Италия ли е следващата Испания?

Все по-сериозен е натискът върху експертното правителство на Марио Монти
Обновена: 11 юни 2012 13:01 | 11 юни 2012 12:31, Бойчо Попов
10
Италия ли е следващата Испания?
Правителството на Марио Монти е под все по-силен натиск. Снимка: Reuters

След като европейските лидери отпуснаха 100 млрд. евро на Испания за спасяване на банковия сектор, Италия вече е на фронтовата линия на дълговата криза в Европа, пише Bloomberg.

Все по-сериозен е натискът върху експертното правителство на Марио Монти да предприеме мерки, така че да избегне пазарен погром.

“Всичко в Италия е под контрол, а спасителният план за Испания не означава, че Рим ще бъде подложен на критика. Инвеститорите обаче ще следят за всякаква информация преди да вземат решение дали да купуват, или да продават италиански облигации”, коментира пред агенцията Никола Маринели от Glendevon King Asset Management.

“Проблемът на Италия е, че ако Мадрид тръгне в една посока, съществува усещането, че и Рим ще го последва” допълва Николас Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy.

Дългът на Италия възлиза на над 2 трлн. евро. Италианското правителство планира само през този месец да продаде дългови книжа за 35 млрд. евро, което е повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на трите най-малки членки на еврозоната – Кипър, Естония и Малта.

Италия е на път да приведе бюджетния си дефицит в рамките на допустимата за Европейския съюз (ЕС) граница от 3% от БВП през тази година. Страната вече формира излишък преди лихвените плащания, което означава,че дългът й скоро ще достигне около 120% от БВП.

Равнището на безработицата в Италия е наполовина по-ниско от това в Испания и Гърция, пазарът на имоти в страната също е много по-стабилен, а банковата система – значително по-здрава в сравнение с финансовите институции в южноевропейските държави.

Дългът на Италия обаче е почти два пъти по-голям от този на Испания, което възпира инвеститорите. От италианската дългова агенция съобщиха, че все по-малко чужди инвеститори участват в аукционите през последните месеци, макар че страната може да погасява заемите си от пазарите дори при лихва от 8%. Това прави Италия силно зависима от собствените й банки, които са най-големите инвеститори в италиански дълг.

Освен това икономическият растеж на Италия изостава от средния за ЕС от повече от десетилетие. Третата европейска икономика се очаква да се свие с 1,7% тази година, докато за Испания прогнозите сочат спад на БВП от 1,6%, показват оценките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Като се има предвид размерът на италианския дълг, само Европейската централна банка (ЕЦБ) има ресурса да спаси страната чрез обратно изкупуване на облигации или отпускането на по-дългосрочни заеми. “ЕЦБ вероятно ще трябва отново да започне да изкупува облигации, само че ще има твърде много продавачи, които ще искат да се отърват от инвестицията заради опасенията, че Испания ще е следващата Гърция, а Италия – следващата Испания”, коментира Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел.

"Ако Италия има проблем с достъпа до пазарите, тъй като инвеститорите губят доверие в способността на страната да действа правилно, ЕЦБ ще попадне в огъня", допълни Томас Майер, икономически съветник от Deutsche Bank AG.

Още новини за икономиката на Европа четете в Investor.bg 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
дядо Боцко преди 8 години
Не може ли ние -БГ да сме следващите ? Не може ли малко парички и на нас ?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
otgovora e edin,zarobvane na narodite ,a tova oznachava voini za resyrsi vsichko tova e izmisleno ot oligarsi ordeni taini organizacii kapitalisti koporacii za namaliane naselenieto i zapazvane na lichnoto bogatstvo.
8
2
 
3
 
! Отговори
КРАС преди 8 години
Към 31 декември 2011 г. банките работещи на българския пазар имат привлечени 65.6 млрд. лв. депозити. Банкнотите и монетите в обръщение са 8,3 млрд. лв.
ЛИКВИДНОСТТА НА БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА Е КАТАСТРОФАЛНО НИСКА - 13 % !
Какво би се случило, ако в резултат на гръцката криза започне изтегляне на депозити от поделенията на гръцките банки държащи 40% от българския банков пазар??
ОТГОВОРА Е ПРОСТ - ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА В ГЪРЦИЯ А СЕГА И В ИСПАНИЯ.
Теглете спестяванията си днес, утре ще е късно !!
7
0
 
3
 
! Отговори
Уорлик преди 8 години
След като оправих България, сега и Италия ли ми виси на врата! Не е лесно да си отговорен дипломат!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости глупости... "Италия ли е следващата Испания..."? Как държаваta с по-висок дълг е по-добре икономически от държавата с по-нисък такъв?
5
5
 
6
 
! Отговори
Матейко Европейко преди 8 години
Нищо не може да ме убеди мен, като един трезвомислещ човек, че икономиката на Италия, чиито корпорации произвеждат всичко от части за международната космическа станция, самолети, хеликоптери до автомобили, кораби, високоскоростни влакове, индустриални роботи, електроника... е с по-несигурна и по-нестабилна от икономиката на една Турция, която не произвежда нищо собствено извън полученото от патентите, лицензите и ноу-хау на чужди корпорации, сред които и италианските.
4
1
 
6
 
! Отговори
Матейко Европейко преди 8 години
Терминът "кредитен рейтинг" в устата на еврейските търгаши от Уол Стрийт звучи както навремето звучеше "диктатура на пролетариата" в устата на комунистите, т.е. психологически инструмент за всяване на паника и дестабилизация. В крайна сметка никой не може да отговори какви точно са тези финансови къщи, фирми, "Стандард енд Пурс" или каквото и да е там, какво гарантира тяхната безпристрастност и най-вече според какви критерии отсъждат коя икономика е "задъхваща се", неплатежоспособна и коя не.
3
2
 
4
 
! Отговори
43 преди 8 години
4eta 4eta stati pak kato obikalliam nema nisho obshta
2
2
 
9
 
! Отговори
Тонерсон преди 8 години
Със сигурност! Дълга на италианците е космически, ще стане галактически.
1
2
 
13
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Бе какви са тези инвеститори бе,един път не ги назоваха,разни фондове,банки и всякъкви търговци на дългове....нямат ли си имена?И има ли държава без дълг по света?Защо държавите са принудени да задлъжняват май отговорът е ЗАРОБВАНЕ