Три тона канабис са хванали в Благоевградско през 2007 г.

Три тона канабис са задържали служители на ОДП - Благоевград, през 2007 г., приоритет през 2008-а ще бъде борбата с прането на пари
8 яну 2008 14:32,
Служители на Областната дирекция "Полиция" /ОДП/ - Благоевград, са задържали през 2007 г. около три тона канабис, съобщи директорът на благоевградската дирекция комисар Константин Титянов. Той открои резултатите от борбата срещу производството и разпространението на наркотици като най-сериозни сред постиженията през годината в противодействието на организираната престъпност в района.

Занапред ще се разширява и активизира и международното сътрудничество в това направление, каза директорът на ОДП - Благоевград. Той съобщи, че в края на януари предстои нова среща с ръководството на полицейската дирекция в гръцкия град Серес.

Планират се и срещи с ръководствата на полицията в пограничните градове Драма, Кавала, Комотини в Гърция. Комисар Титянов отбеляза, че е намаляло и разпространението на наркотици в Благоевград, като се знае, че е сравнително голям броят на зависимите от дрога. Стремежът е инспекторите от детска педагогическа стая и младшите полицейски инспектори да изнесат работните си места извън кабинетите и по-близо до училищата, за да се пресече и ограничи достъпът на наркодилърите до младите хора.

От ОДП отбелязаха, че на територията на областта не действат международни канали за трафик на хора. Поради липса на закон за проституцията, вътрешният трафик съществува, взети са мерки, а част от действията срещу проституцията и сводничеството ще бъдат предприети съвместно с медиите, за да се осветли дейността на някои икономически групировки, които имат връзка с това явление, каза комисар Титянов.

Констатираме, че нямаме добри резултати по отношение на прането на пари, макар, че има образувани 12 преписки, свързани конкретно с такива случаи, отбеляза директорът на ОДП - Благоевград. Има данни, че се купуват имоти в района на Банско за по 1000 лева, които след това са залагани в банките за чувствително по-високи стойности - за по 300, 400 или 500 хиляди лева, съобщи комисар Титянов.

Това, по думите му, са класически примери за пране на пари. По тях се работи активно и когато резултатите стигнат до прокуратурата, обществеността ще бъде информирана чрез медиите за конкретните случаи, добави той. Очаква се материалите от тези проверки да се внесат до края на януари в прокуратурата.

Има засилен инвеститорски интерес в областта на туризма и за районите на гр. Сандански, Разлог и Добринище, но все още не разполагаме с конкретна информация за това кой инвестира, какъв е произходът на капиталите и т. н. Но това ще бъде наша приоритетна задача през 2008 г., каза още комисар Титянов. По това престъпление ще работят секторите "Борба с организираната престъпност" и "Икономическа полиция" и специализираните служители от ОДП.

Всички наши служби са ангажирани и в борбата срещу тероризма, отбеляза директорът на ОДП. Специални мерки са предприети за обекти, които могат да бъдат атрактивни за терористични актове като Американския университет в България и Югозападният университет в Благоевград.

Спонсорирано съдържание