За първи път от 10 г.: Заплатите в еврозоната са намалени

Разходите за труд са се увеличили с около 2% за последните две години
16 сеп 2021 20:30, Ерол Емилов
20
За първи път от 10 г.: Заплатите в еврозоната са намалени
Снимка: БГНЕС

Заплатите в еврозоната са намалени с 0,1% от юни 2020 година, предава ЕU Observer, позовавайки се на информация от Евростат.

Това се случва за първи път от десетилетие насам. Спадът във възнагражденията и разходите извън възнагражденията в 19-членния блок е в противоречие с опасенията, че скорошното ускоряване на растежа на цените би могъл да допринесе за по-високи заплати на работниците.

От Евростат поясниха, че след началото на пандемия са се увеличили и разходите на труд. През второто тримесечие на миналата година е отчетен ръст от 4,3% спрямо същия период на 2019-а.

Още по темата
Статистиката сочи, че  разходите за труд са се увеличили средно с малко над 2 % през последните две години, в съответствие с типичните нива през последното десетилетие.

Инфлацията на потребителските цени в еврозоната се е повишила до 3% през август - над целта на Европейската централна банка от 2%, което поражда опасения, че повишаването на цените на енергията и затрудненията във веригата на доставки може допълнително да увеличат цените. Но ЕЦБ очаква инфлацията да падне под поставена цел през следващата година.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"Спадът във възнагражденията ... противоречие с опасенията, че .... ускоряване на растежа на цените" - работодателите да са спокойни. Брюксел ще вземе от работниците, за да даде на чор'баджиите.
16
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Проблемът се решава със спиране на работата на полицията и линч на правителствата.И банкерите омекват.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Спадът във възнагражденията ... е в противоречие с опасенията,..." - работодателите няма от какво да се притесняват. Брюксел взема от работниците, за да даде на чорбаджиите.
14
5
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До 13 : Прав си, и съм се продал скъпо. Аз съм наемен работник и работя за този, който предложи най-много. Разликата е че такива като мен са малко и пет работодатели чакат да ги огрея. А нискоквалифицираните са много, следователно евтини и се конкурират по сто човека за едно работно място. Естествено, ползвам думата "човек" условно, за да не я цензурират.
13
6
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Плащат ти толкова за колкото си се продал. За 99% от професиите няма нужда нито от образование, нито от квалификация, нито от опит.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кат не им харесва на Европейците да дойдат на заплата при варненските мутри :)))) Да видим техните заплати как ще им харесат :)))))
11
4
 
5
 
! Отговори
NZ преди 1 месец
Иска ви се вдигане на заплати, докато има безработица поради затворени бизнеси, заплатите няма да мръднат, дори някои работодатели се възползват от факта и сменят служителите си за такива с по-малки заплати, затова е и статията. Преди ковида беше обратното, работници нямаше и работодателите се надцакваха за да привлекат кадри, но трябваше да се измисли механизъм да го спрат. Същото стана и през 2008-***.
10
9
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Анонимен 7 : Плащат ти точно колкото струваш, по-добре спри да хленчиш и се квалифицирай.
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко бе, карат ви в рубла-зоната...
8
2
 
13
 
! Отговори
Финансист преди 1 месец
Как се увеличават разходи за труда, а заплатите намалят?
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България масово се дават подаяния, а не заплати. Затова и се работи с такова качество и желание.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващата година трябва да има вко вдигане не заплати.
5
1
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Изтриха ми коментара по неизвестни причини. В статията се говори за еврозоната, а снимката е с българския лев. Затова и попитах. България не е в еврозоната, въпреки че левът е вързан към еврото.
4
2
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Кви заплати вземат :)))
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1,Във валутен борд сме - т.е. левът е вързан за еврото. Така и не го разбрахте - търпим всички негативи без позитивите, защото сме извън еврозоната.
2
4
 
4
 
! Отговори
До House M.D. преди 1 месец
Естествено, че лева е основната валута в еврозоната все пак еврото е вързано за лева, значи Радев е виновен за инфлацията и намалянето на доходите в зоната.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев е виновен