Престъпленията в София през миналата година са намалели с 10%

Регистрираните престъпления в сферата на икономиката са 3442, с три на сто по-малко от 2003 г., разкриваемостта е 92%
15 фев 2005 13:30,
Престъпленията в София през миналата година са намалели с 10%
Бойко Борисов Снимка:Булфото

През миналата година в София са регистрирани 30 157 престъпления, което е с 10 на сто по-малко от 2003 г., съобщи на пресконференция днес Главният секретар на МВР ген.-лейтенант Бойко Борисов. Нивото на разкриваемост за миналата година е 62%, което представлява нарастване със седем пункта.

 

Днес бе представен отчет за резултатите от работата през 2004 година на най-голямото териториално поделение на МВР - столичното.

 

По данни на СДВР броят на убийствата и опитите за убийства през миналата година са намалели. Извършени са 35 тежки престъпления и са разкрити 22 от тях. Част от извършителите на убийства на знакови фигури през миналата година са били задържани. За пример бе дадено залавянето на убиеца на криминално проявения Стефан Касамаков.

 

Взривяванията на самоделни устройства също са по-малко през миналата година, като общият им брой е 20, или със 17% по-малко. Задържани са осем извършители и са били иззети в големи количества оръжие, боеприпаси, тротилови пресовки.

 

Намалял е и броят на грабежите, като значителна част от тях са улични нападения. Извършителите отнемат лични документи, незначителни парични суми, лични вещи. От регистрираните 1 594 грабежа са разкрити 1 054.

 

Процентът на въоръжените грабежи се е увеличил, общият им брой е 86. Генерал-лейтенант Борисов уточни, че в същото време е нараснала и разкриваемостта на тези престъпления - до 62%.

 

Регистрираните престъпления в сферата на икономиката са намалели. За миналата година те са 3 442, с три на сто по-малко от 2003 г., разкриваемостта е 92%.

 

Бойко Борисов допълни, че се е подобрил достъпът на гражданите до полицейските услуги и комуникативността с държавни, местни и неправителствени органи и организации.

 

По данни на СДВР са се увеличили произшествията по линия на безопасност на движението, на пожарната и аварийна безопасност, както и дисциплинарните нарушения на служители от Столична дирекция на полицията. За корупционни действия са уволнени 12 души след извършване на обстойна проверка.

За добри постижения са наградени 1941 полицаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание