Нов вид измама набира скорост: Ало, търсим ви за реклама...

Условията за мнимата кампания са повече от странни
11 сеп 2017 19:15, Екип на Bulgaria On Air
21

Нов вид телефонна измама набира скорост. С една от жертвите ѝ се срещна екип на Bulgaria ON AIR.

Ще я наречем Ани. Преди години кандидатствала в кастинг агенция, а преди месец получила неочаквано телефонно обаждане. Офертата била за участие в календар за следващата година.

"И аз започнах да задавам въпроси каква е снимката, за какво по-точно става въпрос и така нататък. И така стана ясно, че хората отсреща имат доста информация за мен – като данни, като телефони, като снимков материал очевидно", разказа Ани.

Офертата е от фирма "Профимедия", а условията за участие са повече от странни.

"Най-добре да разгледам подробното описание на проекта, който бил спечелен от тяхна страна съответно и за целта ще ми бъдат пратени документи по куриерска фирма. Оказа се, че освен на куриера за транспортния разход, трябва да заплатя и 9,99 лв. за самите документи", обяснява потърпевшата.

Подробното описание на проекта всъщност е предварителен договор за съгласие. В него се посочва, че календарът се прави за трета година и ще се разпространява у нас, във Великобритания и Германия. Обещават се големи печалби.

"Нямаше никакви подробности, никаква информация, никакви снимки не намерих като описание на този календар и въобще много ме усъмни това, че се искат следващи и следващи пакети, които се заплащат на все по-високи стойности", разказа още Ани.

На куриерската пратка е посочен само столичен квартал. Липсват адрес и име на подателя. А обажданията са от различни телефони и от различни хора.

От МВР отчитат, че тази година вече има регистрирани 504 случая на "ало" измами или с 4% увеличение.

"Увеличението обаче е придружено и с увеличение при разкриваемостта. Около 16 % от регистрираните престъпления през периода са разкрити, това е около 7 % ръст при разкриваемостта спрямо миналата година", посочи за Bulgaria ON AIR гл. инспектор Златка Падинкова – началник сектор "Измами“ в ГД "Национална полиция".

Помощ на полицията именно за разкриване на ало-измамник или все по-често за превод на задържан чужденец са най-използваните схеми. Във втория случай обаче парите са между 100 и 300 евро, а потърпевшите са млади хора, знаещи езици.

Как едно обаждане за рекламна кампания се оказва клопка? Вижте във видеото!

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/kriminalno/2017-09-11/nov-vid-telefonna-izmama-tozi-pat-za-mnima-reklamna-kampaniya

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: телефонна измама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
anonimnata преди 6 години
Privet I ot men imam edin vapros kam potarpevshata Ani taka te narekoha v reportaja sas Teb mai se e svarzal maj s ineciqli I.P iskam Da razbera zashtoto az sashto Sam izbrana I vchera Poluchih moqta parka izbrana sam za kalendar na 2018 Za slednite strani Bulgaria, Anglia, I Germaniq ako e taka I ima me neshto obshto molqte Da mi pishesh
17
0
 
0
 
! Отговори
BG Agencii Durgavni преди 6 години
Shemata se kopira ot dyrvavnite agencii pri prenazna4avane na novorabotno mqsto kudeto shefovete za da vzemat po golemi premii iznudvat s deklacii za saglasie koeto protivozakonno zashtoto Darvavna agenciiq namalq zaplatata kogato i edinstvenno sled kato e s vanshen dulg i prevli4a ikonomisti za da go vurnat postupvat po sashtiq na4in viziram MINFIN ne proverqvaite ami po4nete rabota i shte go osetite. Zashto edin umen 4ovek ne budi kato "Kral Endguls"
16
0
 
7
 
! Отговори
българка преди 6 години
Посмях се на коментарите ! Браво ! И на моята майка непрекъснато и звънят. Даже един път бях при нея, когато и се обадиха от мое име - някаква жена хленчеше по телефона и майка ми я насмете и и каза да спре да реве, че вече и е омръзнало да и мрънкам /нали ужким дъщеря и се обажда/. Тя е ходила в полицията - те и отговорили, че имат толкова много сигнали, че буквално не им се занимавало вече и и казали да не дава пари и това е. Както се пее в песента - Родната полиция ни пази !
15
0
 
13
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До 11Никой не я е наклепал. Тя сама охотно е споделила всичко. Нали е казала, че преди години е участвала в кастинг. Там си е казала всичко и са я снимали. Ти също с лекота можеш да организираш такъв кастинг. Няма да ти се повярва, колко подрастващи кифли ще вържат... Особенно ако си обявил кастинга в някой доверен сайт като Лицевакнига.ком...
14
1
 
31
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Когато съм в настроение, правя точно това.Правя се, че им вярвам, но също и че не разбирам, че аз трябва да дам пари. Настоявам те да ми дадат пари или да ми ги пратят по пощата. Няколко пъти правих този номер и всички затваряха телефона, с изключение на един, който буквално истеряса и накрая ме попита дали случайно неми хлопа дъската, та не мога да разбера толкова просто нещо като това, което той ми казва. Отговорих му "Разбрах, разбрах! Пращай парите със запис!" и затворих телефона.
13
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на мен ми звъняха, но им пратих обратно снимки в цял ръст на 129 килограмовото ми космато тяло с надеждата да се откажат, а те се мотивираха още повече казваха че и в САЩ и Русия щели да ме пуснат на първа страница. :)/)
12
2
 
48
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Звънят и на мобилни телефони . Най добре на никой не давайте пари и толкоз . Много ли имате че раздавате, не мога да разбера :D
11
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да и знаят биографията на тази някой доброжелател я е наклепал. В повечето случаи информацията идва от близки и познати. А после се чудите защо ви се обаждат и от къде знаят всичко за вас.
10
0
 
52
 
! Отговори
учител преди 6 години
А като пише само квартала, куриерската фирма на кого ще даде парите? Това май се наричаше,, наложен платеж,,. Тоест когато давам пратката на куреиерската фирма трябва да посоча пълен адрес и имена. А това означава, че офис куриера или е бил разсеян или нарочно не е взел пълните данни на подателя, тоест и той може би е в играта.
9
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скъсайте веднъж завинаги с тия стационарни телефони на бтк и няма как да ви мамят.
8
3
 
38
 
! Отговори
Неа до 2 преди 6 години
Ооо бяха звънели на служебния на майка ми , който аз нямам и тя знае . Представили се за мен ... Някаква жена плачела , че и лошо , че има температура и майка и казала да си сложи оцет на главата и онази и затворила :D От тогова не са я търсили ... Обаче се смях с глас на отговора :D
7
2
 
37
 
! Отговори
Неа преди 6 години
И от къде ги имат данните ? От фейсбука на момата ...
6
2
 
27
 
! Отговори
Валентин Радев МВР преди 6 години
"И така стана ясно, че хората отсреща имат доста информация за мен като данни, като телефони, като снимков материал очевидно", разказа Ани."Трябва да ги вземем за сътрудници ха-ха-ха, страшен виц.
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 3 Глупости! Напротив, с такива трябва да се бъзикаш до последно- да се правиш че си им повярвал и си готов да им даваш пари. Ах че някой такъв не ми се обадиии...ще си направя гаргара в буквалния смисъл.
4
2
 
28
 
! Отговори
тук е преди 6 години
Държавата на чудесата....
3
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги затваряйте телефона ако ви искат пари.
2
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Млада булка която няма акъл за 5 стотинки в камбанартията си.Що на мен не ми се обадиха за толкова години тези с ало измамите? Щото предварително проучват човека на когото ще се обадят.
1
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ани да ми се обади, ще я снимам за моя календар. Няма да и искам 9.99 лв. Даже може да си тръгне с някой лев..