Еврофобите набират сили за по-висок резултат на евровота през май

В ЕП обаче мнозинството винаги ще е проевропейско
15 окт 2013 17:33, Елка Василева
3
Еврофобите набират сили за по-висок резултат на евровота през май
Европейският парламент. Снимка: архив, Reuters

С нови сили, след редица успехи на местни избори тук и там в Европа, евроскептичните партии и еврофобите от десницата вероятно ще отбележат по-висок резултат и в европейския вот през май - без обаче да поставят под въпрос проевропейското мнозинство в парламента, пише Франс прес.

Тези избори ще бъдат "крайно трудни", призна председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Не личи обаче да е разтревожен. В парламента "мнозинството ще е винаги" проевропейско, заяви той.

В Европарламента властват, както винаги, консенсусът и политическият компромис. Огромното мнозинство текстове се приемат от проевропейски коалиции, обединяващи основните политически групи (християндемократите от Европейската народна партия, социалдемократите, либералите и еколозите). ЕНП е най-голямата група в парламента, а пък председателят му е социалист. Критикуван от евроскептиците, този политически
"сговор" според проучванията явно ще се запази и през следващия мандат.

Анкетите дават освен това шансове за висок резултат на евроскептичните партии. Скорошно допитване показа, че Националният фронт на Марин льо Пен може да излезе начело в европейския вот на французите. В момента Националният фронт е представен в Европейския парламент с трима депутати, включително самата госпожа Льо Пен. Евродепутатите от Националния фронт не са се включили в никоя група и гласът им почти не се чува сред глъчката на 763-мата им колеги.

За образуване на политическа група са необходими 25 депутати, избрани най-малко в една четвърт от държавите членки на ЕС.

Членството в политическа група дава възможност за ползване на базата, предоставяна от парламента (разпределил през 2011 г. сред различните групи бюджет от 54,8 милиона евро): служители, секретариат, офиси, заседателни зали, преводи; отпуска се известна сума за комуникации, също и време за изказвания според числеността на групата.

Новоизбраните депутати евроскептици безспорно ще са над 25 души; не е сигурно обаче, че ще могат да се обединят.

Раздробената крайна десница

Европейският парламент включва в момента една еврофобска група - "Европа на свободата и демокрацията" начело с британеца Найджъл Фараж, водач на антиевропейската Британска партия на независимостта. С 32-ма депутати, сред които ще споменем французина Филип дьо Вилие, групата практически няма политическа
тежест.

За да има по-голяма тежест, Герт Вилдерс - председател на холандската Партия на свободата, известен с нападки срещу исляма, призова за създаване на широка еврофобска коалиция в Европейския парламент.

Тази група може да обедини белгийската партия Влаамс беланг ("Фламандски интерес"), френския Национален фронт, италианската Северна лига и Алтернатива за Германия, която все още няма нито един евродепутат. Целта е да бъдат събрани ведно партиите, избрали позиция "против ЕС и против масовата имиграция", посочи
Вилдерс.

Госпожа Льо Пен би желала да сътрудничи и с Австрийската партия на свободата, която в момента е "неприсъединила се". Партия "Финландците", непредставена в момента в Европейския парламент, също е възможно да влезе в този алианс.

Дотогава обаче ще изтече много вода. Британските еврофоби от БПН, която е гръбнакът на група "Европа на свободата и демокрацията" (ЕСД), не искат и да чуят за алианса, предложен от Вилдерс. Италианските депутати от Северната лига, включили се в ЕСД, ще пожелаят може би да си останат там. Партията Шведски демократи, която може да влезе в следващия Европарламент, вече отхвърли категорично офертата на холандеца.

Нито Вилдерс, нито Фараж имат намерение да се съюзяват със създаващите проблеми унгарски депутати от Йоббик и с други "националисти" от Словакия, Румъния, България или от Британската национална партия - всички те обвинявани в расистки забежки.

Ако гръцкото неонацистко движение "Златна зора" изпрати депутати в Европейския парламент, то никога няма да бъде прието в ЕСД или в групата, която иска да създаде Вилдерс.

При положение, че крайната десница е раздробена, малко вероятно е следващият Европарламент да се отклони от проевропейската ориентация.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
7
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 10 години
Гледам, че добре си запознат с методите за лечение. Жалко е, че не са ти оправили сбърканата ориентация, но някои грешки на природата са непоправими.България нищо хубаво не е видяла от евр(оп)ейския съюз, само се подиграват с нас, съсипват ни икономиката, за да ходим да им слугуваме без пари! Долу ЕС!
2
3
 
4
 
! Отговори
yatsamngoi преди 10 години
В ЕП ще правят партия против ЕС...Всеедно да направя партия на мюсюлманите или атеистите във ватикана. Къде се врат тия откачалки и защо изобщо се допускат да припарят в ЕП!!!
1
6
 
3
 
! Отговори
yatsamngoi преди 10 години
Тия психично болни и Волен Сидеров трябва да бъдат лекувани с халдол!