ЕК разреши ограничено сътрудничество между предприятията

Мярката ще действа докато трае заразата с коронавируса
8 апр 2020 22:30, Павел Гълъбов
3
ЕК разреши ограничено сътрудничество между предприятията
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия публикува съобщение за Временна рамка, с което предоставя насоки в областта на антитръстовото законодателство за предприятията, които си сътрудничат в отговор на неотложните ситуации, свързани с избухналата зараза с коронавируса, съобщава пресцентърът на ЕК.

Още по темата
 

В този контекст Комисията издава също „писмо за ненамеса“, касаещо конкретен проект за сътрудничество, чиято цел да се избегне недостигът на критични за болниците лекарства. Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду представя днес също насоки за оптимизиране на предлагането и наличността на лекарства, докато трае избухналата зараза с коронавируса.

Временната рамка има за цел да предостави антитръстови насоки на предприятията, които желаят да си сътрудничат и да координират своите дейности временно, за да се увеличи производството по най-ефективния начин и да се оптимизират доставките, по-специално за лекарствата, спешно необходими на болниците. По-специално в Съобщението относно Временната рамка се обясняват основните критерии, които Комисията ще следва, когато оценява тези възможни проекти за сътрудничество.

Дружествата трябва сами да оценят законността на своите споразумения и практики и носят отговорност за тази оценка. Като се има предвид обаче извънредната ситуация, Комисията си сътрудничи с предприятия и търговски асоциации, за да им помогне да оценят законосъобразността на своите планове за сътрудничество и да въведат подходящи гаранции срещу евентуални антиконкурентни последици в по-дългосрочен план. В повечето случаи са достатъчни устните указания, които Комисията може да даде или вече дава на предприятията през последните седмици. Комисията обаче е готова също така да предостави по изключение на предприятията писмено уверение (писмо за ненамеса) по конкретни проекти за сътрудничество, които трябва да бъдат изпълнени бързо за успешното справяне с избухналата зараза с коронавируса.

В същото време Комисията подчертава, че при тези изключителни обстоятелства по-важно от всякога е предприятията и потребителите да получават закрила съгласно законодателството в областта на конкуренцията. Поради това тя ще продължи да следи отблизо и активно развитието на съответните пазари, за да уличава предприятията, които се възползват от настоящата ситуация, за да нарушат антитръстовото законодателство на ЕС.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Става дума за частична отмяна на антитръстовото законодателство.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой нормален разбра ли за какво става дума?
1
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Целта на либерланите глобалисти в ес е да се ликвидира конкуренцията. Лицемерните бюрократи в брюксел приеха някакви закони, удобни на монополистите, които им дават контрол и работа за калинките създавайки някакъв регулиран пазар.
И сега тези закони се оказва, че пречат.
Уродливо недоносче е ес.