ЕК дава на съд България заради мръсния въздух

Искът може да доведе до налагането на глоби
3 дек 2020 14:18, Елка Василева
49
ЕК дава на съд България заради мръсния въздух
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че е решила да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, защото страната ни не е осигурила цялостно изпълнение на решението на Европейския съд от 5 април 2017 г.

Със съдебното решение тогава бе установено, че България не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство за качеството на атмосферния въздух. В страната постоянно не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били предприети подходящи мерки за съкращаване на времето на превишаванията, се посочва в съобщението на комисията.

Искът може да доведе до налагането на глоби за времето от първото съдебно решение и за времето от второто решение до осигуряването на цялостно изпълнение на изискванията, посочва ЕК.

Още по темата

За да изпълни решението, от българската страна се очакваше да приеме и приложи мерки. Представените от нашата страна данни за 2015-2019 г. потвърждават, че установеното от съда постоянно неспазване продължава, се отбелязва в съобщението.

Повече от три години след решението България все още не е осигурила спазване на определените по европейските правила пределно допустими стойности във всички зони за следене на качеството на въздуха.

Постигнатите досега резултати са незадоволителни, тъй като България все още не е започнала действително да прилага мерки по места, с които да се осигури спазването на пределно допустимите стойности. България е съобщила, че повечето мерки се подготвят или предстои да влязат в сила през 2024 година.

В България се наблюдават някои от най-големите превишения в ЕС на годишните и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ10, с произтичащите от това опасности за здравето. Особено големи са превишенията при дневните пределно допустими стойности - те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от разрешеното съгласно правилата, пояснява комисията.
 


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Епа преди 1 година
Тука улиците не се мият от коги даваха "Робинята Изаура"... Как да е иначе?
43
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Вече сме дотам, че тези глоби ще ударят по майчинските на румънките! Докога?! Ще съдят в Страсбургето! Но има изход за останалото от България - минаване към Русия. Не сме само ние, цяла Источна Европа се гласи, но ние както винаги ще бъдем последни, и ако не се затворят вратите.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И всички коли да спрем, докато бумтят кюмбeтaта и ТЕЦ-овете горят отпадъци - ще ядат глоби. Чак се кефя как го нахендрят на Боча.
41
1
 
0
 
! Отговори
Жоро Павето преди 1 година
То лятото щото няма павета затова въздуха е по-чист.
40
4
 
0
 
! Отговори
Дизела преди 1 година
Я па съм му махнал на голфу катализатора за да е по бръз. Ша ми дишате ауспуха!
39
0
 
3
 
! Отговори
до38 преди 1 година
Да но за горенето на *** някой "наши" фирмички взимат милиони. После глобите ги плащат всички чрез данъците си и със здравето си. Това е врътката.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем им гориш на цяла Европа ***,хем им плащаш глобите на европейският им съюза!Както й да се връткаш ......зът ти е все отзад гладен и гол!
37
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Реалността е, че даже всички автомобили да спрат да се движат, пак ще има същите наднормени замърсявания и пак ЕС ще ни осъди. Вече и бавноразвиващите се разбраха, че замърсяването е от печките, само политиците все още говорят за автомобилите.
36
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Е, как мутрите ще изпълнят решението на съда, когато трябва да спрат електората си да гори гуми и какво ли не за отопление...
35
2
 
8
 
! Отговори
до22 преди 1 година
Защото там ползват руски евтин газ, но ние не трябва, защото не е демократично.
34
0
 
3
 
! Отговори
И кво преди 1 година
Ще вземат от нашите данъци. Това няма да помогне на дедо и баба да минат на газ или нещо бъркам?
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ...Паветата изобщо не са проблем за мръсния въздух, а това че по тях карат коли с кални гуми и че улиците не се мият. Павета има по центровете на много европейски столици, а там нямат проблем с прахоляка. Нашите павета се изнасят в чужбина за без пари, та уж глупавите европейци да си ги слагат по улиците, че да не дишат канцерогенните асфалтови частици.
32
3
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 1 година
Колкото по бързо България се махне от ЕС, толкова по добре. Парите от ЕС спонсорират мафията, а вноската плаща целокупния народец.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдят сиромасите като назе, само за да демонстрират на публиката сила в ЕС и на европейското право...
30
3
 
7
 
! Отговори
Новото робство преди 1 година
Сега дават зор да си закриваме и ТЕЦ-овете ! За да купуваме след това изцяло енергията от тях.. ...ако пък се заинатим за наши централи, ще цакаме непосилни кинти за разрешени от тях, техни технологии ! Естествено и с непосилни нови дългове пак от техни банки....
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 - ... 50 евро? - летото, кокато са на почивка!
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за ниският стандарт, унищожението на армия, стопанство и сигурност, за нихилизма и обезбългаряването няма ли да ни съдят ? Нали те ни ги наложиха...!?
27
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
ама той матряла иска прах. стачкува даже.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плавно и бавно от 2004 година първо с тандема Борисов, Цветанов, после с Джипси Куин - Фандъкова, София се превърна в Карачи и Делхи.#ВидимиРезултати#работатаосвобождава
25
2
 
4
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Видими резултати ?!