Евродепутат за COVID-19: Да не се допуска затварянето от март

ЕС да хармонизира критериите си, иска Андрей Ковачев
31 авг 2020 12:00, Анисия Иванова
9

В Берлин, Лондон и Париж хиляди протестираха срещу мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. Протестите се проведоха, въпреки че в Германия броят на новозаразените се увеличава, а в някои части на Великобритания строгите мерки отпаднаха. Как Европа гледа на събитията у нас?

"Тази седмица в Комисията по вътрешен пазар ще обсъждаме какво ще се случва на европейско ниво - не може всяка държава да решава сама кога да затваря граници, без да координира с другите. Трябва да има хармонизиране на критериите кои страни са рискови, да не са различни правилата и критериите в различните страни", каза за "България сутрин" евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

По думите му много от страните членки не желаят да се координират с ЕС, затова и не може да се прокара засега единен медицински протокол.

Ако искаме да сме подготвени, трябва да имаме ефективни правила, но да не рискуваме наново нашата икономика и правата ни за свободно придвижване в ЕС. Трябва да предотвратим ситуацията, която беше през март-април, когато европейската икономика беше затворена. Експертите трябва да кажат кое е най-доброто решение - да не се затваря икономиката, но в същото време да се ограничи разпространението на коронавируса", отбеляза Ковачев.

Според него всяка страна има собствени критерии, което води до непредвидимост за икономиките и за гражданите.

"Лично призовах Урсула фон дер Лайен да направи обръщение, че ЕС съществува, има план и страните членки биха се съобразили с него. Защо да няма единен формуляр за пътуване в ЕС? Има различни условия за различните страни в момента, а това трябва да бъде хармонизирано", изтъкна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП в ефира на Bulgaria ON AIR.

Андрей Ковачев добави, че ЕК играе много важна роля, не само с финансовите средства, но и като събира бази данни и ги предоставя на страните членки.

"ЕК предостави на няколко европейски фирми финансиране за разработка на ваксина срещу Ковид-19. Трябва да се разяснява с научни факти какви са рисковете и добрите страни на една такава ваксинация. Винаги сме били за върховенство на закона, право е на всеки да протестира", заключи Ковачев.


9
Още от ЕС
300 арестувани след "антикорона" протест в Берлин
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прав е човека, това блокиране на икономиката е най-голямата гр сешка в историята! Мерките срещу вируса нанесоха много повече вреди, отколкото би причинил самия вирус. Стотици ХИЛЯДИ безработни, заради стотици починали. Няма по-сбъркана политика!
6
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
"Лично призовах Урсула фон дер Лайен да направи обръщение, че ЕС съществува..." - МУ ХА ХА ХА...
5
2
 
13
 
! Отговори
м,да преди 2 седмици
Прав е Ковачев! Такива тъпи мерки като тези на Боко с КПП и приказки за чувалите с трупове, не трябва да се повтарят!
4
2
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 седмици
Ако Борисов падне от Власт и има Предсрочни Избори - Трябва да се Отзоват всички БГ Евродепутати - само излагат България - събрали са се от Кол и Въже .
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

",къде е вируса ?"

Както виждаш - умират по 50-ина на седмица. До следващото лято ще сме изпълнили нормата от 2000
2
8
 
4
 
! Отговори
Баи преди 2 седмици
Дано го поздрави ковида и от болницата да ги расправя тия , за недопускане на затварянето от март
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кво затваряне бря ,***,на морето е пълно с хора,как така няма болни по черноморието)кръчми,дискотеки,барове,с на плажа!!а в хотелите и техните басейни един до друг ,къде е вируса ?