Турция планира да произвежда 25% от природния газ в Европа

В страната бяха открити находища на газ за 540 милиарда куб. метра
27 сеп 2021 20:14, Анисия Иванова
19
Турция планира да произвежда 25% от природния газ в Европа
Снимка: Pixabay

Турция ще добива количества природен газ, равни на една четвърт от цялото производство в Европейския съюз в момента. Количествата ще са достатъчни, за да покрият една трета от потреблението на газ в цялата страна. Това казва министърът на енергетиката Фатих Донмез в интервю за Bloomberg News.

В момента Турция внася почти целия газ, който се потребява в страната. С развиването на новите находища се очаква страната да намали разходите си с 44 млн. долара. Заради ръста в цените на въглищата и пониженото производство на електроенергия от ВЕЦ, заради сухото време се очаква търсенето на газ в страната да се повиши с 25% и да достигне 60 милиарда кубически метра тази година. 

В последната година Турция откри залежи на газ от 540 милиарда куб. метра, като се очаква находището в Черно море да започне да работи от 2023 г. с годишен производствен капацитет от 3,5 милиарда кубически метра газ. Целта е капацитетът да се увеличи до 15 милиарда кубически метра годишно за четири години до 2027 г., казва Донмез.

Находищата ще се експлоатират от държавната компания Turkiye Petrolleri AO. Тя планира до 40 кладенци в четири фази в находището в Сакария. Очаква се производството до две години, когато се отбелязват 100 години от основаването на Турция и в година на президентски избори.

Заради повишеното търсене на газ правителството води преговори с Русия за удължаването на дългосрочен договор за доставка на 8 милиарда кубически метра газ преди изтичането на споразумението през декември, казва още енергийният министър на Турция, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.


19
Още от ЕС
Почти всеки втори работещ живее на студено заради ниска заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
А Ердоган питал ли е Украйна ? Днес Унгария е привикала посланника на Украйна и му е чела конско,задето Зеленски сезирал ЕК , как така Унгария ще подписва с Русия договор за доставка на газ,който не минава през Украйна,а върви по Турски поток през България.
18
1
 
5
 
! Отговори
Rrr преди 3 седмици
Турция е голяма работа, Ердоган - ваш Президент, извините, Султан!
17
0
 
3
 
! Отговори
А ние? преди 3 седмици
В Румъния има нефт, в Турция - газ, а при нас - почти нищо. Останаха само предизборните обещания на Бойко от преди четири години.
16
3
 
1
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 3 седмици
Не слушат Грета. По добре да почнат да произвеждат слънчеви панели и вятърни генератори и да минат изцяло на Тесла.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Турция планира, а Унгария го прави. Защо Унгария за пореден път е на бял кон, а ние слушайки и подчинявайки се на пиндостанци и гейци сме в поредната дълбока криза? Защото Орбан провежда изгодна за унгарския нарон политика и вчера сключи с Газпром дългосрочен договор за доставка на руски газ до 2036 година. Унгарците са спокойни за утрешния ден, а ние, придурки, как сме, къде сме?
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако беше в Бългрия, щяха да го харижат на концесия. Между другото, в Турция дори ток произеждат с газ! А ние си пропиляхме шанса и съсипахме всякакви енергийни проекти на България ,ако не построите Белене, България ще изпадне в колапс, отделно и цените на всичко се вдигат и ще се вдигат, ако не построите Белене.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Типичен бай Ганювски манталитет са коментарите. Бее, печелите от транспортирането бе.
12
9
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 10"Абе, те отдавна хвърлят и усилия мъж да забременее, пък не им се получава!" - чух, че са прекратили с тези опити, но ес ги бил продължил
11
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Безродната брюкселска пета колона герб подари стратегичессия газов тръбопровод на Турция.Сад за безроднота тиква и калинките и.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе, те отдавна хвърлят и усилия мъж да забременее, пък не им се получава!? Да не стане същата работа и с туй дупчене. Той и от двете места един и същ газ извира! Да не би да го вкарват в тръби!?
9
2
 
5
 
! Отговори
ТУНДЖАНЕЦ преди 3 седмици
Тази новина е радост за Турция и за нас като съседи и не е добра за Русия( губи пазари за износ на газ). А Русия много разчита на това,защото изнася главно суровини и оръжие.4
8
2
 
0
 
! Отговори
До 6 преди 3 седмици
Да прав си, сондажи в морето никой не правил до сега, а пък газопровод звучи като технология от 31 век.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами, браво на Турция
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И на каква цена ще излезе тази газ? От дъното на морето- че и газопровод ще трябва. Доста скъпа ще излиза
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И ние имаме газ, но не разработваме находищата си, защото не било еко и за това ще пълним джоба на кремълския гном - както винаги простотията, води до мизерия.
4
7
 
8
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 3 седмици
Ашколсун ***!!! Туй дьонме по - лудо и от мене, машалла! Утре ще разкажем на стадото за находището от хляб и лук на дъното на великото турско море от простотия, само веднъж да го достигнем и добииитъка ще си отяде на воля, до тогава муй.!.
3
3
 
1
 
! Отговори
Мммм преди 3 седмици
А аз искам да се возя на Марууся.
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зорлем ЕС се направиха зависими от султана! Ама то като нямаш акъл е за дълго!
1
10
 
14
 
! Отговори
ГАЗТА Е В БГ ПАРЦЕЛА преди 3 седмици
А ТУРЦИТЕ ЩЕ ДУПЧАТ ДО ГРАНИЦАТА НА НАШИЯ УЧАСТЪК И ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ ИЗМЪКНАТ НАШАТА ГАЗ ПОД НОСА НИ