Икономиката на еврозоната отива към двойна рецесия

Понижават прогнозите за първото тримесечие заради новите блокади
12 яну 2021 13:16, Анисия Иванова
21
Икономиката на еврозоната отива към двойна рецесия
Снимка: Pixabay

Икономиката на еврозоната е готова да се свие отново в началото на тази година, тъй като възраждащата се пандемия потапя региона в двойна рецесия.

Анализаторите в банките, включително JPMorgan Chase & Co. и UBS Group AG, понижават прогнозите си, отчитайки подновяване на блокадите - на места по-строги от всякога, предава Bloomberg.

Добавяйки забавяне на ваксинацията и търговията заради Brexit и икономистите очакват второ поредно тримесечие на спад на брутния вътрешен продукт. Това би увеличило натиска върху задлъжнелите правителства и Европейската централна банка, чието заседание предстои през следващата седмица, да предоставят повече финансова подкрепа на бизнеса и домакинствата.

Т. нар. високочестотните индикатори за мобилността и активността показват, че макар икономическата активност в еврозоната да се засили през първата седмица на тази година, когато хората се върнаха на работа, тя е далеч по-ниска от тази преди година.

„Блокадите и бавния темп на ваксинации не помагат“, каза Катарина Утермол, старши икономист в Allianz SE.

Bloomberg Economics сега очакват, че икономиката на еврозоната ще намалее с около 4% през първите три месеца на 2021 г., въз основа на "песимистични“ предположения за това колко дълго ще продължат ограниченията.

JPMorgan, която смята, че икономиката е претърпяла огромен спад от 9% през четвъртото тримесечие на 2020 г., сега прогнозира спад от 1% през първото тримесечие на тази година в сравнение с по-ранната прогноза за растеж от 2%. UBS очаква спад от 0,4% за първото тримесечие в сравнение с по-ранните очаквания за ръст от 2,4%. Goldman Sachs Group Inc. прогнозира леко свиване, с голяма несигурност и „рискове, обърнати в посока надолу“.

Brexit също оказва влияние. ING Groep NV казва, че в допълнение към сътресенията от вируса, износът може отново да отслабне след засилването в края на годината.

Холандската банка очаква нулев растеж "в най-добрия случай" през следващите три месеца и заяви, че икономиката на региона ще се върне на предпандемичното си ниво чак през 2023 година.

Всички правителства в еврозоната са под засилен натиск да подкрепят компании и работни места, докато ЕЦБ поддържа разходите по заеми близо до нула. Централната банка вече е изготвила програмата си за изкупуване на облигации до март 2022 г. Това означава, че може да премине през тази година без големи корекции в политиката. Citigroup казва, че програмата все пак ще трябва да бъде удължена отново.

Повечето икономисти прогнозират, че възстановяването в крайна сметка ще започне през второто тримесечие. Очакваното нарастване на търсенето може да доведе до освобождаване на част от стотици милиарди евро принудително спестени пари от потребителите заради ограниченията, което може да причини временно обостряне на инфлация, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

До втората половина на годината безпрецедентният фонд за възстановяване на 1,8 трилиона евро (2,2 трилиона щатски долара) и многогодишният бюджет трябва да подкрепят растежа чрез публични инвестиции, които ще бъдат от решаващо значение, ако компаниите искат да поправят изтощените си от кризата финанси.

„Очакваме правителствата да предоставят постоянна подкрепа, за да подпомогнат възстановяването, с преминаване от подкрепа на доходите към стимулиране на търсенето“, каза в своя доклад икономистът от UBS Райнхард Клуз.


21
Още от ЕС
След Brexit: Конфискуват по границите сандвичите на британците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Тройна рецесия преди 1 седмица
Не двойна тройна рецесия
19
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
То и без ковид и без брекзит щеше да има рецесия, щот системата съкс. Ковидът им реши проблемите с виновника.

Но накрая всичко си идва на мястото.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
хората масово трябва да вземат нещата в свои ръце управляващите си живеят в друг свят.
17
0
 
13
 
! Отговори
американеца преди 1 седмица
Само Америка не е в рецесия ,която има трилиони дългове ,милиони безработни но има печатница за пари най-голямата в света
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При криза първите разходи, които се ограничават, са за удоволствия. В комбинация от затворени хотели и карантини, туризма го няма. А ние разчитахме на него за работни места, на бармани, сервитьори и камериерки. И индийците вече не щат да строят и правят тротоари и пътища. Да, но поне още година няма да е масова ваксинацията и туризма ще е заспал. Дано се прочисти пазара от излишните хотели, блокове, брокери и прочие излишни обекти и субекти в бизнеса покрай тази криза.
15
2
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 1 седмица
Нашата икономика е в разцвет и винаги е на път.Тя е в една джипка в човали с пари които се хвърлят от прозореца и народа е доволен
и радостен.Шофьора казва че е прост и се прави на луд
14
2
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 седмица
Хора, спомнете си какво твърдеше Хампацурмян вчера, че банките са стабилни и икономиката ни не е в рецесия. Бла, Бла, Бла. В България всеки дипломиран химик разбира от икономика и финанси. От м. юни натам, се очаква страшна световна инфлация, помнете ми думата.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква криза? Има толкова много парични средства генерирани, че няма свършване. Глад трябва да настъпи, за да има криза. Всички тези предимно американски корпорации са си измислели една игра и ще си я играят докато не дойде краят на всичко. Тесла струвала повече от Даймлер и БМВ взети заедно, но иначе са на загуба. :)))))
12
0
 
15
 
! Отговори
Колапс преди 1 седмица
А хората масово теглели заеми за имоти. Мбухахаха
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абсолютна некомпетентност и безидейност на управляващите елити, единственото което се прави е да се печатат пари без никакъв фундамент. Изсипват се огромни количества парична маса, която не отива в реалният сектор а се използва за СПЕКУЛАЦИИ, така се създават балони -борсови, на имоти, които още повече задълбочават кризата. Същият ефект имат и отрицателните лихви. Едно трябва да е ясно: фалитите са част от икономическият живот, те действат оздравително, престанете да "спасявате", нежизнеспосо
10
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До шшшшт
Законите ли са ти сложни? То такива като теб им е сложно и обувките да си завържат.
Нищо сложно няма, само ти е ниска летвата.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Император Пандемий им показа какво означава "хляб и зрелище", само че без хляб. Скоро ще ядем обилносамо във виртуалните облачни услуги.
8
5
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 1 седмица
Хайде отваряите всичко вече страхливци
7
2
 
15
 
! Отговори
шшшшт преди 1 седмица
То от Технокати кво да очакваме? То не беха норми, тежка администация, сложни преплитащи се закони, директиви, объркана йерархия и всяакакви бюрократични спънки.

20 години Евро тъпотии!!
6
0
 
5
 
! Отговори
Кутката преди 1 седмица
До Джингила

Джингил, стига си отвличал вниманието на троловете ми, че сега са ангажирани изцяло с щурма на Капитолия.

Ваш, Кутев
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Май се повтарят 30-те...
4
9
 
8
 
! Отговори
Джингила преди 1 седмица
Правете като при другаря Живков и социалистическият рай - замитайте всичко под килима и позволявайте новини САМО за преизпълнени петилетки, ударници на труда, успехи на трудови колективи, цветущи ТКЗС-та и прочее "идилиии"...

Тя истината все някога ще лъсне ама к'во, няма да сме ние на власт я?
3
2
 
6
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 седмица
Идвайте европеиски бедни туристи.
Работя на най-ниски цени.
Защото освен социалтурист, кой да дайде от Европата ?!
2
6
 
26
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 седмица
ОТ ДЕН НА ДЕН В БЪЛГАРИЯ СТАВА ПО- ХУБАВО ОТ ГОДИНА НА ГОДИНА В СВЕТА СТАВА ПО - ЛОШО
1
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рецесия друг път я да питат тиквата у нас всичко цъфти.