Швеция е пред режим на тока

Няма място за съхранение на ядрени отпадъци
Обновена: 26 авг 2021 12:19 | 26 авг 2021 12:18, Анисия Иванова
40
Швеция е пред режим на тока
Снимка: БГНЕС

Швеция разполага с по-малко от седмица, за да реши къде да съхранява ядрените си отпадъци или да рискува спиране на производството на електроенергия.

Скандинавската страна изчерпва мястото за съхранение на отпадъците от АЕЦ, произведени от шестте ѝ ядрени реактора, които доставят около една трета от националната мощност за битово потребление. Без решение преди края на месеца ядрените оператори, включително Vattenfall AB, казват, че ще трябва да започнат спирането на инсталациите само след три години. Това би предизвикало криза в централната власт и би поставило в риск целта за нулеви нетни емисии в Швеция. Правителството се събира в четвъртък и се очаква членовете на управляващата коалиция, сформирана от социалдемократите и Партията на зелените, да решат проблема, който е в застой повече от година.

„Няма реален начин да се замени ядрената продукция с толкова кратко предизвестие“, казва Торбьорн Уолборг, ръководител на държавната компания Vattenfall, която управлява пет от шестте шведски реактора. „Напротив, останалите реактори са необходими повече от всякога предвид огромния ръст на търсенето на електроенергия. Швеция ще трябва да стане неутрална по отношение на въглерода.“

Ситуацията в Швеция подчертава спорната тема за ядрената индустрия, като повечето страни все още не намират постоянно решение за съхранение на отработеното си гориво. За да влоши положението, Япония шокира света по-рано тази година, когато обяви плановете си да изхвърли повече от 1 милион кубически метра пречистена радиоактивна вода от разрушената атомна електроцентрала Фукушима Дай-Ичи в Тихия океан.

Европейските държави заемат различни позиции по отношение на ядрената енергия, като Германия избират да се откажат от нея, докато Франция и Великобритания разчитат на реактори за постигане на целите си за нулеви нетни емисии. Швеция, която залага на възобновяеми енергийни източници за голяма част от производството на електроенергия, ще се нуждае от ядрената енергия, както и от съкращаване на емисиите от тежката си промишленост и транспорта, за да постигне нулевата си цел до 2045 г.

Измина повече от десетилетие, откакто шведската компания за управление на ядрените горива и отпадъци подаде заявление за изграждане на хранилище. Метод, който включваше поставяне на отработено гориво в медни контейнери и погребването им на 500 метра под земята в бентонитова глина, вече беше одобрен от съседна Финландия, докато Русия избра скъпо рециклиране за своя ядрен отпадък.

Отговорната за изхвърлянето на всички ядрени отпадъци компания на Швеция заяви, че вече е получила одобрения от всички необходими съдилища, органи и дори от общината, където иска да построи обекта. Но правителството тепърва ще го одобрява.

„Тук не става въпрос за отстояване на позиция за или против ядрената енергетика, а за наличието на надеждно решение и необходимостта да се пристъпи напред с процеса“, каза главният изпълнителен директор Йохан Дашт.

Швеция трябва да вземе решение да избегне превишаването на разрешението за междинно съхранение, което в момента се използва от индустрията. Но тъй като рециклирането, прието от Русия, все още е рентабилно, а Финландия все още убеждава другите нации, че тяхната методология ще издържи поне 100 000 години без ръжда или изтичане, шведското правителство е в трудно положение.

Решението от такъв мащаб трябва да отнеме цялото време, което е необходимо, каза министърът на околната среда Пер Болунд. Вместо това правителството предлага да се вземе решение за разширяване на междинното място за съхранение и след това да се разгледа приложението за изграждане на хранилището.

„Чрез разделянето на различните решения правителството иска да избегне поставянето на Швеция в ситуация, която би застрашила доставките ни на електроенергия“, каза Болунд в изявление по имейл. За правителството, което разчита на антиядрената Зелена партия като ключова част от нейната управляваща коалиция, въпросът е изключително деликатен. Не само индустрията, но и Шведският орган за радиационна безопасност, така и Шведската енергийна агенция се противопоставят на този подход.

„Намирам за забележително, че това правителство не е в състояние да се довери на собствените си експертни органи при вземането на решения“, каза Дащ, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.


40
Още от ЕС
Хиляди мигранти в капан между границата на Полша и полицията на Беларус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
До 9 преди 2 седмици
Тези всъщност си стоят по дърветата и разчитат 90% на помощи от белите държави. Китай ще ги направи хора по тайният си начин като пътро им намали бройката до ⅓ с робски труд и замърсяване на всичко там.
39
2
 
1
 
! Отговори
До анонимен 6 преди 2 седмици
"Ето на, падна Боко ханъм от властта"Каза младият тарамбуки и пусна бюлетина за пребоядисаните комунисти. То бързо но с голямо умение изчекна един бърз кючек на излизане от минарето тип социален дом в което няма вода защото боко я е изпил.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ура! Мьi ломим.-------------------------------------------------------------------------------------------------Гнутся шведьi...
37
2
 
1
 
! Отговори
Швед преди 3 седмици
Глупости, никакъв режим на тока не е споменаван!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чета хаотичната ви статия и изведнъж "Русия избра скъпо рециклиране за своя ядрен ***". Представа си нямате от авангардните руски ядрени технологии. Русия строи атомен реактор на бързи неутрони, който използва отработеното ядрено гориво от по-старите модели АЕЦ. Запознайте се с принципа на работа и устройството на "Брест-300". Русия няма проблеми с атомната енергетика. Русия започва производството на водород. Русия проектира двигатели на водород за автобуси, локомотови, ракети.
35
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Той съвецкият съюз строи ядрен реактор в Египет на стойност 29 млрд. долара, е сключила споразумения с Уганда, Руанда, Гана, Южна Африка и др.-------де се е чуло и видяло слънчеви държави да строят ядрени централи. Тези дето им викахте, че не са слезли от дърветата още се намериха.
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Швеция трябва да закрие ядрените си реактори и няма да има режим на тока. При капитализма няма режим на тока............... Всеки сам си прави режима на тока и всеки сам стои на студено и тъмно................. Токът е скъпа стока само за бизнесмени и богаташи.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Диктаторът каза: "45 години стигат. Времето е мое."
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А сега и тях да ги мислим ли..
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АЕЦ Козлодуй връща отработеното гориво в Русия.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"...ще трябва да започнат спирането на инсталациите само след три години."===Т.е. построили са ги, пуснали са ги в експлоатация и се сетили чак три години след пуска, че трябва да има и къде да съхраняват отпадъците? Брей, голяма работа са шведите!
29
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Европейският съюз затвори 4 реактора на България. Съветският съюз ни построи 6 реактора и още два в строеж.
28
1
 
10
 
! Отговори
Русия избра преди 3 седмици
Скъпо рециклиране. Защо ли. Ами защото запасите от суровината са ограничени и уранът ще бъде стратегически необходим за космически полети.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе тези още ли се тряпят по улиците с бомби? Спряха да пишат защото нарушавало там нещо ди и сега ги пишат като инциденти. Смях
26
1
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 3 седмици
То хубаво си го намислил, ама гледай да не случиш на двама-трима от новите шведи. Че тогава търкането ще е много яко.
25
1
 
7
 
! Отговори
комитата преди 3 седмици
абе ние вземаме всякакви отпадъци ша ги оправим
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отивам да живея у Швеция. Ще вечерям на свещи с 2-3 шведки и после яко търкане.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най интересното в Швеция са шведките
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Швеция се напълни с брадати и вече е треторазрядна държава.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Електромобили някой нещо? ;D