Управление, белязано от кризи: Ангела Меркел начело на Германия вече 15 г.

В края на следващата година тя ще завърши своя четвърти и последен мандат
22 ное 2020 19:31, Нели Христова
83
Управление, белязано от кризи: Ангела Меркел начело на Германия вече 15 г.
Снимка: БГНЕС

Политиката е изкуство на възможното, е казал Ото фон Бисмарк. А Ангела Меркел сякаш е потвърждение на неговите думи. Днес се навършват 15 години, откакто тя е начело на Германия. И днес е по-популярна от всякога.

В края на следващата година Ангела Меркел ще завърши своя четвърти, и по нейните думи – последен мандат като канцлерка на Германия. “Човек не може да си представи Германия без нея”, казва Паскал Тибо, кореспондент на “Радио Франс Интернационал” за Германия.

На 22 ноември се навършват 15 години, откакто тя заема този пост. Дълъг период, в който Германия, Европа и светът преминаха през редица кризи и предизвикателства.

Началото

22 ноември 2005 година е студен ден, припомня “T-Online”. Студен фронт е завладял Запада, а политическият климат е турбулентен. Баварският премиер Едмунд Щойбер се опитва да спаси своя сриващ се авторитет, Европейската комисия иска от американския президент Джордж Буш яснота относно тайните затвори на ЦРУ в Европа. В този ден Бундестагът в Берлин избира Ангела Меркел с 397 гласа за първата жена-канцлер на Германия. От банките на християндемократите се чуват силни аплодисменти, от тези на социалдемократите, които са загубили канцлерския пост, те са далеч по-умерени. Някои от тях вероятно предвиждат, че с предаването на поста от Герхард Шрьодер на Ангела Меркел започва не само упадъка на социалдемократите, но и една нова ера в германската политика.

Едно управление, белязано от кризи

Финанси, банки, евро, бежанци, коронавирус: Меркел преодолява предизвикателствата с постоянство, и като цяло днес Германия не се справя зле. В същото време това, че сме в постоянен режим на кризи, попречи на канцлерката да следва неотклонно онзи курс на развитие, който би направил страната успешна и в бъдеще. И това е може би най-големият недостатък на нейното управление.

В сравнение с проспериращите държави в Азия или балтийските републики, Германия изостава в цифровизацията, а вредите, които това нанася на образователната система, инфраструктурата и в ключови индустрии като автомобилната и телекомуникациите, трудно могат да бъдат преодолени. Дори в борбата срещу климатичните промени Германия не е на висотата на отговорностите си като водеща индустриална държава. Благодарение на своя политически авторитет и икономическата си мощ, Федералната република може да бъде пионер, да влияе на другите и да движи защитата на климата напред.

Опит за равносметка

Ангела Меркел е първият германски канцлер от Източна Европа и първата жена на този пост. “15 години след Обединението това беше силен символ и за Франция”, казва Паскал Тибо. Френският журналист разказва, че Меркел често се е радвала на по-високо одобрение във Франция, отколкото това към действащия френски президент. Цели четирима са се менили на този пост през дългото управление на Меркел: Жак Ширак, Никола Саркози, Франсоа Оланд и Еманюел Макрон.

“От една страна тя буди възхита. Във Франция обаче това винаги се свързва с някаква германска доминация. Един от аргументите в полза на Меркел е, че нейното поведение обезсилва това обвинение.” Във Франция Меркел е възприемана като компетентна, много опитна и трезвомислеща. Особена симпатия предизвиква и семплият ѝ начин на живот. Снимките на Меркел, която пазарува в супермаркет, са в силен контраст със златните дворци, в които живеят френските президенти.

Докато нейният образ по-скоро буди симпатия, политиката ѝ провокира и критика. По време на дълговата криза Германия беше критикувана за липса на емпатия, а поведението на Меркел по отношение на бежанската криза разделя обществото. Докато през лятото на 2015 година някои списания пишат за “Уникалната госпожа Меркел” и нейната възхитителна хуманност, за последователите на крайната десница Меркел е “представителка на злото”, казва Тибо. Крайната левица също я критикува - със своята политика на отворени врати, тя иска “да събере роби, от които германската икономика се нуждае”.

Въпросът за наследника още не е актуален

По време на пандемията Меркел е по-представителна откогато и да е, смята френският наблюдател и журналист. Затова и въпросът за нейния наследник на канцлерския пост още не стои на дневен ред.


83
Още от ЕС
Откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
яловицата е проклятието на Европа.
Но, само времето ще потвърди.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За тези 15 години Меркел тотално закопа Германия с тотално неадвакватното си управление, но пък това винаги е било повод за истерична еуфория от либерастките социопати.
68
1
 
6
 
! Отговори
Шмеркел преди 1 седмица
вече 15 г. това не е демокрачитно. автократично е
67
0
 
11
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
Той и Хелмут Кол управлява 16 г ФРГ но след години се оказа Че бил курумпиран.Тази как мислите? След толкова години бъркайки в кацата с мед дали е чиста а? -:)
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имаше версия, че е дъщеря на Адолф. Пък той избягал с подводница в Аржентина.
65
0
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Ми немските роби харесват да са работещи без и и си я избират. Лошо няма.
Затова след 50 години Ахмед и Сайда ще са типичните германци.
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СССР е история. Имаше предимства и недостатъци. Но се спекулира, че бил рухнал което не е вярно, руснаците и другите членовете решиха че не искат повече да са заедно и се разделиха мирно. А руснаците които си мислеха, че могат да станат приятели на запада научиха, че на запад винаги ще ги презират и мразят и сега са наявно, че не може да има приятелство със Запада. Руснаците не искат да връщат СССР, Русия сега е по-силна.
63
0
 
3
 
! Отговори
V преди 1 седмица
До Анонимен 64 Голяма част от руснаците не са на твоето мнение. Както вече казах там има свобода на словото и критиките към СССР не са малко ;) Разглеждат се и кризи протекли по съветско време и свалянето на Хрусчов и други работи оценяват се и възможностите които дава свободната инициатива и грешките при приватизацията. Аве заслужава си да си част от този дебат . В България никой нищо не иска да развива а само членството е важно и дебат въобще няма .А как ще има тогава развитие ?
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС няма нищо общо със СССР. СССР беше икомомически и политически съюз на страни които споделяха обща икономика и общи технологии и ресурси. СССР за няколко десетилетия от нулата стана световна икономическа сила. А ЕС е съюз на хищници егоисти където всеки си крие технологиите и по големите мародерстват по-малите. ЕС изкара над 75 години, ЕС не можа и 20 години да изкара и се разпадна.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пожелавам на другарката Меркел още 24 години на кормилото на братската Германска република. Братската Българска република ще закрепи нерушимия съюз в ЕССР до окончателната победа та Ковид-29 новия победен строй. С обич,
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия е най-голямат страна в Европа - заема половината от площта на Европа, повече от всички страни на ЕС взети заедно. БВП на Русия на цифри вече е малко по-голям от БВП на Германия, а реално Русия произвежда монго повече стоки от Германия, но се смятат в руски цени. Да не говорим, че Германия няма високи технологии и произвежда само шир-потреба като кафеварки, перални и коли. Русия произвежда самолети, ракети и космическа техника и това ако се брои БВП на Русия надминава Германия многократно.
59
0
 
5
 
! Отговори
V преди 1 седмица
До Факт
Ми не знам .Путин има две дъщери ,а Меркел колко деца има ? А забравих в България фактите не са важни щото е важно само ,,членството в ЕС ,, Затова предпочитам друг вид медии а не глобалистките на ЕС .Много тежка цензура и стакмиститки. Тия цифри които казваш през последните години са много динамични и при Русия зависят силно от цената на петрола.
58
5
 
0
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
До Анонимен
Тука се говори за най-голяма Европейска икономика,а Русия е евроазиатска.Освен това икономиката на Германия е по-голяма от руската,поне по БВП-горе долу двойно.По съпоставими цени може би руската я доближава донякъде,освен това руската икономика има огромен сив сектор(хи-хи).
57
0
 
3
 
! Отговори
V преди 1 седмица
В Германия като в България лесно се векува чрез купените медии Дойчезеле и сие. В Русия това е невъзможно .Има много медии и всички почват с това да видим защо СССР се разпадна НО БЕЗ ПРОПАГАНДА И ФАЛШИВ ПАТРИОТИЗЪМ .Вие как мислите дали смисъла за в членството ни в ЕС ще започне с тия думи някога по българска медия ??? Тогава какво ще стане с приспаните нации ??? Ами ще изчезнат по естествен път ;) Нищо друго не може да стане
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Борихме се срещу владичеството на бай Тошо,Брежнев,Хонекер


Да скачаш и да врякаш по площадите след дворцов преврват в партийната върхушка когато изритаха бай Тошо и когато Горбачов се прегръщаше със Запада - голяма борба, няма що!
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ха, не се справяла зле...
Дръжте ме ще пръдна...
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо не кажете, че и тя е диктатор и в Германия има диктатура, а Отровното трио да вдигне някое въстание?
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бездетна увиснала сви нкя.
Напълни Европа с мизерници.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГДР комсомолката.
Създателката на ГЕРБ и на мита за Мутрата-Премиер.
51
1
 
14
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
Путин управлява -пряко и мажоритарно избран от народа на Русия 20г. - диктатура било.
Меркел управлява избрана от мътни безпринципни коалиции 15г. - демокрация било.