Българчета често са жертва на трафик – от 4000 до ?40 000

Едни просят, други проституират, трети стават донори за органи
22 май 2016 08:15,
12
Българчета често са жертва на трафик – от 4000 до ?40 000
Снимка: Reuters

Българи - жени и деца, често стават жертва на трафик в Европа, стана ясно от представянето на данни за контрабандата на жени и деца в ЕС за 2013 и 2014 г. Те бяха огласени в Брюксел от европейския координатор на борбата с трафика на хора Мирия Василиаду, съобщи ИЮ Обзървър.

Тя отчете ръст на трафика на деца в ЕС за този период. От 2013 до 2014 г. 2375 деца са регистрирани като жертва на трафик на хора в ЕС, но реалният им брой вероятно е по-голям. Общият брой на регистрираните жертви на трафик е 15 846 души.

Близо две трети от всички регистрирани са граждани на страни от ЕС. Повечето от тях са от България, Унгария, Холандия, Полша и Румъния, посочва ИЮ Обзървър. Други били "купени" от Албания, Китай, Мароко, Нигерия и Виетнам.

Част от децата са принудени да просят, други биват продавани на криминални банди и стават жертва на сексуални злоупотреби. Малките деца се продават от трафикантите на цени между 4000 и 8000 евро, но в някои случаи цената може да стигне 40 000 евро.

Част от децата са отнемани от семействата им, които са длъжници на престъпни групи.

Дания, Литва, Швеция и Словакия съобщават за увеличение на броя на деца, принудени да извършват престъпления.

"Продават се деца, жени стават жертва на трафик, защото са бременни - за да може някой друг да купи бебето им и да го препродаде на черния пазар", заяви пред журналисти Мирия Василиаду. Тя отбеляза, че официалните данни според мнозина са "само върхът на айсберга".

Преобладаващата част от жертвите на трафик са сексуално експлоатирани, но около 12 на сто попадат в друга категория - стават донори на органи, принуждавани са да просят или са "мулета" на наркотици.

"Става дума за хора, които са принудени да се подложат на операции за премахване на органи, но не получават възнаграждения за това и често умират, а органите им отиват на черния пазар, където никой не пита откъде идват", каза Василиаду, цитирана от "Сега".

В анекса на доклад за трафика на хора, публикуван от ЕК, се посочва, че операциите по вземане на органи се извършват най-често в България и Швеция, трафикът на органи е основно в Италия.

За периода 2013-2014 г. в ЕС около 4000 души са разследвани за трафик на хора и малко над 3100 души са осъдени за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
men преди 7 години
евроПейските комисари от бриксел колко дечица са опоскали? случаят дютро се потулва и до днес. всичктие до един на ръководни постове са в кюпа. така биват и котрнолирани. преди време намериха и в бавария цял апартамент пълен с умрели и разфасовани бебета но и за този случай нищо не се чу. децата ни за тези изверги са секс играчки и донори. кога ше ги избесим?
5
1
 
9
 
! Отговори
8 преди 7 години
А НЯКОЙ ИНТЕРЕСУВА ЛИ СЕ КАКВО СТАВА С ДЕЦАТА ОТ ДОМОВЕТЕ,ОСИНОВЕНИ ОФИЦИАЛНО ОТ ЧУЖДЕНЦИ?!НАУЧАВАМЕ,ЧЕ СА ОСИНОВЕНИ И ОТВЕДЕНИ НЯКЪДЕ И ПОСЛЕ ПЪЛНО ЗАТЪМНЕНИЕ!
4
1
 
2
 
! Отговори
Quali преди 7 години
Bg Ikonomika...bg proizvidstvo...bg export...import...transport...sport
3
2
 
4
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Тъй то , когато алчността е водеща ...
2
22
 
7
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 години
Българите са хора с търговски нюх! С тях може да се прави всякакъв вид алъш-вериш! За пари продават майка си, за шепа - жена си, за две - децата си!! Отврат!!
1
5
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Чааие, шукарие.. мапирундии. Новите българчета.