Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа

Еврокомисарят зове ЕС да преосмисли ядрената си енергетика
Обновена: 15 мар 2011 13:27 | 15 мар 2011 10:12, Елка Василева
206
Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа
Гюнтер Йотингер. Снимка: БТА

Проектът за строителството на АЕЦ „Белене“ в България трябва да бъде преразгледан, заяви пред радио "Дойчландфунк" еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Йотингер отбеляза, че проектът „Белене“ е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания.

Освен това съществуват въпроси по финансирането на проекта, добави еврокомисарят.

За АЕЦ „Белене“ в момента няма европейски инвеститори, отбелязва ИТАР-ТАСС. Само Русия проявява интерес за строителството й, но след случилото се в Япония този проект, както и всички други, включително вече строящите се ядрени електростанции, трябва да бъдат анализирани отново по отношение на тяхната безопасност.

На срещата на ядрените експерти от ЕС днес в Брюксел трябва да се обмисли дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика, заяви пред германската телевизия А Ер Де еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

Йотингер призова участниците в срещата да координират политиката на ЕС в светлината на японската ядрена криза и след като Германия вчера замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи, пише БТА.

"Трябва също така да повдигнем въпроса дали ние в Европа в обозримо бъдеще можем да осигурим енергийните си нужди без ядрена енергетика, изтъкна Йотингер пред германска телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
0
 
! Отговори
Демон преди 13 години
До просешка тояга ни докараха нашите политици. А сегашните искат да ни погребат, *** мръсни!!!
193
0
 
1
 
! Отговори
бараков преди 13 години
То се вижда от всички до къде ни докараха със спирането на козлодуиските блокове нашите Управници ,е не без външна намеса от страна главно на Франция и сие,та сега този натиск и за АЕЦ Белене е разбираем .Просто искат да ни докарат до просешка тояга и да могат да ни разказват играта както те си знаят.
192
0
 
3
 
! Отговори
пешо преди 13 години
ИдиЙотингер да си преразгледа европейските скапани реактори, а да не гледа в нашата супа.
191
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако е необходимо Козлодуй трябва да се затвори напълно, здравето на хората е пред всякакви *** руски централи.
190
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе махнете си вашите аец бе Германците кво се правят на отворени да се погледнат те
189
0
 
2
 
! Отговори
Айде ресто! преди 13 години
Той да си гледа френските и немските барутници! Те са на нивото на Чернобилската бомба. Аман от мераклии дето си острят ноктите с нас.
188
1
 
5
 
! Отговори
Джумаец преди 13 години
Всички коментари за алтернативи на АЕЦ и тяхната безопасност са излишни,само поради една проста причина-на 100 километра от Белене ,в Черна Вода има румънска АЕЦ,някъде да сте прочели румънците да я затварят,или французите ,или канадците,Тази АЕЦ е построенна в лайон по сеизмичен от Белене,тъй че не дай-боже нещо да стане ние си имаме Черна Вода ,а ако не искате Козлодуи и Белене ще ядеме мамалига и ще стойм на тъмно,
187
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
През 1981 са се събрали полуграмотни обиджии на мандри и родили идеята за АЕЦ Белене - резултата е виден и днес.
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Wie ludi li ste? Kakwo Belene ? това беше последния пирон в ковчега на ''мирния'' атом
185
3
 
3
 
! Отговори
АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО преди 13 години
ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ПРОЕКТА И ЗЕМЕТРЪСНИЯ РАЙОН!!!
184
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
когато сащ и изрел се откажат от ядрените си централи тогава тоя буратино на фотото да ги разтяга тия локуми ,ай сектир от жидовски номерца.
183
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре, ще ни натиснат и няма да ни дадат да построим АЕЦ Белене, ЕС ще се откаже от ядрена енергетика и какво ще решат въпроса ли, просто не Русия ще продължи да строи АЕЦ, ще започнат да строят и в Турция, Япония да не мислите че ще мине на въглища от "Марица - изток" ще продължат и те с атомни централи, а на нас ще затворят и Козлодуй, след някоя година ще затворят "Мариците" че са замърсители и ние ще чакаме да духа вятъра и да грее слънце, за да си светим, а за топлото да се обличаме.
182
2
 
14
 
! Отговори
Какво да го слушам преди 13 години
След 1 година пак ще размразят проектите за удължаване живота на старите АЕЦ в Германи. Те просто нямат избор, не става въпрос какво им се иска. И сега внасят ток от Франция, който е произведен от АЕЦ, но иначе трябва да натиснат България, за да подрънкат малко за успокоение на Европейците. В германия като пуснаха 6 милона турци дай сега и ние по техния пример. Те като внасят ток от Франция, дай ние да внасяме от Румъния и Турция
181
0
 
9
 
! Отговори
до 177 преди 13 години
На прав път си, но се изказваш неподготвен ... има поне 10 различни вида реактори а CANDU в VVR са марки - КАНДУ е канадски реактор тип PHWR, а ВВР - са руски модели, пишат се ВВЕР (Водо-водяной энергетический реактор) и е от тип PWR - каквито са болшинството западни реактори. Тези в Чернобил са били РБМК и са реактори с графитен *** - четете малко преди да се зиказвате ...
180
2
 
11
 
! Отговори
до 183 преди 13 години
Защо иначе тия които най- много ни притискат заради АЕЦ са тези които използват най- много атомна енергия? Франция - 75%, Белгия - 51%, Германия - 26%, Швейцария - 40%, Финландия - 33% и т.н. ...
179
4
 
13
 
! Отговори
до 183 преди 13 години
Какъв Чернобил сънуваш точно? Какви продавачи на ток? Я почети малко! Белене е замразявана заради липса на праи и защото тъпанарите от ЕС са правили поне 10 различни експертизи (включително и сеизмични) само и само да открият проблем и повод да спрат строежа - тук въпроса е политически - те искат да ни отдалечат от Русия и да ни направят зависими от вносна енергия. И заради такива отворковци дето разбират ще плащаме безбожни цени на тока и ще се чудим от къде ни е дошло.
178
3
 
5
 
! Отговори
до 178и преди 13 години
... на хората и параноята след Чернобил. Или може би да се върнем в каменната ера? и да си светим с уловени светулки?
177
2
 
7
 
! Отговори
до 178и преди 13 години
А какво искаш? Още 10 ТЕЦ-а които да бълват отрови във въздуха или 100 ВЕЦ-а които да заливат цели села с язовирите си и да унищожават цели екосистеми? Само 2-та работещи блока на Козлодуй дават 40% от енергията на България! Прекалено сме на север зада можем да строим соларни паркове (с настоящите технологии ... какво остава? Колкото и да не ви се иска да признаете - алтернативи няма и АЕЦ са най- чистите централи ... просто много "специалисти" търсят политически дивиденти и си играят със страха
176
7
 
4
 
! Отговори
ор преди 13 години
Защо "жизнено необходимата" АЕЦ "Беляне" е замразена от 1990 година? Колко ще им струва, на японците, един киловат час от АЕЦ, като се калкулират и ремонтно - възстановителните работи, без човешките жертви и страдания за поколения напред?! По ефтино щеше да им бъда, да си правеха тока с ръце или крака, въртейки динамото! Но тук списват само продавачи на ток, за които са важни приходите им и нищо друго! Историята, след "Чернобил", се повтаря у нас, едно към едно!
175
2
 
5
 
! Отговори
тока преди 13 години
А искаш ли тока ти да е 10лв за киловат бе *** ?Или по добре се махни от тука и *** да живееш в африка, там няма нито ядрени централи, нито ток ...

Спонсорирани публикации