От ЕП категорични: Турция не е готова за членство в ЕС!

В Брюксел обаче не се отказват от преговорите с Анкара
30 авг 2016 21:40,
65
От ЕП категорични: Турция не е готова за членство в ЕС!
Снимка: архив, Ройтерс

Турция не е готова за членство в ЕС и за сваляне на визите за пътуване в шенгенското пространство. Това стана ясно след заседание на външната комисия на Европейския парламент днес в Брюксел.

На него депутатите обсъдихана резултатите от мисията на шефа на комисията Елмар Брок и докладчика на ЕП за Турция Кати Пири в Анкара миналата седмица. Двамата бяха изпратени с благословията на шефа на парламента Мартин Шулц да проучат на място политическата ситуация след неуспешния опит за преврат от 15 юли.

Ако Турция иска да стане член на ЕС, тя трябва да е наясно, че ще трябва да спазва строги условия, каза Брок, който се обяви за продължаване на преговорите и дори за отваряне на още две преговорни глави.

Пири добави, че парламентът ще продължи да блокира свалянето на визите за турски граждани, докато не получи зелена светлина от Европейската комисия, че всички 72 условия за това са изпълнени. Доклад по въпроса се очаква през септември.

Брок, който е член на партията на германския канцлер Ангела Меркел, каза, че оставащите условия не са съществени и че турските власти са обещали бърз напредък с изключение на промяната на закона за борба с тероризма. Според него никой не настоявал сериозно визите да бъдат свалени от октомври.

ЕС иска определението за тероризъм да бъде стеснено, така че да не може да се използва за преследване на политически опоненти на властта и журналисти. Според Брок в момента, когато турското правителство се опитва да се справи с последиците от пуча, ще е трудно да се изпълни това условие, но Европа може да даде пътна карта на властите със срокове кога да се случи това. Срещу подобно обещание, турското правителство според него било склонно да спре заплахите, че ще пусне имигрантите към Европа. На 8 и 9 септември в Анкара ще бъдат върховният комисар на ЕС за външната политика Федерика Могерини и комисарят за разширяването Йоханес Хан, които щели да обсъдят как ще продължат отношенията между ЕС и Турция.

Елмар Брок Шефът определи като "глупава" идеята ЕС да се огради със стени, превръщайки членките си Гърция и Италия в лагери за имигранти. Ето защо според него Европа трябва да продължи да поддържа добри отношния с Турция и да се опита да я задържи в своя лагер, вместо да й позволи да отиде в друг, визирайки Русия. Брок добави, че срещите му с няколко турски министри и с премиера Йълдъръм са оставили в него впечатление, че Анкара ще продължи да спазва споразумението си с Европа за бежанците. Никой от членовете на турското правителство не поставил пред двамата пратеници на европарламента темата за връщането на смъртното наказание, за което се говореше ведна след опита за преврат.

Брок и Пири казаха, че ЕС подценява ефекта, който неуспешният опит за преврат е имал върху турското общество. Според Брок става дума за шок, предизвикан от разкриването на степента, до която гюленистите са успели да проникнат в обществото. Последователите на Фетула Гюлен развили тайни съюзи, които целели превземането на властта. Те се просмукали навътре в обществото чрез обучението на младите в обществото. Пири добави, че турското общество е силно травмирано от случилото се. Тя прогнозира, че преследването на гюленистите ще доведе до обтягане на отношенията между Турция и някои членки на ЕС.

Повечето колеги на Брок и Пири обаче говориха с тревога за развитието на ситуацията след преврата и за преследването на учители, писатели и журналисти. Британският консерватор Чарлз Танък обвини Меркел, че като се е обявила за поддържане на добри отношения с Ердоган, е ограничила възможностите за маневриране на европейската дипломация. Социалистите декларираха, че са срещу преврата, но и срещу контрапреврата и че споразумението за бежанците може да продължи, само ако и двете страни спазват ангажиментите си.

Пири и Брок увериха колегите си, че спазването на човешките права и върховенството на закона ще са решаващият тест за бъдещите отношения между ЕС и Турция. Вече имало разговори между Съвета на Европа и властите техни наблюдатели да следят за воденето на честни процеси срещу заговорниците от 15 юли. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Пускането на милиони бежанци от Турция е акт на война срещу ЕС. Стиска ли ти да водиш война с 23 държави или само си мечтаеш? Мечтите са без пари и те са единственото, което ви остана след загубите в Сирия и унижението пред Путин!
26
0
 
8
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Турция няма място в Европа.
25
4
 
0
 
! Отговори
Стига преди 7 години
Който иска, ще влезе. Такава е демократичната мечта, записана още в Библията - поискай и ще ти се даде
24
1
 
7
 
! Отговори
поглед в бъдещето преди 7 години
2018 год.Истанбул,Тюркийе.След като световните сили създадоха Велик Кюрдистан,армията в Турция възстана,свали диктатора Ердоган и подгони неговите подръжници.Хиляди от тях бяха обезглавени и главите им набучени на кол.Сайта на Днес.бг получи телеграма със съболезнования за блогъра ЯcTрeб,чиято глава бе намерена на градското бунище и изпратена на майка му в колет за 8 ми март.ЯcTрeб е известен с омразата си към българите и е много популярен в гей средите на Истамбул с прякор MаcTията.
23
2
 
2
 
! Отговори
поглед в бъдещето преди 7 години
2018 год.Истанбул,Тюркийе.След като световните сили създадоха Велик Кюрдистан,армията в Турция възстана,свали диктатора Ердоган и подгони неговите подръжници.Хиляди от тях бяха обезглавени и главите им набучени на кол.Сайта на Днес.бг получи телеграма със съболезнования за блогъра Ястреб,чиято глава бе намерена на градското бунище и изпратена на майка му в колет за 8 ми март.Ястреб e известен с омразата си към българите и е много популярен в гей средите на Истанбул с прякор МасTията<
22
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 7 години
Ти пусни вълкът в кошарата но с уговорка да спазва строги условия.Какви *** ни управляват.Та нали като пусните турците ще нахлуят и всички бежанци ведно с ислямисти и камикадзета.
21
3
 
12
 
! Отговори
КОМИНТЕРНА преди 7 години
ЕС през крив макарон за амуджите.Долу в Анадола ви е добре.Стойте си там!!!Гадорян скоро ще го убият с камъните.Чакаме новата арабска пролет.НЕка и Турция започне да диша свободно!!!
20
2
 
17
 
! Отговори
дц преди 7 години
Абе Турция в този ЕС , може би няма да влезе, но, както е тръгнало до 30 години на територията на Европа може да се появи Исламски ЕС!За тази цел Баба Меркел демонстрира завидно усърдие и старание!
19
25
 
7
 
! Отговори
Ястреб 1453 преди 7 години
Чавушоолу днес го каза много кратко и ясно: "От октомври визите трябва да се премахнат, иначе ...!" Еврогейталаците са толкова задръстени, че не могат да схванат, че вече козовете са в ръцте на Тюркийе! С 1 милион бежанци еврогейталаците са на.пика.ха и нас.ра.ха като пиян българин в гръцка таверна, пък какво ли ще стане, ако засили .... мммм ... 3-4 милиона?! И акаво ще стане с балканския бантустан булг.арис.тан ако толкова бежанци преминат през него ...
18
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС НЕ Е НА ДНЕВЕН РЕД В ТУРЦИЯ,ВСИЧКИ ИЗЛИЗАТ, ЗАЩО ТУРЦИЯ ТРЯБВА ДА ВЛИЗА,ВСИЧКИ АНКЕТИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ 70 % ОТ ТУРЦИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ЕС,ТУРЦИЯ ДА НАПРАВЯТ ОФИЦИАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ И ДА ПРИКЛЮЧАТ С ЕС :)))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6;Досущ както и твоята ***. А какво ще кажеш за: Независим Делиорман, Независими Родопи, Независима Македония, независима Източна Румелия, Независима Добруджа, ама то май не остана по-вече?" Не замервайте с камъни къщата на съседа ако и вашата е стъклена " Народна поговорка....
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, не е готова нито за еврочленството нито за сваляне на визите. Как може една държава, в която почти 100 000 нейните граждани са под репресии с много тъмни и непрозрачни основания, да бъде част от Европа?
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До boyko.uzunov; Дурак
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Джеймс Брук;Дурак
13
0
 
15
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Какъв ви е проблема с условието на Турция относно визите и бежанците?! В Турция война няма. България е държава, и като такава ТРЯБВА да има държавна граница! Тази държавна граница трябва да се охранява и пази!!!!!!!!!!!!!!!! Още повече, е външна граница на ЕС! Е, защо България нито има нормална държавна граница, нито се охранява и пази?! Някой да си понесе заслуженото и да се спрат тези уговорки с когото и да било!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре сега отколкото след време сами да влезат в пущинак.
11
14
 
6
 
! Отговори
турчина Мехмед преди 7 години
Ние турците сме българи бе, защо не ни щете?
10
3
 
8
 
! Отговори
Джеймс Брук преди 7 години
По начало ако бялата колонизация владееше света, света щеше да е по-цивилизован. Сега арабски, турски и тн. мюсю.лмански страни нямаше да има.
9
9
 
6
 
! Отговори
Распутин преди 7 години
По-добре Ердоган да е с Европа, отколкото с Путин. Брюксел също знае да извива ръце - справка Ципрас и Гърция
8
2
 
9
 
! Отговори
Професор пожарникар преди 7 години
Истерията с визите е доста изкуствена. Първо защо визи ще се издават само на притежатели на нови биометрични паспорти, каквито Турция още не издава. И второ, Ердоган ще използва възможността за пътуване в Европа като вътрешнополитическо оръжие за печелене на последователи и укрепване на власт. Така че далеч не всички турски граждани ще получат нови паспорти, за да си вадят визи