Проф. Момеков: Ваксините бяха разрешени под условие

Не прилича на търговска война, обясни специалистът
14 апр 2021 15:32, Петя Славова
73
Проф. Момеков: Ваксините бяха разрешени под условие
Снимка: БГНЕС

Няма отлив на желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, но се наблюдава изчакване за желанието на вида ваксина.

"Няма обща европейска позиция по казуса с ваксината на "Астра Зенека", но данните се прецизират и това променя ситуацията, "обясни пред БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. Той отсече, че това не прилича на търговска война: "Живеем в Европа, където се проследяват данните за безопасност."

По думите му честотата на страничните ефекти на ваксината за Европа е около 1 на 100 000, а при тази на "Янсен" още по- ниска - 1 на 1 милион.

Още по темата

"Тези ваксини бяха разрешени под условие, т.е., те не са разрешени за употреба лекарствени продукти, и беше казано много ясно, че и компаниите производители, и регулаторите ще следят за текущи данни за безопасност. Клиничните проучвания бяха проведени безпрецедентно с огромен брой пациенти. Но когато говорим за страничен ефект с честота, която е около или под 1 на 100 000, е съвсем ясно, че няма клинично проучване на света, което да набере 200-300 000 души, за да може да установи подобни ефекти, така че ние разбираме за тези неща, след като излязат на големия пазар", коментира проф. Момеков.

Според него, и в проучванията, и в постмаркетинговите наблюдения това, което се случва, се случва скоро след поставяне на ваксината. В дългосрочен план независимо дали е векторна, или информационна РНК, се постига една временна експресия на тези спайкови протеини, така че на този етап не се очакват някакви такива ефекти в дългосрочен план.

Мисля, че е ясно, че когато са набодени около 600 млн. в света, в кохорта от половин милиард души ежедневно ще има умрели, ще има хора с всякакви състояния, въпросът е да се разбере дали имат общо с ваксината или не.

"При ваксината на "Астра Зенека" първоначално се започна едно разследване по сигнал, който не беше ясно дали е асоцииран, сега ни е ясно, че има причинно-следствена връзка, но честотата за европейското икономическо пространство е около 0,6 на 100 000 - една изключително ниска честота. В някои държави поставят границата на 60 години, в други на 55. Въпросът, който трябва да си зададем е: колко човека трябва да умрат от ковид, за да предпазим един човек от тромбоза, свързана с ваксината", каза още професорът.

Според него, след определен период от време ще има биомаркер, тоест, ще имаме лабораторен механизъм, по който да разберем дали лицето срещу нас е с повишен риск от тромбоза.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" по думите му, е с доста по-непритеснителни данни чисто математически - там установената честота е около 1 на милион. Но все пак има случаи и регулаторните органи по света се занимават и с тази ваксина, както и самата компания.

"Ние виждаме вече, че механизмът е свързан с тоя PF4 фактор върху тромбоцитите. Важно е да се разбере дали това ще бъде класов ефект на векторните ваксини. Виждаме някакъв сигнал при "Янсен" независимо от ниската честота, ще разберем какво се случва, но това хвърля сянка на притеснение и върху "Спутник" и другите векторни ваксини, които се произвеждат по света, защото "Спутник" и "Янсен" са изключително сходни ваксини", каза още проф. Момеков.
 


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От корона вирус у нас умират 90 на 100 000.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От ко16245рона вирус умират 90 на 100 000 в България.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако това е истина у нас ако се ваксинират всички с Астра трябва да очакваме 70 човека да направят тромбоза.Ние сме под 7 милиона.1 на 100 000 или 70 на 7 милиона.Днес починала 170 човека от корона вирус,а вчера 200.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименСамо да отбележа, че аспирина го има от над 120 години, за разлика от ковид ваксините ...
14
4
 
14
 
! Отговори
Онзи преди 2 месеца
Обяснявай го на шапката ми. Сума ти народ измря от тези ваксини... 1 на 100000 казват, и ако този 1 си ти или твой близък, ако е твоето дете, това ще те стопли ли? Глупости, ние сме опитните зайчета.
13
0
 
16
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Да така е, прав е професор Момеков! Ваксините в Европа бяха разрешени под условие, тоест един вид експериментални. Затова искат всеки да подпише информирано съгласие.Ама това другарят Костадин Ангелов не ни го казва нали?Това другарят Кунчев не ни го казва нали?Това другарят Кантарджиев не ни го казва нали?Всички те пеят в един хор: "Най-добрата ваксина е тази, която я има налична, всички са безвредни но ужасно много полезни!"
12
0
 
15
 
! Отговори
славянин преди 2 месеца
"Тези ваксини бяха разрешени под условие, т.е., те не са разрешени за употреба лекарствени продукти, и беше казано много ясно, че и компаниите производители, и регулаторите ще следят за текущи данни за безопасност''!Има ли останал още нормален човек, на когото да не му е станало ясно, че на глобалните политическа, медицинска и фармацевтична мафии въобще не им пука за нашите живот и здраве, а единствено за печалбите им!?
11
1
 
6
 
! Отговори
Последния софиянец преди 2 месеца
Почна се ! Връщаме се в 90-те и мутренските времена!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"В момента само в САЩ ваксинират над 1 милион хора на ден.Няма друго лекарство което да се приема при толкова много хора."Глупости на търкалета - стотици са лекарставата, които се приемат в по-голяма база. Само на хапчета за кръвно дневно имаш около 50 милиона човека, а на антидиария имаш по 2.5 милиона на ден, при групата на аналгитиците - около 19 милиона дневно.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Атаката е винаги върху по-евтиното.Ваксината на Астра Зенека е най-евтина.В бъдеще време държавите няма да купуват ваксините,а който пожелае и фирмите го знаят.Освен това има сериозни търговско-акционерни войни.Като цяло винаги се атакува най-сериозния и най-неудобния.А това са подобните на Астра Зенека.Професора го потсказа с това интервю.Той казва, че Астра,Спътник и Ясен са едно и също.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако наистина страничните ефекти са 1 на 100 000 това е изключително малко.Няма друго лекарство с по-малко странични ефекти.Разликата идва от там,че другите лекарства не се прилагат на толкова много хора.В момента само в САЩ ваксинират над 1 милион хора на ден.Няма друго лекарство което да се приема при толкова много хора.Можеби Аспирин протект,но и там има странични ефекти и са повече.
7
1
 
18
 
! Отговори
До 5 преди 2 месеца
Нали чу Ботокса - той каза хората с първа доза от АЗ да решават сами каква да им е втората. Нали те уж са експертите, те трябва да кажат. Но така им е по-лесно: да прехвърлят отговорността на хората, ако нещо се обърка, хората да са виновни. Както винаги...
6
0
 
19
 
! Отговори
Перко преди 2 месеца
"Тези ваксини бяха разрешени под условие, т.е., те не са разрешени за употреба лекарствени продукти" ... Я, я пак ... Да уточним: разрешени ли са или не са разрешени."е ясно, че когато са набодени около 600 млн. в света, в кохорта от половин милиард души ежедневно ще има умрели" ... Мдааа ..."ние разбираме за тези неща, след като излязат на големия пазар" ... Яснооо ...Без коментар ... А ние ще ручаме жабетата ...
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чиста търговска война си е, и то за един калпав продукт, който те защитава максимум 6 месеца.На всеки 6 месеца - два пъти боц. И парите не капят, а текат като пълноводни реки. И цените на ваксините ще растат, вече растат...Бог да убие лъжците, убийците и клакьорите им! Амин!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дания се отказа да използва АстраЗенека, трябва и останалите държави в ЕС да я отхвърлят. Но както винаги ние сме на опашката - трябва да минат седмици и месеци, докато им се избистри някаква идея в здравното министерство какво да правят. Те чакат като че ли някой отвън да им каже какво да правят... Толкоз на здравеопазването ни в 21 век!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пуснете
2
0
 
9
 
! Отговори
Добър ден ! преди 2 месеца
И защо не финансирахте БГ ваксината и у нас да я постепенно условие ?Нищо повече от предатели !
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо блокираха руската, като е най-добрата от векторния тип ваксини?