Над 1 млн. коли на Daimler – с манипулирани двигатели

Имат софтуер, който при тестове намалява вредните емисии
15 юли 2017 08:14,
37
Над 1 млн. коли на Daimler – с манипулирани двигатели
Снимка: Mercedes-Benz

Германският концерн Daimler е обвинен в продажбата на повече от 1 млн. автомобила с дизелови двигатели, чиито екологични резултати са били манипулирани от производителя. Това съобщава немският местник Sueddeutche Zeitung, който се позовава на заповед за обиск, издадена от прокуратурата в Щутгарт.

Според информацията на изданието, машините са продадени в Европа и САЩ, като те се оборудвани със софтуер, който позволява намаляването на вредните емисии по време на тестове.

Сред превозните средства има както луксозни модели на Mercedes-Benz, така и товарни автомобили. Всички те са произведени през периода 2008-2016 г.

Прокуратурата вече е отправила запитване към ръководството на Daimler за автомобилите, оборудвани с двигатели OM 642 и OM 651, за които има съмнения, че използват софтуера за намаляване на емисиите. Твърди се, че разследването е и срещу компанията Bosch, с чиято помощ е създадено устройството.

Изданието допълва, че в момента властите обсъждат възможността за забрана на използването на превозните средства на концерна, които са продадени в Европа.

Представител на Daimler отказа да коментира обвиненията, като обяви единствено, че производителят сътрудничи на властите в разследването.

Четете още новини за автомобили в Automedia

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
make-ariec преди 6 години
Do niki2aA energiqta, koqto se proizvejda za da sa zaredi avtomobila ne zamyrsqva li? M? A?
33
3
 
4
 
! Отговори
niki2a преди 6 години
До 35А какъв е въглеродния отпечатък (какво е замърсяването) при производството на обикновен автомобил и замърсяването при производството на горивото за този автомобил? Тогава да поставим на кантар нещата! Не мислете първосигнално!
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Електрическа кола - хубаво! Обаче обикновена кола трябва да върви 8години, за да направи замърсявънето, което се получава от производството на 1 батерия за елкола. А колко време ще върви една кола с тая батерия-4 години. Кой замърсява по-вече?
31
5
 
5
 
! Отговори
Физико-химиков преди 6 години
За да имаш 3 тонен джип на бензин, то трябва да си прикачиш цистерна.Дизела е за камионите,а при колите-средство за рака и зле разбрана икономия(най-вече на здраве).За да "върви" дизеларката и трябва компресор и тогава разхода се изравнява с бензина.За да се "ежи" дизеларката и трябва ръчкане в софтуера и промяна процеса на изгаряне(оня характерен тренаджийски пушек при форсиране на 'пипнато" возило).Без скъпоструващи системи,намаляващи емисии,мощност и сажди,решението е :ДИЗЕЛГЕЙТ !!!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е в хората , а в производители и държавите. Дали е възможно това което искат спрямо автомобило производството. Потребителя отива и си купува. Не е негова работа да разбери от газове и алабала.
29
5
 
5
 
! Отговори
Са преди 6 години
Ами нафтата е за печки,а не за автомобили!И като не могат да отговорят на еко нормите,започват да лъжат!Който има пари да си кара печковата кола!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купуваме си. Не е нужно твоето позволение :))Сигурно и ти си един от всички , които ползва всичко на развития свят обаче се мисли за зелен. Всяка стока , храна или детайл идва от производства , които замърсяват. Ама ти ги ползваш
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се тръшкайте. Не автомобилите са основния замърсител. Обаче борбата против замърсяването е добре дошла за автомобилната индустрия. Това е една сериозна причина да си купите нова кола. Купувайте купувайте все по скъпи коли /за вас не за производителя/
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те тук основно пишат пенсиите и неудачници. За това са такива коментарите :))
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма новина за Българите , България е държава в която хората масово карат без катализатори, при това условие каква новина е това.
24
0
 
9
 
! Отговори
б преди 6 години
а ние да сме борили корупцията и подкупите!! ***!!срамота!!
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето това са трудолюбивите германци... най - наг логлото и без пардонно племе с мания за величие, което само беди носи на цял свят... колкото повече ара би и африканци им мешат кръвта, толкова по-добре за всички хора по света...
22
10
 
11
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До illko 12 А за великото руско инженерство какво ще кажеш? Щото всички знаем кои са техническите нации.Германия , Япония и САЩ.За Русия няма такова определение.
21
2
 
11
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
ето прави са си руснаците - държат си без аналоговите технологии от 60-те години с елемнти от времето на шумерите ... и си нямат проблеми!
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ел колите са готови . Има двигатели за тях .има софтуер за тях. Само остава батерията да е друго нещо. Което да дава много енергия . Което е въпрос на време.
19
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До mdaa 6 Запорожец.
18
3
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
И всичките тези "открития" са с цел да се наложат ел. колите на пазара.По мое виждане това може да стане след 100г. ако големите производители на нефт позволят.Защото е доказано че нефт има поне за още 300г.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Регламенти бла бла. Никой не споменава за стотиците хиляди тирове които не се гасят изобщо. Пълни лицемери леките коли им е проблема.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следа като си копирала Статията от Automedia каква ти е ползата че си писла немcкия online вестник
15
1
 
13
 
! Отговори
до: Авторката преди 6 години
Не са продадени 1 мил. автомобили а са толкова зсегнатите автомобили , да беше учила немски нямаше сега да пишеш глупости