Ел Чапо изчерпа вариантите си: Остава доживот в затвора

В последното обжалване той се опитва да използва статия като доказателство за несправедливост
26 яну 2022 22:00, Нели Христова
54
Ел Чапо изчерпа вариантите си: Остава доживот в затвора
Снимка: БГНЕС

Ел Чапо просто остана без опции, с които да се опита да излезе на свобода.

Скандално известният бивш лидер на мексиканския картел Синалоа, чието име е Хоакин Гусман Лоера, беше осъден на доживотен затвор без шанс за условно освобождаване през 2019 г., но делото му не беше напълно разрешено до вторник, когато 2-ри окръжен апелативен съд потвърди присъдата му.

64-годишният наркобос обжалва присъдата си на няколко фронта, но делото му се основава на твърдения за неправомерно поведение на съдебните заседатели, докладвани от VICE News в материал, публикуван осем дни след края на тримесечния му процес в Бруклин. Случаят беше наречен "Процесът на века" и затвърди наследството на Ел Чапо като един от най-известните наркотрафиканти в света.

В материала от февруари 2019 г. анонимен член на журито на Ел Чапо описа неподчинение на заповедите на съдията, следвайки високопоставеното дело в медиите, и твърди, че други съдебни заседатели също са нарушили правилата и са излъгали съда. Твърди се, че няколко съдебни заседатели са били изложени на информация, която не е била приета като доказателство в процеса, включително твърдения на сътрудник на свидетел, че Ел Чапо е упоявал и изнасилвал непълнолетни момичета.

Екипът на защитата на Ел Чапо твърди, че информацията е опетнила журито и е трябвало да предизвика отмяна на присъдата му за трафик на наркотици, пране на пари и поръчване на убийства и други актове на насилие, докато ръководи своята престъпна организация. Но апелативният съд не се поддаде. Състав от трима съдии се съгласи, че процесът е воден "със старание и справедливост" и че председателят не е длъжен да привлича съдебни заседатели за разпит относно твърденията за неправомерно поведение.

"Непотвърдените изявления, които един неидентифициран съдебен заседател е направил пред репортер на списание, не представляват "ясното, силно, съществено и неоспоримо доказателство", изискващо разследване на съдебния заседател извън това, което вече е направено", пишат съдиите в своето решение.

Министерството на правосъдието и прокуратурата на САЩ за Източния окръг на Ню Йорк, които водеха обвинението на Ел Чапо, отказват коментар. Адвокатите на Ел Чапо не отговорият веднага на запитвания относно решението.

Втората окръжна комисия отбеляза, че съдия Брайън Коган е разпитал съдебните заседатели за потенциално неправомерно поведение и излагане на медийно отразяване, преди в крайна сметка да реши, че въпросът не е основание за неправилно разглеждане или уволнение на нито един от членовете на журито. След публикуването на материала на VICE News, Коган постановява, че дори ако съдебните заседатели са били изложени на медийно отразяване на случая, все още има "планински масив от доказателства", които биха довели до осъдителна присъда.

Апелативните съдии се съгласиха с Коган, като написаха, че "всякакъв възможен предразсъдък е безобиден с оглед на огромните доказателства за вината на Гусман". Доказателствата включват показания на 14 сътрудничещи свидетели, включително някои от най-близките сътрудници на Ел Чапо в търговията с наркотици, заедно с хиляди текстови съобщения, записани телефонни разговори и видеозаписи.

Съдебният заседател, който говори пред VICE News, също така подчерта, че разглеждането на случая в пресата няма отношение към разискванията на съдебните заседатели, детайл, който не беше пропуснат от апелативните съдии.

"Нито едно от твърденията в статията на VICE News не показва, че който и да е съдебен заседател не е бил безпристрастен, е таял пристрастия срещу Гусман или по друг начин е бил негоден да служи", пишат съдиите от 2-ра окръг.

Апелативният съд също така отхвърли няколко други аргумента от правния екип на Ел Чапо, включително твърдения, че наркобосът е бил несправедливо държан в изолация, докато делото му е било в очакване на съдебен процес,  че текстовите съобщения и други цифрови доказателства не е трябвало да бъдат допустими по време на процеса, че екстрадицията му е технически незаконна и че съдебният съдия е допуснал грешка, като не е позволил на защитата кръстосано да разпитва ключов сътрудник свидетел относно неговите "параноични вярвания", които включват някои необичайни теории за извънземните, илюминатите и магьосничеството.

Апелативният съд постанови, че по-нататъшният кръстосан разпит на свидетеля, колумбийския наркотрафикант Алекс Сифуентес, "е щял да бъде кумулативен и имал малка доказателствена стойност" и че решението на съдията да не го допусне, "не е било никак вредно".

Жалбата на Ел Чапо беше насочена и към собствените му адвокати, като се твърди, че главният му адвокат Джефри Лихтман е имал конфликт на интереси, тъй като е "договарял съмнителни споразумения" в други случаи и е нарушил строгите правила на клиента си за задържане под стража.

В изтекло текстово съобщениецитиран в жалбата, Лихтман пита свой сътрудник дали е "лошо, че наемам танцьорка, която да бъде ежедневен посетител на Чапо? Той няма красиви жени, които да го посещават. Чувствам се зле."

Без да посочи дали Чапо действително е получил посещение от танцьорка, апелативният съд отхвърли аргумента, като постанови, че няма конфликт на интереси и написа, че "Гузман не е бил лишен от пълна защита".

Ел Чапо беше обвинен в нелегален внос на повече от милион килограма кокаин от Мексико в САЩ, заедно със значителни количества кокаин, марихуана и хероин. Прокурорите също така казаха, че той "използва убийства, отвличания, изтезания, подкупи на длъжностни лица и други незаконни методи, за да контролира територия в Мексико и да овладее опозицията".

В момента Ел Чапо излежава доживотната си присъда в ADX Florence - свръхсигурен федерален затвор в Колорадо, известен като "Алкатраз на Скалистите планини". Той е държан под специални ограничения, които ограничават контакта му с външния свят само до неговите адвокати и шепа близки роднини.

Докато Ел Чапо е извън картината в Мексико, картелът Синалоа остава една от най-мощните и плодотворни организации за трафик на наркотици в света. Групата вече е разделена на фракции, като една се ръководи от дългогодишния партньор на Ел Чапо Исмаел "Ел Майо" Замбада, а другата е оглавявана от възрастните му синове, които заедно са известни като Лос Чапитос. Правителството на Съединените щати предлага многомилионни награди за залавянето им.

Съпругата на Ел Чапо, Ема Коронел Айспуро, също се е сблъскала с властите на САЩ. 32-годишната бивша кралица на красотата беше обвинена миналата година, че е помогнала на Ел Чапо да избяга от затвора в Мексико и е била замесена в неговите дейности за трафик на наркотици, и в крайна сметка тя се призна за виновна, след като се предаде на ФБР. Докато Ел Чапо е заседнал да излежава доживот, Коронел получи относително лека тригодишна присъда и може да бъде освободен дори по-рано с добро поведение.ш


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Бг - И как да стане? Къде ще се отеглиш? В Мексико, конкуренцията няма да го напусне и от чиста злоба, ща прицапат. В САЩ и ЕС няма те пуснат, а ако докараш до БГ или подобна дупка, смао те надушат че си с пари ... даже и магазинерките ще грабнат сатърите, да ти ги искат.
27
2
 
7
 
! Отговори
смях преди 3 месеца
Съвсем ясно заявявам, че Български съд, никога нямаше да го съди, ако главен прокурор по делото беше Гешев. Със сигурност нямаше да има доказателства по делото , които да могат да го изправят пред съда.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Мексико има над 10 големи картела и още няколко десетки банди с различни размери.Тия за 30 години успяха да осъдят един човек.
25
6
 
8
 
! Отговори
Бг преди 3 месеца
Е това е да си мега т.п и глуп.в.Да направиш няколко милиарда и да не се оттеглиш да си живееш живота ами да се правиш на интересен и да продължаваш да се изживяваш като наркобос. Един наркобос няма да е изживял нормалко звмния си път, толкова ли не мибе да се сети. Гний сега в затвора бокл.к мръс.н!!!
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако го съдеше български съд щеше да го пусне, че той после да осъди и държавата
23
1
 
5
 
! Отговори
Ех Чапе,Чапе преди 3 месеца
Пак ,ще трябва да се бяга чоджум!Увеличи сумата!Няма начин!
22
11
 
5
 
! Отговори
НОЛЕ преди 3 месеца
Ел чапо е най велекият Бос на планетата
21
10
 
19
 
! Отговори
Ахмед преди 3 месеца
Американците без право съдят граждани на чужди държави където си искат и както си искат. Не съм чул обаче американец да е съден в нруга държава. Това ли е голямата им справедливост?
20
3
 
28
 
! Отговори
Ddd преди 3 месеца
А нашият Брендо си свирука в Украйна и хич не му дреме.
19
9
 
26
 
! Отговори
Тираджията преди 3 месеца
А Ел Тиквун кога ще го съдят?
18
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз мисля че Ел Путино е в същото положение.
17
4
 
17
 
! Отговори
Алпа Чино Антракс преди 3 месеца
Поредния невинен в затвора. До кога?! Освободете го!
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ти пък чак се пънеш да четеш статията.. хехехе, новобранец. Тук статиите не се четат. Евентуално само заглавието. Падни за десет новобранец, заек!
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази дето е писала статията е крайно неграмотна. Нищо не разбрах.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нело, неграмотна джендърке. Отиди да работиш по либидото на некой тираджия. Не се гаври с българския език.
13
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 3 месеца
Живял си е като Бос :)))
12
4
 
12
 
! Отговори
И тъпаци преди 3 месеца
няма такава *** дума като "преценя" има - преценявам, преценява, преценяват пкато последното е за множествено число.И бегом обратно в училище да се научите да приказвате и да пишете неграмотници.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След като е изкарал стотици милиарди за корупционните схеми в САЩ съда можеше да бъде по снизходителен към малкия барон!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 21 А, мексиканците дали знаят, че в Мексико има гражданска война?
9
16
 
1
 
! Отговори
Малко истина преди 3 месеца
Истината е, че България можеше да е в катастрофалното положение на Мексико, където цари гражданска война от 30-40 години. Това, което ни спасява от този сценарий са службите на бай Тошо.