЕТАЛ И НЕ СЕ ЗАСИЧАТ ОТ ЛОКАТОРНИТЕ СТАНЦИИ !!! С ТАКИВА ДРОНОВЕ УКРАИНЦИТЕ УНИЩОЖИХА ДЕСЕТКИ РУСКИ САМОЛЕТИ ПО ЛЕТИЩАТА И ВОЕННИ ЗАВОДИ !!! ЦЕНИ: от 700 до 3500 долара ! СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО ЕВТИНИ ОТ ЕДИН САМОЛЕТ, МОРСКИ КОРАБ ИЛИ ТАНК ! А НЯМА И СРАВНЕНИЕ С ЦЕНАТА НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ !
14
0
 
1
 
! Отговори
И?! преди 6 месеца
Кешират, пореден тур.
13
0
 
1
 
! Отговори
5000 лв преди 6 месеца
От 1000 лв кредит връщаш 5000 лв
12
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 6 месеца
Не знам докога ще проверяват и никой нищо никога няма да разбира нито какво са проверили, нито какво са констатирали. Още по-малко пък какво са рекетирали.
11
0
 
5
 
! Отговори
Дзъ преди 6 месеца
Т.е. валят рушвети Коледата подрани за някои чиновници
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо ми викат по телевизора:''Нема да ревеееш,земи ситиикеееш!''?!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
*** принцип - не теглете бързи кредити
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Просто е - не теглете бързи кредити.
7
0
 
12
 
! Отговори
Гешев преди 6 месеца
Какви дружества за бързи кредити ??? Това са откровени лихвари, обгрижвани от държавата , с цел ограбване на населението !!! Тези трябваше да са в затвора отдавна !!! Откъде са взели парите , та сега ги раздават срещу лихви ??? Откога лихварството стана доходен бизнес ? Имат ли европейско субсидиране ? На кого плащат рушвети , за да съществуват ??? Кой да ти каже !
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А ще проверяват ли "америка за България" и Козяк 16 ?
5
1
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 6 месеца
Ти не си кредитополучател,а кредитодател.Не ми излизай с евтини номера.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А аз прочетох маскираните проверки.Май така ще са по-ефикасни.
3
21
 
1
 
! Отговори
кредитополучател преди 6 месеца
Оставете фирмите за кредитиране, на това разчита народа, на евтините кредити. Заплатите у нас са ниски, отделно са и нередовни. Като закъса човек най-лесно и най-добре е да вземе кредит до заплата и да не се притеснява. Правил съм го много пъти и като гледам още много пъти ще го правя. Така че както казва АИКБ оставете фирмите да работят.
2
1
 
8
 
! Отговори
муньо преди 6 месеца
Кел файда
1
2
 
12
 
! Отговори
запис на заповед преди 6 месеца
каквито и заеми да теглите никога не подписвайте запис на заповед.