Три причини да се откажем от ръчната скоростна кутия

Съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат, твърдят експерти
24 сеп 2021 23:40, Нели Христова
118
Три причини да се откажем от ръчната скоростна кутия
Снимка: Pixabay

В някои държави по света автомобилистите, избиращи автоматичната скоростна кутия за своите коли са мнозинство, но в други е точно обратното. Има и страни, в които двата типа трансмисии са разделени по равно, но това не пречи на експертите да твърдят, че съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат.

Едно от последните проучвания сред европейските потребители също показва подобна тенденция. Съотношението на участвалите в допитването шофьори е 63 срещу 37% в полза на привържениците на автоматичните скорости. Съответно, 54% посочват конкретно една от трите трансмисии - класически автомат, роботизирана или вариатор, а другите 9% отговарят, че биха избрали "каквото и да е скоростна кутия, стига да на е механична".

Това накара експерти да посочат трите причини, поради която механичните скорости вече се считат за анахронизъм:

1. На новите шофьори не им е удобно използването на механична скоростна кутия.

2. Производителите все по-трудно успяват да "впишат" този агрегат в съвременните екологични норми.

3. При механичните скорости не може да се използват асистенти на водача като адаптивен круиз-контрол и автопилот.

А кои са трите предимства на ръчната скоростна кутия, четете на сайта на Automedia.


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Купете си електричка и въобще няма да имате скоростна кутия...Ни автоматична, ни ръчна. На ел. двигател не му трябва..
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С ръчката като попадам в натоварено движение по лесно ги издухвам формула едно за това не е с автомат и не само я всички болиди са са с ръчни само че на волана
66
4
 
2
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Абе един кара празна кола, друг кара същата кола с двама пътници, пита се, кой има по-висок разход на гориво? Ти му казваш: Един автоматик е с поне 100-200 кг по -тежък, все едно караш още двама пътници поне. Това също качва разхода, особено в града, където се спира и тръгва често, той ти вика: нѣ*** разлика!
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До експертоПрецакването идва от некадърни инженери. Смени модела и/или марката и няма да имаш такива проблеми.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
т.1 е пълна глупостАвтоматичния круиз-контрол и втопилот го видяхме като заби до какво доведе. Добре, че беше във Франция , а не тук, че няма спиране до изчерпване на горивото
63
2
 
7
 
! Отговори
До 63 преди 2 месеца
Споко, скоро и жена ти ще те смени с машина защото тя не се измаря, пък и вече изкуствено може да се осеменява, значи и ти си излишен! За какво да си троши нервите с теб като има машинки които да те заменят перфектно!
62
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече десет години съм активен шофьор, и мога да кажа, че следващият автомобил, който ще взема ще е автомат. Ръчката вече ми е супер досадна, особено в задръстванията. Автомата не натоварва толкова и прави шофирането по-спокойно.
61
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ти му казваш че спират производството на коли с ръчни то ти се зъби насреща и вика Е па азе пк ще катам щото така искамАми карай бе келешлък, като си гламав и ти се занимава да набиваш скорости по задръствания и светофари днешните автоматици са достатъчно развити да сменяш ръчно скорости при нижда или да оставиш на автомат. *** тук с 25 годишните таралясници обаче си мислят че са върха на сладоледа щото друго не са виждали в гетото !!!
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да ги махнат. Така поне блондинките няма да се бъркат, че това по средата пълни километража.
59
2
 
3
 
! Отговори
Дедо ви преди 2 месеца
Вий ша кайте, сичко да е автоматично, за да йевеми мацката и да пийми в купето, а колата сама, а са кара. Вижте ся, то тва не е ново измислено, мой Марко, магарето де, впрягах го в талигата и аз навремето одех с него до кръчмата;))) Знайте ли квой кушум, как са впрега магаре?Йок?Добре;))) И гат са напий, допълзявах до талигата, криво-ляво са наймърдвай,а мой само са фана с едната ръка отзад и кат му промуча: Диййй и Марко сам *** закарваше у дома.Вашата механична талига, дали тръгва само с "Дий"?
58
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И преди да започнат спорове, че разхода на новите автоматици бил паднал - това важи при еднакви условия. Но автоматикът е автоматично по-тежък от механичната кутия, примерно 100-200 кг, т.е. условията не са еднакви. При тръгване е необходимо да се предаде повече кинетична енергия ( E=m*W²/2) за да се ускори, която се губи при натискане на спирачката - това води до по--висок разход, особено в града, при светофари на всеки 100 м....
57
18
 
6
 
! Отговори
експерто преди 2 месеца
при еъчната кутия се прецаква лявото коляно заради натискане на съединителя. Ако си в задръстване може да се наложи да натиснеш съединителя 300-4-- пъти и нагоре. Отделно и двете ръце и двата крака участват в управлението на автомовила, което батоварва мозъка и оттам шофьорът се изморява и изтощава по-бързо. При автоматика дясната ръка е свободна и човек може да хапва, пийва, пуши по време на пътуване
56
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колите ще са на ток и ще се карат от компютри през спътници.Шофьори няма да има.Ще бъдат под наем и ще се викат от телефона на адрес.Собствена кола да имаш ще бъде мега скъпо и ненужно.ДВГ отива в Историята,както парните машини са в музея.
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В задръстване и градско каране автоматика е по-удобен.Обаче на сняг,ама на истински сняг ръчните са по-добри,излизаш от преспите,автоматика закъсва.
54
2
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 2 месеца
Интересно във Формула 1 с какви скорости карат - ръчни или автоматични? Гледам натискат някакви копчета по волана.
53
3
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Затова в САЩ, ръчната скоростна кутия се води като система против кражба. Защото масово вече незнаят как да я ползват! Телефона мисли вместо теб, хладилника поръчва храната, колата сама те кара и накрая защо затъпяват? Цялата статия може да се събере в едно изречение - понеже на запад се карат много автомати и, а тук залежават по автокъщите, затова платена реклама в сайтче, да казва лъжи за предимства и дано някой баламурник се върже! Като ти прече скоростната кутия да не са ти давали книжка!
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам как е сега, но поне преди автоматика беше по-скъп, по-тежък (т.е. повече гориво за ускорение, особено в града, където често се спира и тръгва на светофари-значи по-висок разход на гориво), с повече части (те. по-голяма вероятност да се развали). Вярно, че има и удобство, но е въпрос и на пари и възможности. То вярно , че с електромобилите вече няма да има нужда от скоростни кутии (механични или автоматични) и всички ел. ще са автоматици, но засега ще си остана на механична...
51
2
 
9
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 месеца
На профаните все нещо им пречи .Като си некадърен няма да караш кола
50
9
 
34
 
! Отговори
Старомоден преди 2 месеца
Само ръчка! Изобщо не ме интересуват модерните технологии, че автоматикът бил по-бърз и по-икономичен. За мен шофирането е изкуство - искам да въртя геврека и да ръчкам аз скоростите, а не софтуер да ми ги сменя. Няма такъв кеф, да я опърля на 3-та предавка със 120 км/ч.Ръчка завинаги!
49
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те хората вече използват автопилота на Тесла а ние сме тръгнали да спорим за това дали трябва да се кара с ръчна или с автоматична кутия.