Уроците за всички от случая "Щрахе": Който скача в блатото...

Какъв извод трябва да си извадят европейските лидери?
Обновена: 20 май 2019 08:15 | 19 май 2019 12:50,
70
Уроците за всички от случая "Щрахе": Който скача в блатото...
Снимка: БТА

Видеото от Ибиса, заснето по време на тайна среща на австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе с представителка на предполагаем руски олигарх, е ценен материал. В него виждаме вече бившия лидер на Австрийската партия на свободата - пльоснал се на дивана, подпийнал и освободен от задръжки. Тези кадри са скъп дар за неговите политически противници. Те бяха и сериозно предупреждение към канцлера Себастиан Курц. Предупреждение, на което той вече реагира. Курц обяви, че ще бъдат свикани предсрочни избори и заяви, че коалицията с партията на Щрахе вече е невъзможна, пише Барбара Везел за Deutsche Welle.

Това не е първият скандал в Австрия

Всъщност, видеото от 2017 не ни поднесе кой знае какви големи изненади. То не разкри нови черти от характера на Щрахе и партийните му другари. Изненадващи са може би само размерите на нахалството и безочливостта, с които лидерът на Партията на свободата обещава обществени поръчки на руски инвеститори като услуга в замяна на финансова помощ за предизборната кампания на партията му, както и включването на един голям австрийски вестник в схемата. В това видео Щрахе се държи така, сякаш той притежава цялата Алпийска република, включително и гражданите ѝ.

Още по темата

Тези разкрития се появиха след редица други скандали, поставили правителството във Виена под силен натиск. Например информацията за това, че членове на Партията на свободата поддържат връзки с член на антиимигрантското Движение за идентичност, за когото се предполага, че е получавал пари от извършителя на нападенията в новозеландския град Крайстчърч.

Щрахе хвърли оставка през сълзи, бил жертва на "политическо убийство"

Преди време друг политик от партията на Щрахе си позволи да сравни хора с мишки. Освен това стана известно, че бирени вечеринки в партиен кръг са преминавали под звуците на националсоциалистически музикални произведения. Списъкът с подобни скандални прояви е безкраен. Австрийската партия на свободата открай време се движи извън спектъра на демократичните партии. Тя съвсем осъзнато спря да се разграничава от неонацистите и други дяснорадикални групировки.

Удар за десните в Европейския парламент

Аферата "Щрахе" е удар за планирания алианс на десните партии в следващия ЕП. Техните лидери сега вдигат рамене и се представят или като жертва на някаква мръсна кампания, или като нямащи нищо общо със случая. Само че случаят с Австрийската партия на свободата напомня отново, че тези партии не искат реформи, а разединяване на ЕС. Той напомни и това: че техният политически модел се корени отчасти в Русия, отчасти във фашизма.

По време на обиколките в рамките на своята предизборна кампания шпиценкандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер се дистанцира от скандалите в Австрия. Открай време той казва, че левите и десни екстремисти и популисти не са решение. Защо обаче Вебер говори и за леви, когато тук съвсем ясно става дума за крайнодесни? И защо дистанцирането му все пак изглежда по-скоро вяло?

За съжаление, точно Манфред Вебер беше този, който години наред крепеше възхода на Виктор Орбан в Унгария - премиера, който вече открито се бори срещу европейските норми и ценности. И за съжаление, точно Орбан послужи за пример на Салвини и останалите, които сега копират рецептата му за успех.

Австрийският вицеканцлер искал дарения от рускиня

Нима Манфред Вебер вече се срамува и затова предпочита да мълчи относно австрийския скандал? Крайно време е да осъзнае какво се случва в десния ъгъл на ЕП, както и това, че не може да си позволи да прави политически сделки с тези партии.

Който скача в блатото, няма как да не се изцапа

Австрийският канцлер Себастиан Курц явно вярваше, че може спокойно да управлява с Партията на свободата. Само че в последно време тя му усложни живота. Курц искаше да запази достоверността си. Но Щрахе и сие изтикваха коалицията все повече в крайнодясното пространство. Канцлерът трябваше да осъзнае много по-рано, че този съюз няма как да просъществува. 

Всъщност, всичко е много простичко: който скача в блатото, няма как да не се изцапа. Който вярва, че може да се уповава на крайнодесни и неонацистки приятелчета, се превръща в полезен идиот. Не може да има правителствени коалиции с хора, които наричат западните демокрации "упадъчни" и мечтаят за диктатура в стил "Путин".

Случаят с видеото на Щрахе е сериозно предупреждение към всички консеравтори в Европа, които си мислят, че могат да управляват с националпопулисти и да оцелеят като демократи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
3
 
! Отговори
Romeo преди 4 години
Когато Европа се напълни с още повече неработещи и бързоразможаващи се специалисти от Африка и Арабския свят и социалните каси фалират, със сигурност ще дойде и истинската демокрация.
61
1
 
4
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
Първо няма как да не позлорадствам с размахващите ни пръст за корупция и свобода на словото (за справка България е на 110 място по свобода на словото, а Австрия е в топ 10...)Но не мога да не си задам въпроса (който явно никой в страна с такава висока свобода на словото не си задава):Ако въпросният запис е направен 3 месеца преди парламентарните избори, какво е спряло доблесните му автори да го публикуват. Защо са допуснали това управление.И какво ги е накарало сега да го побликуват?
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И този като нашите националисти. Като почнеш от сидер ага и стигнеш до каракчан мезонет паша.
59
2
 
4
 
! Отговори
Чекор преди 4 години
Най ми е интересно кой направи записа и ги врътна така австрийските ***!
58
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че е за уволнение спор няма. Въпреки че не извършил нищо такова след видеото. По-големия скандал обаче ще е ако се окаже че тая "рускиня" и камерите са поставени от службите.
57
0
 
16
 
! Отговори
kreti преди 4 години
Човека все пак искара късмет и е жив, не го самокатострофираха като Йорг Хайдер, предшественика му! Който почина в много странна катастрофа!
56
1
 
6
 
! Отговори
kreti преди 4 години
Извода е че Мосад или Ми6 го прецакаха за да има повече *** и да не се прави реална политика никаде! Виж *** като Асфалт Па6а и Мамито на бежанците са добре до6ли!
55
1
 
7
 
! Отговори
wqw преди 4 години
в нашето правилтество са 3 подобни партийки
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kasmetlia, aide obratno na ibica...
53
8
 
5
 
! Отговори
Моето скромно мнение преди 4 години
До АнонименАко спазваш закона и десет тайни служби не могат да ти скроят такава постановка !Просто е А и случката е още едно доказателство , че има справедливост !
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изводите са: като пречиш на големите, те те съсипват!В случая участват американците и немските тайни служби и го скрояват този "скандал". При френските избори премахнаха най-надежнияя кандидат и сложиха този *** Саркози.
51
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата русофилска Мафия е продажна...Българите помнят как русофилите-комунисти искаха да "съединят" България към руския Гулаг !Те са готови и майчиното си мляко да продадат за власт и пари !
50
21
 
14
 
! Отговори
шш преди 4 години
Такива пишман патриоти ги има из цяла Европа.Кремълски слуги!
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички лидери националистите в ЕС са назначени от ЦРУ.. Това се прави с цел скритите националисти да се покажат и да бъдат наказани .. В Германия казват , че членуването в националистическа партия пречи на кариерата .. т.е. ЦРУ управлява кариерата на човеците.. За лидери на националистите ЦРУ избира морално деградирали, шизофреници.. Бича никога не е бил за лидерите те са шпиони на ЦРУ , а обик. членове на такива са партии са без работа , и кариера..
48
7
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Щрахе имаше глупостта да се остави да го сготвят в собствен сос. А Манфред Вебер е пореден ястреб и слуга на Америка. Обещал е, че ще спре "северен поток" и е верен бли.зач на Тръмпи. Тепърва Европа ще пропищи от Вебер.
47
5
 
17
 
! Отговори
АзГ преди 4 години
25 000 лобисти в Брюксел КУПУВАТ политиците на ЕС !!! Последните променят след това закони, параграфи и регулации в интерес на лопбитата от много индустрии, селско стопанство, военна промишленост, здравоопазване и т.н.
46
8
 
19
 
! Отговори
до Боряна преди 4 години
Защо не разкрийте АВТОРИТЕ на тази *** кампания, скроена и изпълнена отлично от противниците на Партията на Свободата ? Не оправдавам Щрахе, но защо този компромат от 2017 г. излиза на бял свят точно 1 седмица преди изборите за Европейски Парламент ? Сигурно е случайност. Една корекция: дамата на срещата се се представила за ЛАТВИЙКА, а не рускиня, като богата роднина на руски олигарх.
45
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия отдавна си купува европески политици.Крайнодесните са продажни,което се доказва непрекъснато.Това е стилът на КГБ,правят записи за всеки,с който "работят" и така го държат в подчинение.Щатите са се добрали до записите и са ги публикували,може би.Може и Русия да не е доволна от Щрахе,ако не си е изпълнил обещанието и да го е пуснала по течението.
44
4
 
24
 
! Отговори
АfD Германия преди 4 години
Германската Министърка на Войната и приятелка на Меркел е раздала 200 000 000 Евро нна съмнителни "консултанти" през миналата година, без държавни поръчки. Това не е ли корупция А за ремонта на тримачтовия учебен военен платноход Горх Кох от предвидените 10 милиона, разходите скочиха на 135 милиона евро и сег амай ще го дадат за скрап. Министерлата Урзула фон дер Лайен не подава оставка. Правете си изводи за корупцията в Германия, както и за измислените т.н. "европейски ценности".
43
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изводът е,че колкото по-далеч от Русия,толкова по-близо до цивилизацията.Рсия е криминална държава и бизнес-контактите с нея,водят до криминални практики.Както и зависимост от руските служби.