Как да запазим гумите на колата си възможно най-дълго?

Дори и най-надеждните гуми нямат шанс, ако сме немърливи
2 дек 2020 21:06, Нели Христова
36
Как да запазим гумите на колата си възможно най-дълго?
Снимка: Pixabay

Всичко си има срок на годност и автомобилната гума не прави изключение. Тя се износва с времето, а как става това, до голяма степен зависи от шофьора на автомобила. Нов комплект гуми не е никак евтин и затова водачите трябва да бъдат особено внимателни. Затова и експертите имат някои важни препоръки.

До голяма степен нещата зависят от настилката, промените в температурите, резките потегляни и спирания. Състоянието на гумите зависи от условията, в които се използват. Производителите също са наясно с това, като непрекъснато внедряват нови технологии и различни смеси. Но дори и най-надеждните гуми нямат шанс, ако шофьорът се отнася към тях с пренебрежение.

Внимавайте с теглото на автомобила

Правилият избор на гуми е много важен, като особено трябва да се внимава с максимално допустимото тегло на автомобила. Претоварването винаги води до износване на гумите, както по вътрешната, така и по външната им част.

Скорост, маршрут и мощност на автомобила

Освен това, при избора трябва да се внимава за скоростта, като се взима предвид начина на шофиране (най-вече скоростта), мощността на автомобила и маршрутите, по които се движи. Ако не се внимава за тези показатели, дори нови гуми ще изкарат само един сезон.

Сезонните гуми са задължителни

Сезонността на гумите не е просто измислено понятие, а преди всичко безопасност. Затова през лятото трябва да се кара с летни гуми, а през зимата - със зимни. В противен случай лятната гума просто буквално ще се разруши, ако преди това автомобилът не излети от пътя. А зимната, освен че има иска ефективност при спиране на сух асфалт, покачва разхода на гориво. И също приключва за едно лято, особено ако е доста топло.

Стил на шофиране

Един от важните фактори, влияещи на износването на гумите, е стилът на шофиране. Ако джобовете ви са пълни с пари, можете да игнорирате този момент (както и останалите), ако целта ви е да изкарате с един комплект повече от един сезон, то трябва да се откажете от агресивното каране. Това означава, че трябва да се избягват резките потегляния и спирания както на път с малко трафик, така и в задръстванията.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
преди 3 години
Алабала статия.Сезонните гуми НЕ са задължителни ИЗОБЩО. Ако живеете по морето, зимните гуми са си направо абсурдни, а предвид последните зими скоро и на други места. А с климатичните изменения все по-рядко ще имаме нужда от зимни гуми. Последното поколение всесезонни гуми от по-висок клас на много от производителите са базирани на летните, за разлика от всички предходни поколения, и съответно се държат много по-добре през лятото, а през зимата са все така на светлинни години пред летните.
31
0
 
1
 
! Отговори
До преди 3 години
До тттОт високата температура през лятото зимната гума се "изпича" и става твърда не подходяща за следвещия зимен сезон.
30
0
 
2
 
! Отговори
Спомени преди 3 години
Еееххх а бяха времена когато карахме и зиме и лете с Вида Спорт по 60-70 хиляди....
29
0
 
8
 
! Отговори
мдам... преди 3 години
Сложете колата в гаража, вдигнете я на трупчета, спрете да и плащате застраховки, прегледи и тем подобни всевъзможни простотии. Няма да се налага да я зареждате. Гумите ще ви надживеят.
28
2
 
4
 
! Отговори
ттт преди 3 години
През август бях в Берлин. Поне 95% от леките коли бяха със зимни гуми. Германците са практични хора, ако написаното в статията беше вярно, щяха да карат през зимата със зимни, през лятото с летни. Апропо, през лятото със зимни може, никого не съветвам да кара през зимата с летни.Интересува ме, някой може ли да покаже изследвания направени в сертифицирана лаборатория, които да показват, че зимната гума през лятото осигурява по-лошо сцепление и се износва по-бързо от лятнната.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е важно да не ги пече слънцето, лятото ги покривайте с картон..
26
0
 
2
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Колата ми е с 225/50 , като я купих сложих отзад две китайски от "Карефюр" за 80? с монтажа , а задните (котнинентал от края на 2015-та) сложих за предни, ами бях с много съмнения относно качеството , но 20 хил км по-късно нямам оплаквания - и на мокро се е налагало да набия спирачки, и по аутобана да настъпя на 160км/ч , та при нормално каране нямам оплакване. Виж ако шофираш някое GT може и да ти трябва да сменяш премиум гуми на всеки 2 години.
25
0
 
4
 
! Отговори
Scania преди 3 години
Спрете да правите дрифтове и ще ги запазите. То не може на всяко кръстовище да влизате с вратите и да искате гуми.
24
1
 
2
 
! Отговори
До коня с форда преди 3 години
Първо си купи нормална кола, тогава коментирай за гумите.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тая *** христова била експерт по Тръмп, коли, политика...какво още? В тоя сайт само 3ма списвачи ли имат?
22
0
 
5
 
! Отговори
оня с форда преди 3 години
До ДюрексАйде стига бе, верно ли ? Голяма пародия е когато посредствените харманлийски монтьорчета се самозабравят, забравят откъде са тръгнали, понатупали са някоя стотинка, но това е нищо в сравнение с това, което истински богатите хора имат - не само като финанси, но и като образование и интелект и като класа и начин на живот.
21
2
 
2
 
! Отговори
Дюрекс преди 3 години
Да се носят стари гуми на вулканизатор е опасно, купете си нов комплект.
20
2
 
5
 
! Отговори
ШИКО преди 3 години
Като КУПИХ КОЛАТА на старо 2008 г. , беше сЪс зимни гуми произведени 2002. КУПИХ Нови чак 2017 г.. 15 СЕЗОНА с ЕдНИ гУмИ, въпреки , че НА 5 трябвА ДА СЕ СМЕНЯТ. с лЕтнитЕ ПЪК КАРАХ 10 СЕЗОНА.
19
2
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Майтапа на страна,но задните ми гуми са Пирели .10 годишни .Втора употреба.Имат още доста грайфер и каучукът е в много добро състояние.Не са сцепени.Карам ги втора зима.Предните съм ги купувал нови-3 сезон.Ханкоок
18
1
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
увийте ги в тензух и ги приберете в килера
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия е куп общи приказки и нищо полезно
16
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До Стига беГумите губят свойствата с времето,ама според качеството си!Понеже карам малко(6-7хил./годишно),та и новите гуми остаряват преди да са износени.Обаче едни Дънлопки,купени на старо изкараха повече и с по-добро сцепление докрая от купени чисто нови Спортива.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно на-дълго- пет гдини. Ако карате бавно и градско, може шест години. Ако карате междуградско многотонен ТИР - може и 15 години, стига да не се показват повече от 3/4 от конците.
14
5
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Вдигнете колата,махнете гумите,поставете колата на трупчета,занесете гумите в мазето.След 15 години сложете гумите и карайте!
13
6
 
25
 
! Отговори
Сократис преди 3 години
Пак се опитват да прокарат лъжата, че зимните гуми са задължителни... Не си струва да се спори! Има правилник-четете! И със същият правилник ударете този дето е писал глупостите по главата-може да му влезе нещо вътре :)))