Създадоха комисия "антимафия" в Европарламента

Ще разследва навлизането на организираната престъпност в икономиката, финансите
14 мар 2012 16:34, Елка Василева
7
Създадоха комисия "антимафия" в Европарламента
Специална парламентарна комисия за организираната престъпност, корупцията и прането на пари беше създадена от Европарламента.Снимка: архив, Reuters

Специална парламентарна комисия за организираната престъпност, корупцията и прането на пари беше създадена днес от Европарламента, съобщиха от българската пресслужба на Европейския парламент. Тя разполага с една година, за да разследва навлизането на организираната престъпност, включително и от мафиотски тип, в икономиката, публичната администрация и финансите на ЕС и да предложи начини за борба с явлението.

Отклоняването на обществени средства, проникването в публичния сектор и "заразяването" на легалната икономика и финансова система са сред основните заплахи, които създават криминалните организации за ЕС.

В рамките на едногодишния си мандат комисията трябва да даде оценка на степента на влияние на организираната престъпност върху икономиката и обществото в Европа и да предложи законодателни и други мерки, които да позволят на ЕС да отговори на заплахите на европейско, международно и национално ниво.

"Създаването на Комисия "антимафия" в Европейския парламент представлява повратна точка в историята на политиките на ЕС. Най-после Европа изпраща ясен сигнал към криминалните организации и бандите: институциите няма да отстъпят пред организираната престъпност", заяви Соня Алфано (АЛДЕ, Италия), докладчик за борбата с организираната престъпност.

Мандатът на комисията ще може да бъде удължаван еднократно. Тя ще има право да прави посещения на място и да организира изслушвания на институции от ЕС, държавите членки и целия свят.

Депутатите могат да канят представители на бизнеса, гражданското общество, организациите на жертвите на престъпления, както и официални лица, включително съдии, ангажирани в ежедневната борба срещу организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари.

Парламентът ще гласува състава на комисията по време на сесията на 28-29 март в Брюксел. Специалната комисия ще започне работа до края на месец април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Евгений преди 12 години
Чудя се за какво им е в Брюксел тази нова комисия "анти-мафия", след като престъпността и корупцията, и бездарието, и некадърността се ограничават само до централна и източна Европа, да не кажем до България и Румъния. А дано някой ден да прогледнат и да видят и собствените си батаци. А иначе с бивши колонии, международни заеми и отворени пазари, всеки може да просперира. Само дето все някой ден трябва да се връща, и то с лихвите. А в България, трябва да се потрудим България да просперира.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mafiata sazdava antimafia,kato kradeca drajtre kradeca porednoto zablyjdenie .
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навреме я създадоха ако не друго ....
2
0
 
1
 
! Отговори
Русков преди 12 години
Ммале-е-е-е, тия ако се разработят нема да остане ни една партия, ни един политик.Я да прочетат това!avtorski.pogled.info/article/32509/Sblasakat-na-titanite-e-bez-znachenie-Spasyavaite-se-kakto-mozhete
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
себе си ли ще разследват?такива комисийки сме ги виждАли, можем и акъл да им дадем... как се нищо не прави!