Какво ще се случи с неизползваните ваксини срещу COVID-19?

Латвия иска да купи дозите "АстраЗенека" от Дания
19 апр 2021 19:24, Нели Христова
80
Какво ще се случи с неизползваните ваксини срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Докато някои държави се борят да се докопат до ваксините, други се чудят какво да правят с дозите, които са поръчали, но вече не могат да използват заради опасения относно безопасността.

Няколко страни ограничиха употребата на ваксините "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" за по-млади възрастови групи поради много малък риск от редки кръвни съсиреци.

Дания изцяло спря да прилага "АстраЗенека" което предизвика вълна от интерес към неизползваните дози.

В смел ход Чешката република предложи да закупи "всички ваксини "АстраЗенека" от Дания“. Интерес проявиха и Естония, Латвия и Литва.

Защо се случва това?

Нарастват опасенията относно редки - и понякога фатални - случаи на образуване на кръвни съсиреци, особено при по-млади хора. Но здравните регулатори в световен мащаб посочват, че рискът от COVID-19 е далеч по-голям.

Въз основа на данни от британския регулаторен орган за лекарства, ако 10 милиона въображаеми хора са получили ваксината "АстраЗенека", може да очаквате да видите 40 от тези съсиреци. Около 10 души биха умрели - шанс един на милион.

Това е приблизително същият риск като да бъдете убит през следващия месец или - ако се качите в кола и карате с 250 мили в час.

Независимо от това датският здравен орган взе решение да прекрати употребата на "АстраЗенека". Властите заявиха, че разполагаг с други ваксини, епидемията е под контрол и действат предпазливо в отговор на "известния риск от тежки неблагоприятни ефекти".

Решението означава, че 2,4 милиона дози от ваксината, които Дания е купила, ще бъдат изтеглени.

Връзката между ваксината "Джонсън и Джонсън" и редките кръвни съсиреци също се изследва. До приключване на проверките за безопасност, тези ваксини ще останат неизползвани в САЩ, които са поръчали 100 милиона дози.

Ваксината също е спряна в Южна Африка, където е била главният препарат, който се прилага, след като проучванията показват, че тя дава по-висока защита срещу локален вариант на COVID-19. "АстраЗенека", която е по-малко ефективна срещу варианта, още преди това беше изпаднала в немилост в Южна Африка, което доведе до неизползвани ваксини.

За да не се пропилеят, Южна Африка продаде милион дози от ваксината на "АстраЗенека" за разпространение в 14 африкански държави.

Могат ли тези ваксини да се използват другаде?

На теория - да. Страните искат или да продават, или да дарят ваксини, от които вече не се нуждаят.

В четвъртък европейският директор на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге предложи Дания да направи точно това.

"Разбирам, че министерството на външните работи на Дания е готово или вече разглежда възможностите за споделяне на ваксините "АстраЗенека" с по-бедните страни", каза той по време на брифинг.

А някои от съседите на Дания страни предложиха да приемат нежеланите доставки. "Все още имаме по-малко ваксини, отколкото са хората, желаещи да бъдат ваксинирани", каза литовският премиер Ингрида Симоните. "Следователно Литва изрази готовност да приема толкова дози "АстраЗенека", колкото Дания е готова да сподели."

В Twitter чешкият министър на вътрешните работи Ян Хамачек заяви, че е инструктирал дипломат да декларира интереса на страната към "закупуване на всички ваксини "АстраЗенека" от Дания". Отговорът на Дания все още не е ясен - нейното правителство все още не е коментирало.

Междувременно тези ваксини ще бъдат запазени на склад. Както "АстраЗенека", така и "Джонсън и Джонсън"  имат предимството, че могат да се съхраняват при  нормална хладилна температура, което ги прави по-лесни за транспортиране от дозите на "Пфайзер", които трябва да се съхраняват при -70 градуса.

Въпреки това ваксините имат годност, която варира в зависимост от разработчика на препарата.

Колко ваксини са неизползвани?

Няма глобалена статистика, но регионалните данни предоставят моментна снимка. Дания, например, е получила 202 920 дози "АстраЗенека" до 15 април, показват данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDP). От тях са приложени 150 671 дози, оставяйки неизползвани 52 249 дози.

Картината е подобна в цяла Европа, където редица страни са ограничили използването на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" ваксините.

Данните от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията показват, че много държави имат излишък. Повече от 20% от доставените ваксини все още не са прилагани в някои щати, включително Алабама (37%), Аляска (35%), Върмонт (27%) и Северна Каролина (24%).

Междувременно Западна Вирджиния, която използва почти цялото си разпределение, сега вижда повече от четвърт от дозите си неизползвани - средно 350 000 ще бъдат резервни всеки ден, според Bloomberg.

Има ли схема за споделяне на резервни ваксини?

Да, има. Казва се Covax.

Това е международна схема, която има за цел да гарантира, че ваксините се споделят справедливо между всички нации, богати и бедни. Той се ръководи от СЗО и включва Глобалния алианс за ваксини (Gavi) и Коалицията за иновации за готовност за епидемия (Cepi).

До края на 2021 г. Covax се надява да достави повече от два милиарда дози на хората в 190 страни.

Как ще се споделят ваксините COVID по целия свят?

Част от тази схема включва преразпределяне на даренията на резервни ваксини от богатите страни към бедните.

Например Великобритания, която е поръчала около 450 милиона дози, се е ангажирала да дари по-голямата част от "излишното" си снабдяване на по-бедните страни. Други по-богати държави направиха жестове на солидарност с по-бедните.

И все пак те са изправени пред критика, тъй като досега никой не е обяснил кога точно ще имат резервни дози и колко възнамеряват да дарят.

Понастоящем богатите страни се фокусират върху ваксинирането на собственото си население, като същевременно осигуряват финансиране за програмата Covax.


80
Още от ЕС
Без вътрешни полети на къси разстояние във Франция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Умен преди 2 седмици
Днес Франция потвърди, че Пфайзер предизвиква миокардит. Ама карай. В Индия мрат като мухи. Биха ли се израдвали на Астрата. Да, ама са бедни и я изнасят
58
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 59

Групов имунитет след преболедуване при този вирус няма, заради големият брой реинфекции след преболедуване. В никоя държава не беше постигнат. Но защо разни факти да ни пречат на пожелателното мислене, нали така? Вирусът ще изчезне сам, оммммм!
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България статистика от днес - поставени дози ваксини - 7044 или може да разделим това число на 2 за 2 игли - 3522 ваксинирани.

Също днес - излекувани 4244.

Т.е. ваксинационната кампания не може да изпревари вируса. Явно се върви чрез болест и излекуване към групов имунитет.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ангелов да си ги вземе у тях у фризеро
55
2
 
14
 
! Отговори
ха-ха преди 3 седмици
Всички ментета на Астра Зенека трябва да използват за ваксинация на герберастите!На Зоя Паунова и дъщеря и Е ва Мейдел,Тиквата ,Ботокса ,Каскета ,Пингвина, Кърджалийската ,Дуловската ,Плевльо ,Томито Дончев ,Влади Горанов и т.н поне по 2 ваксини!
54
2
 
24
 
! Отговори
Дедо преди 3 седмици
ваксините са "безплатни", за боцкащите се зомбита, платени от държавата, на която са платили ваксините под формата на данъци, такси и глоби ...въпроса е кой печели от ваксинацията, нищо че данъкоплатеца мре и с тях...
53
1
 
9
 
! Отговори
до 46 от славянин преди 3 седмици
''Днес в Англия има само 4 умрели от КОВИД! При 10 пъти по-голямо население. Заради Астра Зенека.''

Навсякъде по света са горе-долу толкова, останалите са необходимият задължителен пълнеж!
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Неизползваните ваксини може да ги ъпдейтнат и на ваксинираните с 2 дози да им бият по още 2 допълнителни дози за по сигурно.
51
1
 
5
 
! Отговори
Леша преди 3 седмици
Едно видео което си струва. Как една ковидарка (официално медицинско лице което скимти за ваксинация) от Дания се блъска в земята след астра-зенека ха-ха

https://humansarefree/2021/04/covid-rollout-crashes-and-burns.html
50
0
 
12
 
! Отговори
Alex преди 3 седмици
Сменяш етикета, производителя и партидата и си в играта.
49
4
 
32
 
! Отговори
Леша преди 3 седмици
1. Инжектирането предпазва ли ме от заразяване - НЕ
2. Инжектирането предпазва ли другите да не ги заразя - НЕ
3. Инжекцията тествана ли е върху хора за дълъг период - НЕ
4. Има ли смъртни случаи от инжекциите - ДА
5. Мога ли да търся отговорност от производителя - НЕ
6. Махам ли маската - НЕ
7. Дистанцията и другите мерки важат ли за инжектираните - ДА
8. Имам ли каквито и да било привилегии заради инжектирането - НЕ
9. Трябва ли да се инжектирам периодично след първия път - ДА
48
1
 
14
 
! Отговори
Леша преди 3 седмици
Как може да триете коментари които не нарушават правилата ви?
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как какво ще правим с неизползваните ваксини? Ще им добавим захар и после ясно, ферментация и в казана за варене на ракия!
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Днес в Англия има само 4 умрели от КОВИД! При 10 пъти по-голямо население. Заради Астра Зенека.
45
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички ваксинирани са съучастници на престъплението и геноцида срещу Човечеството и поддържат бил гейтса, рокфелери, роштилди и техният план да намалее населението на
планетата Земя.
44
3
 
9
 
! Отговори
тъй де преди 3 седмици
Да дадат неизползваните насам, ние сме държава на втората употреба.
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ПОЛЗИТЕ>РИСКОВЕТЕ

VAERS системата на САЩ описва всякаква сиптоматика след ваксинирането. Отворих файл през Ексела с импорт и никъде не видях описаните хиляди преки смъртни случаи или стотици спонтанни аборти. Описани хилади мускулни оплаквания, лека температура и други типични реакции при ваксиниране. Даннете не са потвърдени и официални.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До мен ли беше пожеланието да не коментирам повече? И да гледам BTV, и да бъда спокоен? Първото пожелание ще го изпълня, защото имам работа. Последното също, защото съм спокоен по принцип. Но второто няма да мога, защото от две години нямам телевизор в нас. Бъдете здрави!
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Извинявам се, забравих, че ковиваксърите не са способни да разбират сарказъм. Всъщност, псевдоваксината на Джонсън беше замърсена при производството си с материали на Астра. Но ти, естествено, не си информиран за това, като добро и послушно ковизомби, което не се интересува от нищо, което официално не му е казано от официалните източници. Както благотворно се изразиха от ББС, "няма да коментираме антиваксърски теми, дори когато данните са верни". Мдаа.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не, не беше преди седмица. И никога не е било. Никога не са смесвали казани за две различни ваксини. Но някой може да е писал това в пресата, за Интернет да не говорим - там може да се напише всичко. Смесването на казани не си позволяват днес дори пивовари за две различни бири.