Интубираните пациенти с COVID-19 в Германия все по-млади, защо?

Една четвърт от тях не оцеляват
14 апр 2021 20:33, Нели Христова
56
Интубираните пациенти с COVID-19 в Германия все по-млади, защо?
Снимка: БГНЕС

Триъгълник с удивителен знак, под който бие на очи думата "вариант": това предупреждение вече е често срещано на входа на стаите на пациенти с КОВИД-19 в болницата във Фрайзинг, в германската провинция Бавария.

Както в много европейски страни, третата епидемична вълна, която засегна тази болница в Южна Германия, се различава от двете предишни: по-голямата част от пациентите са носители на британския вариант на вируса, който е по-заразен. Това е отбелязано с надпис "британска мутация" на вратите на техните стаи.

Те са и много по-млади - "между 40 и 60-годишни в повечето случаи, отбелязва 42-годишният доктор Томас Маркс, медицински директор на интензивното отделение в тази болница.

"Често се налага да бъдат интубирани и да се борят с болестта дълго време", обяснява той и добавя, че една четвърт от тях не оцеляват.

По време на посещението на АФП в това отделение, мъж на около четирийсет години лежи в една от стаите. Погледът му бе изтощен, с кислородна тръба в носа си, той дишаше тежко. "Успяхме да избегнем интубирането, въпреки че бяхме готови да го направим преди няколко дни", казва Томас Маркс.

Продължително боледуване

Избягването на интубирането позволява на пациентите, които вече са много отслабени от вируса, да не се подлагат на лечение със сериозни последици.

До леглото на болния, д-р Маркс обаче му обяснява, че възстановяването му все пак ще изисква много време.

Броят на хоспитализираните пациенти на възраст между 35 до 49 години "се увеличи много", предупреди в края на миналата седмица Лотар Вилер, директор на здравния институт "Роберт Кох".

"Ситуацията е сериозна. . . Третата вълна на (коронавируса) държи страната ни хватката си", каза отново вчера германската канцлерка Ангела Меркел, оправдавайки решението на своето правителство да разшири правомощията си за борба с епидемията.

"Третата вълна на КОВИД-19 явно е стигнала до нас", отбелязва Томас Маркс във Фрайзинг. От 14-те легла в отделението, пет са заети от болни от КОВИД-19.

Сред тези пациенти е шейсетинагодишен мъж, който е интубиран и може да общува само с помощта на писалка и клипборд, поставен на коленете му.

Санитар с ръкавици, с ръка, опряна на неговото рамо, се опитва да го разбере. "Искаш да говориш със съпругата си, нали?", пита той.

След като излезе от стаите, доктор Маркс сваля защитния си шлем и костюм. Под неговата маска FFP2 може да си проличи усмивка, но и умора.

Несигурност на утрешния ден

Повече от година след началото на пандемията, "ние все още се борим всеки ден за нашите пациенти, така че, когато гледам новините и видя, че защитните мерки не са достатъчни. . . Трудно понасям това", споделя той.

В Германия от седмици се обсъжда по-нататъшно затягане на мерките за борба с пандемията.

Ангела Меркел успя вчера да наложи строга линия по отношение на провинциите с предстоящото създаване на национален механизъм, хармонизиращ ограниченията в цяла Германия: нощният час, ограничаването на контактите и затварянето на магазини ще бъдат задължителни, когато показателят на заразените, който измерва инфекциите за една седмица, е над 100 на 100 000 души три поредни дни.

Вчера този показател за цялата страна бе 140,9. Законът обаче ще трябва да бъде приет от парламента, вероятно следващата седмица, за да може да бъде наложено това правило.

В Германия в момента има 4642 пациенти с КОВИД-19 в интензивните отделения и това число се увеличава по-бързо от очакваното, предупреждават медици.

В болницата във Фрайзинг ефектът от новите мерки ще може да се усети едва след няколко седмици. Д-р Маркс казва, че е разтревожен какво предстои през идните дни. "Въпросът е не само дали можем да лекуваме пациенти с КОВИД-19", заявява той и допълва: "Трябва също така да можем да се грижим за всички останали пациенти и да не понижаваме качеството на грижите за тях."


56
Още от ЕС
100 дни след Brexit: Споразумението не работи, бизнесът иска промени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Младите не се пазят това е
43
0
 
1
 
! Отговори
Врабчето преди 3 седмици
Кампания СТРАХ в действие.
42
0
 
3
 
! Отговори
Не! преди 3 седмици
След повече от година локдауни нямат имунитет, за това!
41
4
 
4
 
! Отговори
ЩЕ ви кажа преди 3 седмици
Не пият чайовете на Мангъра, много чай требе!!!
Европейска дисциплина е това-демокрация, земи тая демокрация и никаква дисциплина и така става, Китай за месец пребориха вируса , а са най-гъсто населения народ...нема кво говориме повече, ама там има дисциплина
40
4
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 3 седмици
Писане на плашещи неща и пак никакво обяснение ЗАЩО!?
Защото журналята са толкова интелектуално ограничени, че освен да плашат хората друго не могат!
Разбрахме за ковида, че е страшен ама като извънземните, всеки е чувал за тях ама никой не го е виждал!
39
6
 
5
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 седмици
Много млади - 40-60 годишни. Ало това си е средна възраст, стига сте плашии хората
38
3
 
3
 
! Отговори
от чужбина преди 3 седмици
До МАЙМУНСКИ ГРИПъ

Ти си с лека хрема, така е, и такова изкаване има, ама други до болница стигнаха... Айде скрий се някъде и не говори. Само в България цари такова невежаство и желание за самоунищожение! Дай да го изкараме, пък какво като умрем! Не знам в Германия 15 годишно момче или момиче да е умряло от КОВИД 19, но в България има! И в това поставихме рекорд в ЕС!
37
5
 
4
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 седмици
Да не бяхме го изкарали прословутия им ковид, да бях се стреснал!

Ама като си бил само с някаква си лека хрема, цялата тази сърцераздирателна драма, която струи от медиите, ти се струва някакъв пълен фалш.
36
4
 
2
 
! Отговори
САТАНА преди 3 седмици
И младите да усетят лично проблема
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само да попитам какво стана с обикновенните грипове дето ги пускат всяка година, нещо последните няколко сезона изведнъж ичезнаха... мам ка им фармацевтична.... всичко е един огромен план и за да приключи всичко трябва да се премахнат хората с плана...
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интубираните пациенти с COVID-19 в Германия все по-млади, защо?


А “журналистите” от ДНЕБГ. все по неграмотни, защо?
33
0
 
3
 
! Отговори
За това са учили преди 3 седмици
Защото за това са учили и вируса придобили!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
защо?
елементарно
Заради наркотиците!
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Миналата година на 13 март беше обявена пандемия без да има нито един случай но започнаха тествания и писиар тестовете регистрираха заболели очевидно от самото мероприятие и за отрицателно време започна възпроизвеждане на смъртоносна зараза. Не мисля, че е конспирация, мисля че е умишлено планирано и озаконено злодеяние. Управляващите нито и дума не отварят за това кой носи вината и от говорността за смъртта и страданието на толкова много хора а така се превръщат в съучастници.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Миналата година на 13 март беше обявена пандемия без да има нито един случай но започнаха тествания и писиар тестовете регистрираха заболели очевидно от самото мероприятие и за отрицателно време започна възпроизвеждане на смъртоносна зараза. На достопочтенна възраст съм и не мисля, че е конспирация, мисля че умишлено планирано и озаконено злодеяние. Управляващите нито и дума не отварят за това кой носи вината и така се превръщат в съучастници.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Германците избиха 6 милиона евреи.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защото германците не вярват на еврейските ваксини от САЩ.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защото са германци.
26
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доло Мотафчиски! Доло мерките! Никаква ваксинация с бъркочи!
25
7
 
16
 
! Отговори
Щото преди 3 седмици
Ваксинираните са Подвижни Лаборатории за Био-Орижие - те пренасят най-опасните Щамове, тези дето Ваксината не ги лови! За това всички ваксинирати трябва да бъдат татуирати с Бар-код на челота, да ги знаем, за да се пазиме от тях!!