Без сделка по-добре от лоша сделка...Brexit при Борис Джонсън

Ще има ли нов план за излизането на Великобритания от ЕС?
Обновена: 25 юли 2019 19:46 | 25 юли 2019 19:46, Камелия Цветанова
31
Без сделка по-добре от лоша сделка...Brexit при Борис Джонсън
Снимка: Reuters, архив

В света на Брекзит, който често предизвиква разделение между "тях и нас", е лесно да забравим, че като оставим настрана Брекзит, лидерите от Европейския съюз все още смятат Великобритания за близък партньор и съюзник. Техните поздравителни послания към Борис Джонсън от цяла Европа вчера, особено от френския президент Еманюел Макрон, са навременно напомняне за това, пише Би Би Си.

Каквото и да се случи с Брекзит, Франция, Германия, Полша и други все още силно се надяват да работят в тясно сътрудничество с Великобритания по международни въпроси като санкциите срещу Русия, Иран и защитата на правата на човека. На световната сцена ЕС смята Великобритания за част от добрите.

Но приветственият тон на лидерите от ЕС, представляващ в крайна сметка дипломатическа учтивост, не бива да бъде погрешно разбиран, когато става дума за Брекзит и министър-председателството на Борис Джонсън.

Поканите от ЕС към новия министър-председател за "конструктивна" съвместна работа не показват готовност за приемане на каквито и да е възможни искания на новия министър-председател от гледна точка на промени в сделката за Брекзит.

ОПТИМИСТИ И ПЕСИМИСТИ

Влиятелна фигура от ЕС каза, че в момента в ЕС има две идейни школи, когато става дума за Борис Джонсън:
Номер 1: тези, които смятат, че след своето встъпване в длъжност той ще смекчи реториката си. Тези оптимисти в ЕС смятат, че като главен архитект на Брекзита Джонсън е в най-добра позиция да убеди парламента да приеме компромисна сделка. Те също така се надяват, че след като толкова много време е копнял да бъде министър-председател, Борис Джонсън в крайна сметка няма да иска да рискува новото си министър-председателство, като пристъпи към Брекзит без сделка през есента.

Идейна школа номер 2: тези, които предсказват "продължение в стил Варуфакис". Тези песимисти в ЕС предсказват "множество безсмислено срещи" с министър-председателя Джонсън, какъвто смятат, че е бил случаят с противоречивия финансов министър на Гърция в разгара на гръцката дългова криза. Те мислят, че резултатът ще е Брекзит без сделка.

Първо и най-важно обаче е, че ЕС чака да види в кои фигури ще се вслушва Борис Джонсън като министър-председател.

"Едва тогава можем да започнем да разбираме каква ще бъде стратегията на Борис Джонсън за Брекзит", коментира пред мен дипломат от ЕС. "Досега чуваме само лозунги."

БЕЗ СДЕЛКА ИЛИ ЛОША СДЕЛКА

ЕС естествено вече е запознат с т.нар. ядрена стратегия на Джонсън - да се покаже на ЕС, че той съвсем сериозно възнамерява да извърши Брекзит без сделка. Той знае, че лидерите от ЕС много повече биха предпочели съгласуван Брекзит. Той, изглежда, смята, че правдоподобната заплаха за вариант без сделка ще предизвика коренно преосмисляне в Брюксел.

Но проблемът със заплахата да няма сделка е в това, че и другата страна мисли по този начин.

Лидерите от ЕС също мислят, че е по-добре да няма сделка, отколкото да има лоша сделка. За тях. И смятат, че са много по-подготвени.

Борис Джонсън е прав. ЕС има повече възможности за маневриране по сделката за Брекзит, отколкото е искал да покаже досега, но също така мисля, че Джонсън надценява гъвкавостта на ЕС.

Европейските лидери няма да искат да приемат компромиси за Брекзит, които в крайна сметка ще им навредят.
Промени ще бъдат приветствани само ако лидерите от ЕС преценят, че те са приложими, и ако бъдат убедени, че новият министър-председател разполага с мнозинство в парламента, за да постигне одобрение на сделката за Брекзит веднъж завинаги.

А макар да са възможни ограничени промени по гарантирането на предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия, ако Дъблин е готов на това, идеята на Борис Джонсън за пълно изоставяне на предпазния механизъм е почти немислима за Брюксел.

Лидерите от ЕС искат да предпазят своя единен пазар от неподлежащи на регулация контрабандни стоки. В случая става дума за нещо повече от Брекзит, повече от мирния процес в Северна Ирландия. Целостта на единния пазар е крайъгълен камък на успеха на ЕС като търговски блок.

Лидерите от ЕС също така няма да искат да изглежда, че изоставят Ирландия. По-малките държави членки сега са сила, с която ЕС трябва да се съобразява - те работят заедно за създаване на противотежест на френско-германското влияние, след като Великобритания се готви да напусне общността. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Sail Away Sweet Sister
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая физиономия много ще подхожда на някоя лудница....
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко друго дават какво се случава по света ,но протестите никой не ги дава ,да видят хората че всеки ден има протестиращи но по-добре у нас да се дават само удобните новини ! Или ако ги дадат то е за 1 мин. кой видял видял....
22
1
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
дори да има сделка, то това ще е сделка между световни бандити.
21
3
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
брюксел е понятие толкова отдалечено за европейския данъкоплатец, колкото *** диктатурата можа да го направи, чрез пропагандата си евтина, продажна и най-паче долнопробна. или си мислите, че ако питате някого от улицата, дали е за ес и той ви отговори с "да", то той има най-бегла представа какви мътни и кървави се вършат в брюксел? хахахаа...
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоо не може да върви в права линия по пътя Брекзит щял да доставя. То това да не е като да си кмет на Лондон, една напълно излишна позиция. В Лондон "въведоха" кмет през 2000г. и тази позиция е напълно парадна.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И са, като са надруса, копче не могат му каза.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борка, не се давай на джендърите ами им покажи хард ***.
17
1
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Бившите империи пари взимат, но пари не дават, затова са и добре...
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с Турчина Борис към светли бъднини
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борис Дали, Борис Джонсън, Борис Бойков...
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя трябва да мине на технически преглед, че централният му процесор срърже яко. В така наречените "демокрации " сащ и англия няма преки избори. Прецедента и министър предсердателя падат от небето (мафията).
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От световна империя ингилизите ще станат световна колония
12
2
 
13
 
! Отговори
Марая Гейбриъл преди 4 години
много ме е яд, че няма да мога да Дигитализирам Цифровизацията и Цифровизирам Дигитализацията на Великобритания.
11
15
 
8
 
! Отговори
пр0рок преди 4 години
до края на Вторият Мандат на Тръмп от ЕС нищо няма да е останало - ще е една икономическа пустиня пълна с африканци и ислямисти, помнете ми думите! За същото време Великобритания с помоща на САЩ ще е във Възход и Просперитет!
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
боли ме за английската надменност и склонност към самозалъгване.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ишиаса съсипа ЕС, но по-лошото е че ГЕРБ съсипа БГ
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми хубаво, но не виждам какъв е проблема. Англичаните по тяхно желание излизат от по-голям пазар от техния национален. Просто и ЕС е уморен да купува "британски стоки" от Азия без мита.
7
6
 
6
 
! Отговори
Борис е Велик преди 4 години
Само така, Мачкай Комунистите в Брюксел!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе, изключете ги накрая тия наглобританци от ЕС, какво ги чакате да ви въртят утре ще излизаме, утре няма да излизаме?!? егати детската история! нали има договор и там пише, ако не излязат до еди кой си ден и до еди кой си час и автоматично се считат за излезли?!? защо още са в ЕС?