За първи път от 10 г.: Заплатите в еврозоната са намалени

Разходите за труд са се увеличили с около 2% за последните две години
16 сеп 2021 20:30,
20
За първи път от 10 г.: Заплатите в еврозоната са намалени
Снимка: БГНЕС

Заплатите в еврозоната са намалени с 0,1% от юни 2020 година, предава ЕU Observer, позовавайки се на информация от Евростат.

Това се случва за първи път от десетилетие насам. Спадът във възнагражденията и разходите извън възнагражденията в 19-членния блок е в противоречие с опасенията, че скорошното ускоряване на растежа на цените би могъл да допринесе за по-високи заплати на работниците.

От Евростат поясниха, че след началото на пандемия са се увеличили и разходите на труд. През второто тримесечие на миналата година е отчетен ръст от 4,3% спрямо същия период на 2019-а.

Още по темата
Статистиката сочи, че  разходите за труд са се увеличили средно с малко над 2 % през последните две години, в съответствие с типичните нива през последното десетилетие.

Инфлацията на потребителските цени в еврозоната се е повишила до 3% през август - над целта на Европейската централна банка от 2%, което поражда опасения, че повишаването на цените на енергията и затрудненията във веригата на доставки може допълнително да увеличат цените. Но ЕЦБ очаква инфлацията да падне под поставена цел през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Проблемът се решава със спиране на работата на полицията и линч на правителствата.И банкерите омекват.
8
6
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Плащат ти толкова за колкото си се продал. За 99% от професиите няма нужда нито от образование, нито от квалификация, нито от опит.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кат не им харесва на Европейците да дойдат на заплата при варненските мутри :)))) Да видим техните заплати как ще им харесат :)))))
6
4
 
5
 
! Отговори
NZ преди 2 години
Иска ви се вдигане на заплати, докато има безработица поради затворени бизнеси, заплатите няма да мръднат, дори някои работодатели се възползват от факта и сменят служителите си за такива с по-малки заплати, затова е и статията. Преди ковида беше обратното, работници нямаше и работодателите се надцакваха за да привлекат кадри, но трябваше да се измисли механизъм да го спрат. Същото стана и през 2008-***.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България масово се дават подаяния, а не заплати. Затова и се работи с такова качество и желание.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващата година трябва да има вко вдигане не заплати.
3
1
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Изтриха ми коментара по неизвестни причини. В статията се говори за еврозоната, а снимката е с българския лев. Затова и попитах. България не е в еврозоната, въпреки че левът е вързан към еврото.
2
2
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кви заплати вземат :)))
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1,Във валутен борд сме - т.е. левът е вързан за еврото. Така и не го разбрахте - търпим всички негативи без позитивите, защото сме извън еврозоната.