Туск предлага "гъвкаво" удължаване на срока за Brexit-а

Планът му трябва да бъде утвърден от срещата на върха
5 апр 2019 12:15, Елка Василева
12
Туск предлага  "гъвкаво" удължаване на срока за Brexit-а
Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Великобритания план за 12-месечно "гъвкаво" удължаване на срока за Brexit-а, предаде Би Би Си.

Планът ще позволи на страната да напусне ЕС по-бързо, ако британският парламент ратифицира споразумение. Той обаче трябва да бъде утвърден на срещата на върха на европейските лидери следващата седмица.

Очаква се консерваторите да продължат преговорите си с Лейбъристката партия днес. Канцеларията на правителството заяви вчера, че техническите преговори с опозицията са били продуктивни и ще продължат.

Още по темата

Очаква се Великобритания да напусне ЕС на 12 април, ако британските депутати не одобрят споразумение за оттегляне. Британският премиер Тереза Мей е заявявала, че ще се наложи допълнително отлагане на Brexit-а, за да се избегне напускане на ЕС без споразумение - вариант, който според европейските лидери и много британски депутати би довел до затруднения за бизнеса и проблеми по пристанищата.

Мей обаче настоява всяко отлагане да бъде възможно най-кратко, пише БТА. С тази цел тя и Корбин ще трябва да се споразумеят за предложение, по което депутатите да гласуват преди 10 април, когато се очаква лидерите на ЕС да разгледат исканията за удължаване на срока. Ако Мей и Корбин не се споразумеят, правителството ще подложи на гласуване в парламента различни варианти, за да могат депутатите да определят по-нататъшния курс.

Главният юридически съветник на правителството Джефри Кокс заяви пред Би Би Си, че в този случай ще се наложи Великобритания да приеме удължаването, предложено от ЕС, което вероятно "ще бъде по-дълго от няколко седмици или месеци". Европейските лидери обаче са разделени по въпроса дали и как да предоставят на Лондон ново удължаване на срока.

Според високопоставен източник от Брюксел обаче Туск смята, че е намерил отговор. Гъвкавата схема, която той смята да предложи, ще избегне необходимостта ЕС да разглежда на всеки няколко седмици британски искания за кратки удължавания на срока, заявява източникът на Би Би Си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Доналд ТускBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И заради тия ще трябва да се правят нови частични избори за европарламент. Кой ще плаща? Да си заминават още на 12 април и толкова. Имаха три години да се споразумеят, сега се пазарят като *** за 3 дни.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама тези още ли са в ЕС?
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
англичаните искаха твърд Брекзит, така че да излизат, защото вече са в нарушение - трябваше да са излезли с или без сделка на 29 Март. НЕ ИСКАМЕ АНГЛИЯ В ЕС!
8
3
 
9
 
! Отговори
Здрасти преди 5 години
Ес се изложи с тези 12м още оГерб ако бяха казали има махате пакета макарон или слагаме вето и британия остава някъде в пространството
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туск- миличък,поне досега беше в час.Моля Ви, послушайте г- н Юнкер.До12ти и бии камбаната.Тия отлагания сакъчове,с които ще ни дресират.Кой щеплаща духовния сакатлък.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече и на мен ми се прииска да изезем от ЕС, няма такава излагация, иде ми дойде ми... и от страна на англия и от страна на великите европейски лидери, да се махат всички най добре.
5
4
 
20
 
! Отговори
dдфсф преди 5 години
Шут в меките части за англичаните. Изключително много дразнят вече. Европа да покаже най-накрая малко топки и да ги изрита като мръсни котета.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти му викаш чиба бе то само отлагания иска.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам за ЕС! Как да уважаваш меки китки? Как да не си помислиш, че всичко е един голям фалш? Ако тези връзки не спрат, изборите за ЕП ще бъдат с изненадващ резултат!
2
2
 
27
 
! Отговори
Цезар преди 5 години
Да излизат без никакви отстъпки повече
1
4
 
36
 
! Отговори
3 год преди 5 години
Тази пакистанска сапунка взе да дразни изключително много вече!