Всеки втори иска по-голям бюджет на ЕС за преодоляване на пандемията

77% настояват парите да се обвържат с върховенството на закона
15
Всеки втори иска по-голям бюджет на ЕС за преодоляване на пандемията
Снимка: Pixabay

Мнозинството от гражданите на ЕС подкрепят по-голям бюджет на ЕС за преодоляване на пандемията. Общественото здраве е основен приоритет, следван от икономическото възстановяване и изменението на климата.
 
В ново анкетно проучване, поръчано от Европейския парламент и проведено в началото на октомври 2020 г., почти осем от всеки десет респонденти (77 %) в целия ЕС подкрепят идеята, че ЕС трябва да предоставя средства на държавите членки само при условие че националното правителство прилага принципите на правовата държава и демокрацията. Най-малко седем от всеки десет респонденти са съгласни с това твърдение в 26 държави членки на ЕС.

Още по темата

Абсолютно мнозинство от европейците продължават да призовават за по-голям бюджет на ЕС за борба с COVID-19

54% от европейците смятат, че ЕС следва да разполага с повече финансови средства, за да може да преодолее последиците от пандемията от коронавируса. В 20 държави членки на ЕС мнозинството от респондентите са съгласни с това твърдение, в 14 държави членки на ЕС абсолютно мнозинство от респондентите подкрепят по-голям бюджет на ЕС.

Запитани относно областите на политиката, в които този увеличен бюджет на ЕС следва да бъде изразходван, повече от половината от респондентите (54%) заявяват, че общественото здраве следва да бъде основен приоритет, следвано от икономическото възстановяване и новите възможности за предприятията (42%), изменението на климата и опазването на околната среда (37%) и заетостта и социалните въпроси (35%). На равнище ЕС изменението на климата и околната среда са заменили заетостта сред първите три разходни приоритета в сравнение с последното проучване, проведено през юни 2020 г.

Общественото здраве е основният разходен приоритет за респондентите в 18 държави. Естония, Латвия и Чехия поставят икономическото възстановяване на челно място, докато гражданите на Австрия, Дания и Германия слагат на първо място борбата с изменението на климата. В Хърватия, Словакия и Финландия интервюираните са определили заетостта и социалните въпроси като свой основен приоритет по отношение на разходите.

Голямо мнозинство от гражданите се страхуват от прякото въздействие на пандемията върху личното им финансово положение

Вземането на необходимите решения относно пакета за възстановяване и МФР във възможно най-кратък срок очевидно е от жизненоважно значение, както се вижда от тревожното лично финансово положение на европейските граждани от началото на пандемията. Голямо мнозинство от гражданите се опасяват от пряко въздействие от пандемията върху тяхното лично финансово положение или вече са пострадали: 39% от анкетираните заявяват, че кризата от COVID-19 вече е оказала въздействие върху техните лични доходи, докато други 27% очакват такова въздействие в бъдеще. Само 27% очакват ситуацията с COVID -19 да не окаже въздействие върху техните лични доходи. В 20 държави повечето респонденти заявяват, че настоящата криза вече е оказала въздействие върху техните лични доходи.

Гражданите продължават да гледат на ЕС като част от решението на тази криза

Две трети от респондентите (66%) са съгласни, че ЕС трябва да разполага с повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от коронавируса. Само една четвърт (25%) не са съгласни с това твърдение. Тези констатации са в съответствие с резултатите от двете предишни проучвания, проведени от Европейския парламент през април и юни 2020 г.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А аз искам да напуснем тази про-кажена система!!
13
0
 
1
 
! Отговори
Щази преди 1 месец
Силната социална политика е щит за хората.Във Ирландия във новия бюджет заложиха със ВНИМАНИЕ два милиарда повече за хората във неравностойно положение по познати във България като сакати и луди които трябва да измират във мизерия и скрити,ако във БГ пенсионер ще взима тамазлъка на хунтата от 50 кинта във демо версия,във Ирландия човек във неравностоно положение ще взима по 320 на месец и 1850 за почивака повече със 150
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ТРЯБВА Къде ги намери тия работници?
11
0
 
1
 
! Отговори
Един от многото преди 1 месец
Абе за тия коронавируси няма ли ?! Само за тях ли ще слушаме и гледаме ?! Аман от тях вече ! Пфу ! Долна работа !!!
10
1
 
0
 
! Отговори
DO Da преди 1 месец
Пишеш като Пиян или Дрогиран .
Всички Пенсионери работили Достойно взимат Достойна Пенсия .
Няма да ревете че ви е малка Пенсията - да сте работили .
9
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Няма лошо!

Ес да каже сега на еврофилите в тези 20 държави, че трябва да дават повече за единния европейски бюджет. За да стане ясно колко неграмотни и лицемерни егоисти са феновете на брюксел...
8
0
 
6
 
! Отговори
Хампарцум преди 1 месец
Няма проблем. Частните банкери ще отпуснат колкото са нужни. В замяна ще искат само цялата власт и сляпо подчинение
7
0
 
2
 
! Отговори
Да, .... преди 1 месец
... аз ще се пенсионирам на 99 години, но ... живея като пенсионер до 197 си годишнина, нали?
... тези които се пенсионираха на 50/55 години, или пък на 45/50 години (определена прослойка от населението ..!), те пък реват най-много ...
... и от какъв зор им дават тези 50 лв всеки месец ..?
... а за нас дали ще има пари в пенсионния фонд за да ни дадат поне някои лев да си купуваме хлебец, то за кисело млекце пари няма да има, нали ..?
... нека да бъдем трезви и малко далновидни ..!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бюджетите идват от данъци. За да се вдигне бюджета за нещо има три варианта - пренасочване на средства от други пера, заеми или вдигане на данъците....разбира се може и да се пусне печатницата.
Излиза, че европейският работещ данъкоплатец ще плати с парите си за спасението на неработещия данъкоплатец и за задържането на повърхността на разни бизнеси.
Държавните субсидии никога не са работили, защото национализират загубите на частния бизнес. А той си прибира печалбите!
5
3
 
2
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 1 месец
В България всички над 55 години реват за Пенсия - няма значение дали си работили или не . Даже внуци на Учителки и Инженери от 1950 година реват че баба и дядо взимат малка пенсия . Ромите реват че няма пари за децата и за алкохол .
Въобще само Работниците си Траят и накрая ще вземат Кирките и Лопатите и ще има Бой за Търтейте - така беше през 1991 - 1998 година - Работниците излязоха с кирки и Лопати и Прогониха Партииците - ДНЕС пак сме там .
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко Тиквата ще сложи гардероб до спалнята си, вместо нощно шкафче.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито един обикновен простосмъртен няма да види нито лев от цялата тая работа..
2
0
 
5
 
! Отговори
Напо преди 1 месец
Още месец март казах, че всичко това е за да раздадат заемите от световните банкери. Нищо ново под слънцето.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хе-хе всеки втори искал по-голям бюджет само дето тоя бюджет не идва от въздуха някой трЕбва да го напълни.