Много европейци със заплати, въпреки че не работят от години - как става?

Програмите за запазване на заетостта в Европа крият и своите рискове
12 мар 2021 19:00, Анисия Иванова
80
Много европейци със заплати, въпреки че не работят от години - как става?
Снимка: Pixabay

Правителствата в Германия, Франция и Великобритания изплащат милиони на служителите, за да останат по домовете си, докато Европа се бори с коронавирусната пандемия, пише The Wall Street Journal.

Чрез изплащането на заплатите на служителите държавите се надяват да ги запазят на пазара на труда, докато здравната и икономическа криза отшуми, за да може бизнесът да се възстанови по-бързо. Политиките също така отразяват усилията на Европа да се избегнат социалните щети от масовите съкращения.

Италия прави това от десетилетия, превръщайки краркосрочната програма за спасяване на работни места в постоянна подкрепа. Mилиони служители в Европейския съюз ще продължават да разчитат на помощи през 2021 г.

Увеличената употреба на програми за подкрепа на заетостта започва в Италия през 60-те години на миналия век, като служители в държавни компании получават помощи в рамките на десетилетие или повече, за да могат да се пенсионират. Правителството въведе 2-годишен лимит на помощите през 90-те години, но удължаването му скоро се превърна в норма, особено в зората на финансовата криза, която опустоши италианската икономика. Служителите, които получават подкрепа от държавата, работят с намалено работно време, а в някои случаи - изобщо.

“Програмата за подкрепа на заетостта работи, когато е използвана от няколко компании, изпитващи затруднения, но не е устойчива, когато цялата система е в криза”, заяви Маурицио дел Конте, професор в университета “Бокони”. “Тя ти позволява да запазиш работните места, докато нещата се подобрят, но идеята се основава на неща, които всъщност се подобряват”, добавя той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Увеличената употреба на програми понижава продуктивността в Италия през последните години, посочват икономисти. Тези стимули например позволиха на автомобилния производител Fiat и други големи индустриални компании да отложат необходимостта от затваряне на заводи.

Fiat, която използва програмите за заетост, затвори само един от заводите си след финансовата криза, която опустоши автомобилната индустрия. Оставащите заводи работиха с капацитет от под 75%, определян от много анализатори като ключов.

На фона на очакванията за нова рецесия в еврозоната и бавните ваксинационни кампании много европейски страни удължават програмите за запазване на заетостта, финансирани от правителствата, поне до средата на тази година. Италианското правителство сигнализира, че стимулите ще продължат да се изплащат поне до юни.
Уменията на служителите често се понижават по време на удължаване на подобни програми, посочват експерти. “След като бъдат отменени помощите в условията на Covid, има хора, които ще загубят работните си места, защото не са работили от година и половина или две, така че ще бъде трудно те да бъдат наети отново”, заяви проф. Дел Конте.

Германия, Франция и Великобритания имаха по над 10 милиона служители, разчитащи на държавна подкрепа от началото на пандемията. Към края на януари тези служители все още са 2,7 милиона в Германия и 4,7 милиона във Великобритания.

Италианското правителство също така въведе мораториум върху почти всички съкращения. Confindustria, сдружение на работодателите, настоява правителството на премиера Марио Драги да отмени забраната, запазвайки само няколко изключения. След като мораториумът приключи, 300 хиляди души могат да бъдат съкратени, смятат някои икономисти.

Подходът е значително по-различен в САЩ, където милиони загубиха работните си места по време на пандемията и получават обезщетения. Безработицата в страната нарасна до почти 15% през миналата година, като към момента е на ниво от около 6%. Безработицата в еврозоната е около 8%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи-кризата ще настъпи, като отмине извънредното положение и секнеподаряването на пари на всеки който излезе и блокира от скука кварталните улиции крещи че е зле , а после заминава на почивка в Занзибар. Също тогава ще падне и мораториума и ще трябва да се плащат кредитните.Ще стане интересно.
67
6
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Не ги знам руските психопати. Ти явно си по-информиран. Разкажи за тях.
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61Що?Като беше социалистическа държава колко ти беше заплатата?Моята беше 180 лева. 3лв за долар.Понастоящем в Куба заплатата е 12$, във Венецуела 2.Искаш да сме като тях ли?
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовА психопатите в Москва как са?
64
0
 
2
 
! Отговори
до 51, 53 преди 3 години
По повод написаното в статията *** див. Ти чете ли я?
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисирките пак гледат по чуждите чинии, на кой му плащали, каква заплата им плащали и т.н. ***, не само че не си заслужавате заплатите, но трябва да си плащате заради стажа който ви се трупа. Ето какво означава най-кадърните да напуснат България: след бягството работните места се заемат от безполезници. Лека вечер.
62
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са мигрантите бре. Вземат държавни пари, ядат, пият, плодят се като въшки и викат Аллах акбар. И се заканват да изколят белите ***, като станат повече от тях.
61
3
 
17
 
! Отговори
Защо? преди 3 години
Някой разбра ли какви са тези 600 млн, които ще се дадат на20 държави за Ковид и сред тях не били България и Македония, но са Румъния, Сърбия, Германия и Франция. Защо нито една медия не обърна внимание на това и не задават този въпрос на здравния министър на брифингите?
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63В развитите държави има синдикати, които защитават обикновения работник, тука имаме само думичката синдикат :))) Друг е въпроса, че повечето сънародници работят от неволя в чужбина, иначе искат да си живеят кротко и спокойно в родината :))
59
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За едно работно място ще се състезават поне по 100 човека да го спечелят. А тези имат щастието да спечелят работно място ще работят до изнемогване като товарни добичeтaФантазии без покритие. На Запад има строги закони, регулиращи работното време (за нормалните работни места, не трафика на хора). Работни места и сега има, а кандидати малко, а след короната ще има страшен икономически бум, както е ставало след всяка епидемия в историята.
58
8
 
14
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Когато години наред държавен служител работеше на заплата близка до минимума в частния сектор взимаха в пъти по-високи заплати и ни се подиграваха ! Сега на фона на неплащащия частник Ви се струва, ча държавната заплата е висока .
57
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60То ако е 500 евро добре, има хора които си бият г*за в тавана за тези пари :))) Зле сме от към заплати, може би държавните служители са най-добре, нали сме "капиталистическа" държава :)))
56
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тука трепериш за 500 евро заплата да не останеш на улицата и те експлоатират както си искат. Скапана държава.
55
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58При комунизма на държавното си почиваш и доспиваш.Ама на часпрома имаше зор.
54
6
 
15
 
! Отговори
Жън Видена преди 3 години
И при комунизма така плащаха, никой не работеше и се знае как свърши.Който не работи, няма да яде.
53
5
 
11
 
! Отговори
Чехия ми е по-добре преди 3 години
Една Чехия с 1000-1200 евро заплата е по-добре от Германистан. В Германия 1500-1600 ,ергенски данъци,телевизия и радио,всевъзможни застраховки,скъп интернет през АДСЛ,по селата често няма мрежа? Водата им дори не става за пиене,а трябва да си взимаш от маркета Вител,Волвик,Сан Бенеденто и Евиан. Техните марки не стават. Храни,ако искаш дори хляб качествен трябва в хлебарница 2-3 цена,месо от месарница,сирене и кашкавал от холандски гостуващи търговци. Само парите и пътищата им са добре.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Скатан ВинетуТака е.Ама по-хубав нЕма.
51
3
 
1
 
! Отговори
Флекс преди 3 години
Ми то и в България е така Нали сме Европейци ?
50
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами това е ЕС, а не блаттото русия !Нарича се Солидарност, Подкрепа.В Русия всички само крадат.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51Не прави разлика челяка, чул от някъде жабари и ги изкара немци :))))