Войникът гей – под закрила и на прицел в Бундесвера

17 000 от над 260-те хил. души в германската армия са хомосексуалисти
31 яну 2017 21:51, Елка Василева
59
Войникът гей – под закрила и на прицел в Бундесвера
Снимка: архив, Reuters

Подобно на повечето армии, германският Бундесвер е доминирана от мъже институция, в която е широкоразпространена хомофобията, въпреки че през последните години има известен напредък. За някои това е неудобен въпрос, но сега министерството на отбраната поставя сексуалните различия на дневен ред, пише ДПА.

Тъй като е гей, войникът от германските сухопътни сили Маркус Ото отдавна живее в страх, пазейки своята тайна от мъжете около себе си цели шест години.

33-годишният капитан се сблъсква с предразсъдъци от всички страни под формата на хомофобски забележки и шеги и понася стоически обидните подхвърляния.

"Никога не знаеш напълно дали това е сериозно или е просто мъжкарско поведение", казва Ото, който живеел в страх да не бъде изгонен. "Беше невероятно напрежение."

Доминираният от мъже Бундесвер е изминал дълъг път през десетилетията, откакто е бил създаден през 1955 г. като отбранителна сила на прохождащата западногерманска държава, но предразсъдъците все още са дълбоко залегнали.

"Въпросът остава табу", казва Ото, като обвинява висшите офицери, че отказват изобщо да обсъждат темата, макар тя да засяга хиляди войници.

"Хората като нас са повече, отколкото командващите офицери са готови да признаят", казва той.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен сега възприема решителна позиция по въпроса. Войниците не трябва да бъдат подлагани на шеги и подигравки, "независимо откъде идват, независимо кого обичат, независимо в какво вярват", заяви наскоро тя пред германския парламент.

Фон дер Лайен се стреми да привлече вниманието към въпроса на започнал днес в Берлин семинар с цел да се повиши осъзнаването на тази тема в армията.

В изявление на министерството се казва, че на събитието са поканени над 200 високопоставени фигури от областта на политиката, бизнеса, гражданското общество и армията.

Макар да няма точни данни за сексуалните различия в Бундесвера, въз основа на средни оценки за германското население като цяло може да се предполага, че около 17 000 от над 260-те хиляди служители, както военни, така и цивилни, работещи в Бундесвера, принадлежат към сексуално малцинство.

"Във всеки случай те представляват значима група във въоръжените сили", казва в изявление министерството.

Много от тях се пазят да не заявяват открито своята сексуалност, въпреки че през последните 15 години в Бундесвера има работна група, ангажирана с интересите на хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните хора.

Сдружението има само 130 членове. Ото го оглавява и отдавна се бори да създаде официална позиция за координация по въпросите на различията, каквато практика има в света на бизнеса.

Бундесверът отчаяно се нуждае от хора, особено след отмяната на задължителната военна служба през 2011 г. "Ако искаме да бъде модерен работодател, това е част от въпроса", казва той.

Въпреки това в армията е широкоразпространена дискриминацията срещу гейовете.

Трудно е да спреш Ото, щом започне да говори за ежедневните преживявания на хомосексуалните войници.

Той си спомня как командващ офицер се оплакал, че вероятно не можело помощник-инструктор гей да бъде оставен да се занимава с новобранци, а военноморски офицер бил сметнат за опасен за сигурността, защото бил гей.

Новобранец във военноморско техническо училище казал на своя инструктор гей: "В Русия щяха да застрелят някой такъв."

Ото казва, че макар сега откритата дискриминация да е изключение, "много случаи не стигат до командващите офицери".

Годишен доклад на военния омбудсман разкрива малко случаи на дискриминация срещу гейове.

В настоящия доклад военнослужеща лесбийка се оплаква от офицер, който вече е напуснал Бундесвера и се е заел с политика. Според доклада той й казал: "Ти дори би могла да минеш за жена."

Не всички приветстват инициативата на Фон дер Лайен за сексуалните различия. Противниците казват, че Бундесверът има по-важни проблеми, включително лошо оборудване и работа, с която не може да се справи.

Но капитан Ото с нетърпение очаква семинара в Берлин, а дебатите са привлекли 10 нови членове в неговата работна група през последните седмици.

А след като се е разкрил, той може да изявява своята сексуалност в свободното си време. "Не съжалявам за това решение и дори не чувам какво се говори зад гърба ми."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Отто фон Бисмарк преди 5 години
Бундесшвестерът няма да го бъде, както и Германистан. Почнат ли с привилегии, закрили и тем подобни либерастки тъпотии спрямо едно малцинство, което зорлем искат да развъждат, няма да има и нужната спойка и доверие в една единна, а не разединена армия.
41
0
 
6
 
! Отговори
шопето преди 7 години
До Анонимен 50 най-много гейове има в РусияАйдааа, ощи еден дека е одил у Русиата да упознай гейовете, па явно опит има от америчкото, щом като и процентата мое а смета.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и тия смятат че имат армия / ужас
39
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Процентно погледнато най-много гейове има в Русия. Какво правят тия гейове в руската армия мога само да гадая. Но щом нищо не се чува за тях значи им е добре.
38
1
 
7
 
! Отговори
GAY BANYO преди 7 години
EEEEH PONE ARMIQ OT GEYOVE DA BQHME SI IMALI. VSI4KITE NI GEYOVE SI ZAMINAHA V GERMANIQTA
37
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешно е как общата представа за геовете е някакви лигочи слаботелесни когато в реалноста има такива на които много ще се замислите преди да бъзикате защото в противен случай ще ви извият врата като на пилец...
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До турчинама поне имат армия. ние и толкова нямаме
35
1
 
18
 
! Отговори
а преди 7 години
преди войските само убиваха сега преди да ви убият може да ви...:)
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А депутата гей !??? Него кой ще го закриля ?
33
2
 
9
 
! Отговори
Серьожа преди 7 години
Оох котьоо.
32
1
 
13
 
! Отговори
SeveN преди 7 години
Пеперудковци :)
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямат мъже и затова приемат имигранти По старите помните колко *** и араби преди 45г бяха привлечени в Англия и северните страни
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаше един закон в американската армия "Не казвай не питай"Т.е никой не казва какъв е никой не пита.Но откакто отпадна този закон се установи,че повечето американски войници са гейове.И заедно с бундесгеьовете тръгнали срещу руснаците.Ха ха ха.
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е тия затова загубиха две световни войни.
28
0
 
4
 
! Отговори
усмивка преди 7 години
До АнонименА ако пилота и той е гей и изпрати сигнал на гея зад пулта на ПВО тогава какво - няма да бъде изстреляна ракетата ? :) ли двамата гея ще си насрочат омантична среща вечерта на неутрална територия :)
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, майтап - майтап, ама да не попадне човек в плен на взвод гейове, че .... м...да!
26
1
 
25
 
! Отговори
Сатанаил преди 7 години
Имам пресантиман че май има епидемия от *** ра стия! Дано да греша амаааа.... Тия западни армии май ако се ступат с ИД на ачик и ще ядат яко бой. Срамота
25
5
 
24
 
! Отговори
До 34 преди 7 години
Единия е сбъркан с мозъка и харесва мъже. Другия е същото, ама е още по-сбъркан и се мисли за жена. И двете разновидности са силно склонни към самоубийство.
24
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ааа не се учудвам. В Германия е пълно с гейове и всякакви извратеняци. Днешните немци нямат нищо общо с тези преди 100г.
23
1
 
15
 
! Отговори
6676767 преди 7 години
*** никога не бива да се насърчава, а модерните *** само това се мъчат да правят. Гейски организации, гейски прояви, гейски права, толерантност и т.н. Кой войник ще се взима насериозно в гей армия със сериозна бройка жени ?