Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа

Еврокомисарят зове ЕС да преосмисли ядрената си енергетика
Обновена: 15 мар 2011 13:27 | 15 мар 2011 10:12, Елка Василева
206
Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа
Гюнтер Йотингер. Снимка: БТА

Проектът за строителството на АЕЦ „Белене“ в България трябва да бъде преразгледан, заяви пред радио "Дойчландфунк" еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Йотингер отбеляза, че проектът „Белене“ е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания.

Освен това съществуват въпроси по финансирането на проекта, добави еврокомисарят.

За АЕЦ „Белене“ в момента няма европейски инвеститори, отбелязва ИТАР-ТАСС. Само Русия проявява интерес за строителството й, но след случилото се в Япония този проект, както и всички други, включително вече строящите се ядрени електростанции, трябва да бъдат анализирани отново по отношение на тяхната безопасност.

На срещата на ядрените експерти от ЕС днес в Брюксел трябва да се обмисли дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика, заяви пред германската телевизия А Ер Де еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

Йотингер призова участниците в срещата да координират политиката на ЕС в светлината на японската ядрена криза и след като Германия вчера замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи, пише БТА.

"Трябва също така да повдигнем въпроса дали ние в Европа в обозримо бъдеще можем да осигурим енергийните си нужди без ядрена енергетика, изтъкна Йотингер пред германска телевизия.


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
0
 
! Отговори
Демон преди 8 години
До просешка тояга ни докараха нашите политици. А сегашните искат да ни погребат, *** мръсни!!!
193
0
 
1
 
! Отговори
бараков преди 9 години
То се вижда от всички до къде ни докараха със спирането на козлодуиските блокове нашите Управници ,е не без външна намеса от страна главно на Франция и сие,та сега този натиск и за АЕЦ Белене е разбираем .Просто искат да ни докарат до просешка тояга и да могат да ни разказват играта както те си знаят.
192
0
 
3
 
! Отговори
пешо преди 9 години
ИдиЙотингер да си преразгледа европейските скапани реактори, а да не гледа в нашата супа.
191
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако е необходимо Козлодуй трябва да се затвори напълно, здравето на хората е пред всякакви тъпи руски централи.
190
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе махнете си вашите аец бе Германците кво се правят на отворени да се погледнат те
189
0
 
2
 
! Отговори
Айде ресто! преди 9 години
Той да си гледа френските и немските барутници! Те са на нивото на Чернобилската бомба. Аман от мераклии дето си острят ноктите с нас.
188
1
 
5
 
! Отговори
Джумаец преди 9 години
Всички коментари за алтернативи на АЕЦ и тяхната безопасност са излишни,само поради една проста причина-на 100 километра от Белене ,в Черна Вода има румънска АЕЦ,някъде да сте прочели румънците да я затварят,или французите ,или канадците,Тази АЕЦ е построенна в лайон по сеизмичен от Белене,тъй че не дай-боже нещо да стане ние си имаме Черна Вода ,а ако не искате Козлодуи и Белене ще ядеме мамалига и ще стойм на тъмно,
187
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 1981 са се събрали полуграмотни обиджии на мандри и родили идеята за АЕЦ Белене - резултата е виден и днес.
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Wie ludi li ste? Kakwo Belene ? това беше последния пирон в ковчега на ''мирния'' атом
185
3
 
3
 
! Отговори
АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО преди 9 години
ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ПРОЕКТА И ЗЕМЕТРЪСНИЯ РАЙОН!!!
184
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато сащ и изрел се откажат от ядрените си централи тогава тоя буратино на фотото да ги разтяга тия локуми ,ай сектир от жидовски номерца.
183
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, ще ни натиснат и няма да ни дадат да построим АЕЦ Белене, ЕС ще се откаже от ядрена енергетика и какво ще решат въпроса ли, просто не Русия ще продължи да строи АЕЦ, ще започнат да строят и в Турция, Япония да не мислите че ще мине на въглища от "Марица - изток" ще продължат и те с атомни централи, а на нас ще затворят и Козлодуй, след някоя година ще затворят "Мариците" че са замърсители и ние ще чакаме да *** вятъра и да грее слънце, за да си светим, а за топлото да се обличаме.
182
2
 
14
 
! Отговори
Какво да го слушам преди 9 години
След 1 година пак ще размразят проектите за удължаване живота на старите АЕЦ в Германи. Те просто нямат избор, не става въпрос какво им се иска. И сега внасят ток от Франция, който е произведен от АЕЦ, но иначе трябва да натиснат България, за да подрънкат малко за успокоение на Европейците. В германия като пуснаха 6 милона турци дай сега и ние по техния пример. Те като внасят ток от Франция, дай ние да внасяме от Румъния и Турция
181
0
 
9
 
! Отговори
до 177 преди 9 години
На прав път си, но се изказваш неподготвен ... има поне 10 различни вида реактори а CANDU в VVR са марки - КАНДУ е канадски реактор тип PHWR, а ВВР - са руски модели, пишат се ВВЕР (Водо-водяной энергетический реактор) и е от тип PWR - каквито са болшинството западни реактори. Тези в Чернобил са били РБМК и са реактори с графитен *** - четете малко преди да се зиказвате ...
180
2
 
11
 
! Отговори
до 183 преди 9 години
Защо иначе тия които най- много ни притискат заради АЕЦ са тези които използват най- много атомна енергия? Франция - 75%, Белгия - 51%, Германия - 26%, Швейцария - 40%, Финландия - 33% и т.н. ...
179
4
 
13
 
! Отговори
до 183 преди 9 години
Какъв Чернобил сънуваш точно? Какви продавачи на ток? Я почети малко! Белене е замразявана заради липса на праи и защото тъпанарите от ЕС са правили поне 10 различни експертизи (включително и сеизмични) само и само да открият проблем и повод да спрат строежа - тук въпроса е политически - те искат да ни отдалечат от Русия и да ни направят зависими от вносна енергия. И заради такива отворковци дето разбират ще плащаме безбожни цени на тока и ще се чудим от къде ни е дошло.
178
3
 
5
 
! Отговори
до 178и преди 9 години
... на хората и параноята след Чернобил. Или може би да се върнем в каменната ера? и да си светим с уловени светулки?
177
2
 
7
 
! Отговори
до 178и преди 9 години
А какво искаш? Още 10 ТЕЦ-а които да бълват отрови във въздуха или 100 ВЕЦ-а които да заливат цели села с язовирите си и да унищожават цели екосистеми? Само 2-та работещи блока на Козлодуй дават 40% от енергията на България! Прекалено сме на север зада можем да строим соларни паркове (с настоящите технологии ... какво остава? Колкото и да не ви се иска да признаете - алтернативи няма и АЕЦ са най- чистите централи ... просто много "специалисти" търсят политически дивиденти и си играят със страха
176
7
 
4
 
! Отговори
ор преди 9 години
Защо "жизнено необходимата" АЕЦ "Беляне" е замразена от 1990 година? Колко ще им струва, на японците, един киловат час от АЕЦ, като се калкулират и ремонтно - възстановителните работи, без човешките жертви и страдания за поколения напред?! По ефтино щеше да им бъда, да си правеха тока с ръце или крака, въртейки динамото! Но тук списват само продавачи на ток, за които са важни приходите им и нищо друго! Историята, след "Чернобил", се повтаря у нас, едно към едно!
175
2
 
5
 
! Отговори
тока преди 9 години
А искаш ли тока ти да е 10лв за киловат бе *** ?
Или по добре се махни от тука и иди да живееш в африка, там няма нито ядрени централи, нито ток ...